Artvin’de de yapımı tamamlandığında kemer baraj sınıfında 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatının derivasyon tüneli, düzenlenen törenle açıldı.
Yusufeli Barajı ve Hes inşaatının başlayabilmesi için Çoruh Nehri'nin derivasyon tüneline aktarılması amacıyla Yusufeli su kavuşumu mevkisinde düzenlenen törende konuşan Vali Kemal Cirit, Çoruh Nehri'ne gerdanlıklar takmaya devam ettiklerini belirtti.
Türkiye'nin Hes enerji üretim potansiyelinin toplamda 71 milyar kilovatsaat olduğuna değinen Cirit, "Çoruh Havzası'ndaki üretim potansiyeli ise yaklaşık 16 milyar kilovatsaattır. Çoruh Havzası ülkemizin Hes enerji potansiyelinin yaklaşık yüzde 21'ini karşılamaktadır. Artvin'deki projeler tamamlandığında ülkemizde üretilen toplam elektriğin yüzde 6'sı, hidroelektrik santral enerjisinin ise yüzde 18'i Artvin'den karşılanmış olacak. Bu, Çoruh Havzası'nın stratejik önemini bir kez daha ortaya koymaktadır" dedi.
Yusufeli Barajı gibi devasa bir yapıyı Türk müteahhitlik firmalarının yaptığına dikkati çeken Vali Cirit, "Müteahhitlik alanında Çin'den sonra dünya ikincisiyiz. Türk mühendisliği harikalar yaratmaya devam ediyor. Bugün bu baraj, sınıfının dünyada üçüncüsü ve inşallah söz verildiği gibi 2018 yılında tamamlanacak. Günlük 1 milyon liralık üretim yapılacak ve 7 yılda kendisini amorti edecek. Üretilen enerji ile Artvin'in yaklaşık 4 katı büyüklüğünde bir şehrin, yani 650 bin nüfuslu bir yerleşimin tüm enerji ihtiyacı karşılanabilecek" diye konuştu.
Vali Cirit, yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki derivasyon tünelinin hizmete girmesiyle barajın önemli bir aşamasının tamamlanmış olacağını da söyledi.
DSİ Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha, DSİ Genel Müdürlüğünün Türkiye genelinde tarım, enerji, içme suyu, taşkın koruma, çevre sektöründeki proje ve inşaat hizmetlerinin zamanla yarışır şekilde devam ettiğini belirtti.
Bugüne kadar 770 baraj ve göleti bitirerek hizmete sunduklarını dile getiren Karaçuha, şunları kaydetti: "DSİ ve özel sektör olarak 458 Hes'İ tamamlayarak toplam hidroelektrik potansiyelimiz olan 47 bin 524 megavatın yaklaşık yüzde 48'lik bölümünü işletmeye aldık. Yusufeli Barajı ve Hes inşaatının temel atma töreninden bugüne kadar geçen yaklaşık bir yıllık sürede, baraj tesisleri inşaatında yaklaşık yüzde 20'lik bir fiziki gerçekleşme sağlandı. Temelden 270 metre yükseklikte ince beton baraj olarak inşa edilecek barajımız tamamlandığında 2 milyar 150 milyon metreküp su depolayacak. 540 megavat kurulu gücü ile yılda 1 milyar 827 milyon kilovatsaat enerji üretecektir. Dünyanın en yüksek barajının üzerinde inşa edildiği Çoruh Nehri'nin derivasyon işlemini burada gerçekleştireceğiz. Yani Çoruh Nehri'ni doğası mecrasından çevirip inşaatını tamamlayacağımız derivasyon tünelinden yaklaşık iç çapı 11, 30 metre, uzunluğu ise 900 metre olan derivasyon tüneline doğru Çoruh Nehri'ni yönlendireceğiz. "
Karaçuha, devasa projelerin gerçekleşmesine verdiği destekten dolayı başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm ilgililere teşekkür etti.
Derivasyon tünelinin açılışı, Vali Cirit'in Çoruh Nehri'nin yönünün derivasyon içine alınması talimatını vermesiyle yapıldı.
Programa, 30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Artvin Belediye Başkanı seçilen Mehmet Kocatepe, Yusufeli Kaymakamı Ömer Dereci, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, İl Emniyet Müdürü Hamdi Selçuk, DSİ 26. Bölge Müdür Vekili Turan Karagöz, Orman Bölge Müdürü Salih Akbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz, Limak İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Baştürk, Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Emirdağ, bazı daire amirleri ile davetliler katıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.04.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle