Türkiye'de nefes alınabilir kentler Tunceli, Artvin, Çanakkale Biga ve Adana Doğankent olurken Muş, Ağrı Doğu Beyazıt, Iğdır, Tekirdağ Merkez ve Kayseri Hürriyet havası en kirli bölgeler oldu.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Toraks Derneği ( TTD) , Çevre için Hekimler Derneği, Greenpeace, Halk Sağlığı Uzmanlar Derneği gibi örgütlerin biraraya gelerek oluşturduğu Temiz Hava Platformu hava kirliliği alanında çalışmalarını sürdürüyor.
Türk Toraks Derneği, çalışmalarla ilgili 2016 Araştırma Verileri'ni kamuoyuna duyurdu. Türkiye'de hava kirliliği ölçümü yapan istasyonların 2016 yılındaki sonuçlarını ortaya koyan araştırmaya göre, partikül madde kirliliği açısından Muş, Ağrı Doğu Beyazıt, Iğdır, Tekirdağ Merkez ve Kayseri Hürriyet istasyonları 2016 yılında DSÖ'nün (Dünya Sağlık Örgütü) izin verdiği üst sınırın 5 kat üzerinde olduğu tespit edildi. Nüfusun yoğun olduğu İstanbul ve İzmir'deki istasyonlarda DSÖ'nün kabul ettiği sınır 2, Ankara'da ise 3 kat arttı.
Raporda temiz havası olan iller Tunceli, Artvin, Çanakkale Biga ve Adana Doğankent oldu. Türk Toraks Derneği'nin hazırladığı rapora göre yoğun bir hava kirliliğinin olduğu ve DSÖ limitlerinin 2 ile 4 kat üzerinde olan Bursa, Zonguldak, Mersin, Adana ve Hatay gibi illerde yapılması planlanan termik santralların kurulması durumunda hastalıklar ve kanserler artacak.
13 milyon kişi hastanelere başvuruyor
Rapora göre solunum hastalıkları rahatsızlıklarına bağlı olarak 13 milyona yakın kişi hastanelere başvuruyor. En sık tanı ise Solunum Yolu Enfeksiyonu ve en fazla hasta 0-14 yaş gurubu içerisinde.
Hava kirliliği raporunun sonuç bölümünde şu ifadeler yer aldı:
1. PM10 düzeyleri açısından Türkiye genelinde hava kirliliği sorunu tüm ciddiyetiyle 2016 yılında da devam etmektedir.
2. PM10’dan daha ölümcül sağlık sorunlarına yol açan PM2. 5 ölçümü Türkiye genelinde istisnai örnekler dışında yapılmamaktadır.
3. 2016 yılında Türkiye genelinde pek çok istasyonda 2015 yılına kıyasla kirlilik oranlarında artış yaşanmıştır.
4. Termik santral yapımının planlandığı Bursa, Hatay, Mersin, Adana ve Zonguldak illerinde halen hava kirliliği ciddi bir sorundur ve yapılması planlanan santrallerin bu sorunu ağırlaştıracağı öngörülmelidir.
5. Sadece İstanbul’da 150. 000 kişi, hava kirliliğine bağlı gelişen bir hastalık nedeniyle sağlık kurumuna başvurmuş ve Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerine göre bu kişiler için 9 milyon TL kaynak sarf edilmiştir.
Trafik kazalarından 6 kat fazla
Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Dönem Grubu Eş Başkanı Dr. Nilüfer Aykaç Kongar, hava kirliliğinin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Kongar, göğüs hastalıkları alanına başvuranların sayısında ciddi bir artış olduğuna dikkat çekti. Her ne kadar raporlara hava kirliliği ölüm sebebi olarak geçmese de hava kirliliğinin akciğer, kalp ve sinir sistemi üstünde ciddi etkilerinin bulunduğunu özetleyen Kongar, astım, kronik bronşit, solunum yolları enfeksiyonu, kalp krizi, kalp yetmezliği gibi hastalıkların yaşandığına dikkat çekti. OECD verilerinden örnek gösteren Dr. Kongar, "Dünyada yılda 7 milyon insan hava kirliliği sebebiyle ölüyor. Geçen yıl Türkiye'de hava kirliliği sebebiyle yaşamını kaybeden insan sayısı 29 bin, bu oran trafik kazalarından yaşamını kaybeden insan sayısının 6 katı" ifadelerine yer verdi.
"Bu havayla uzun yaşayamayız"
Türk Toraks Derneği hava kirliliği Görev Grubu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çalışır, "Geldiğimiz nokta ciddi riskler içeriyor. PM 2, 5, solunum yoluyla akciğerden kana karışarak kalp- damar sistemlerine, damarlara hasar veriyor. Kömür tüketimi ve sanayi denetimlerinin önüne geçilmediği takdirde kentlerde bu havayla uzun yaşayamayız" diye konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.01.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle