AB destekli, Ticari Araçların Ağırlık ve Boyut Kontrolleri için Teknik Destek Projesi'nde, AB düzenlemeleri uyarınca kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet gibi ağır nakliye araçlarının, Türkiye'nin bütün bölgelerine kurulan modern istasyonlar tarafından yapılacak kontrollerle, kurallara uygun ağırlık ve boyutta taşımacılık yapmaları sağlanması amaçlanıyor.
Proje aşama aşama ilerleyecek
Proje kapsamında 1. aşamada devralınan istasyonlar modernize edilecek, istasyon sayıları arttırılacak, 7/24 hizmet veren bir yapıya kavuşturulacak daha genel bir ifade ile ticari nakliye araçlarını ağırlık ve boyut kontrollerini yapan istasyonların sayısı ve denetim kapasitesi artırılacak.
2. aşamada ise, İstasyonların teknolojik alt yapıları güçlendirilerek modernize edilecek, tüm istasyonlara otomatik olarak boyut ölçümü ve ön ihbar yapabilecek akıllı merkezi ulaşım sistemi kurulacak.
24 saat teknolojik denetim
Proje sayesinde çok daha fazla sayıda araç yol kenar denetim istasyonlarında 24 saat boyunca teknolojik bir alt yapı ile zaman kaybedilmeden, modern bir şekilde denetlenecek, istasyonlarda sağlanan yeniliklerle araçlar durdurulmadan son teknoloji cihazlarla denetimi sağlanacak.
Yıl sona kadar hedef 100 istasyonun aktif hale gelmesi
AB fonlarından yararlanılarak, şimdiye kadar 21 istasyon modernize edildi. Yakın zamanda 23 yeni denetim istasyonu daha kurulacak ve 2013 yılı sonu itibariyle, yaklaşık 100 istasyonun daha faaliyete geçmesi planlanıyor.
Yeni istasyonlar daha akıllı olacak
Eski istasyonların modernize edilmesi ve yeni istasyonların kurulması noktasında çalışmalar yürüten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve bakanlığa bağlı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü yetkilileri, yeni kurulacak istasyonların daha akıllı olacağını belirtiyorlar. Yeni yapılacak olan istasyonlar ile yeniden modernize edilen tüm istasyonların ileri teknolojik cihazlarla donatılacak.
Sistem sensörler yardımıyla çalışacak, denetim artacak
Bu yeni sistemle yola yerleştirilen sensörler aracılığıyla aracın plakası tespit edilecek, aracın ağırlık ve boyut ölçümleri de yine bu sensörler yardımıyla araç yoluna devam ederken belirlenip, kayıt altına alınacak. Sistem sayesinde araçların yüklenmesi, sürücü hatalarının en aza indirgenmesine olanak tanıyan araç sistemlerinin geliştirilmesi, uluslar arası taşımalar için güzergâh kontrolü, taşınan eşyanın kontrolü ve izlenmesi, güzergah takibi, trafiğin yönlendirilmesi, eşyanın veya yolcunun hangi güzergahtan nereye taşındığına dair genel bilgilerin edinilmesi ve kontrolü, ne kadar sürede taşındığı ve taşınan eşyanın ağırlığı ile düzenlenen irsaliyenin uyumlu olup olmadığı gibi hususlar denetim altında alınarak, daha modern bir akıllı ulaşım sistemi kurulması hedefleniyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.07.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle