Yaklaşık 13 bin çalışanı bulunan Çaykur`da 4 yıldır süren yetki tartışmasında sona gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çaykur`da toplu sözleşme yetkisinin Türk-İş`e bağlı Tek Gıda İş Sendikası`nda olduğunu açıklamasının ardından Bakanlık bu kez Tek Gıda İş Sendikasına toplu sözleşme yapmak için yetki belgesini gönderdi. Tek Gıda İş Sendikası yetki belgesini aldıktan sonra Kamu İşveren sendikasıyla masaya oturmak için bugün Ankara’ya hareket etti.
YARGİTAY YETKİLİ SENDİKA TEK GIDA DEDİ
Türkiye’nin en büyük KİT’lerinden olan Çaykur’da 2007 yılında Hak-İş Sendikası’na bağlı Öz-Gıda İş ile Türk-İş’e bağlı Tek-Gıda İş Sendikası arasında süren yetki mücadelesinde sona gelindi. 5 yıldır süren yetki mücadelesinde Çalışma Bakanlığı 8. 500 üyeye sahip Tek Gıda İş Sendikası yerine 2. 500 üye ye sahip Öz Gıda İş’e çoğunluğa sahip sendika ilan etmesi sonrası başlayan yargı süreci geçen ay tamamlanmıştı. Yargıtay “Çaykur’da yetkili sendika Tek gıda İş Sendikasıdır” kararı sonrası ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanlığı Başta Olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlara gönderdiği 24 Ağustos 2012 tarihli Resmi yazıda gerekçeleri gösterilerek “2822 sayılı yasanın 16. Maddesi gereğince belirtilen işletmede Tek Gıda- İş Sendikası’nın toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olduğunu gösteren bu yetki belgesi verilmiştir. ” Denildi. Bu yargı süresince yani 5 yıldan beri işçiler toplu iş sözleşmesi yapamamıştı.
DİRENE DİRENE KAZANDIK
Toplu iş sözleşme yetkinsin Tek Gıda İş Sendikasına verilmesi sonrası Ankara’da Toplu sözleşme müzakerelerine başlayan Tek gıda iş Sendikası Rize 1. 2. 3. 4 ve Trabzon şubeleri ile Tek gıda İş Sendikası Genel Merkez Genel Teşkilatlandırma sekreteri Recep Ali Çelik başkanlığında 60 kişiden oluşan müzakere heyeti ile Rize’den Anakaraya hareket etti.
Ankara’ya hareketleri öncesi Tek gıda İş Sendikası Rize şube başkanlığı önünde bir açıklama yapan Genel merkez genel teşkilatlandırma sekreteri Recep Ali Çelik ; “59 yıldan beri Çaykur’da örgütlü olan Tek Gıda İş Sendikası ve onun onurlu emekçileri tarihinde görülmemiş bir baskı ve tehditle karşı karşıya kalmıştır. Çaykur emekçisi kardeşlerimiz emek düşmanı bir başka sözde sendikaya geçmeleri için inanılması zor baskı ve tehditlerle karşılaştı. Yaklaşık 4 yıldan beri sınıf bilinciyle yürüttüğümüz sendikal mücadelede birçok işçi kardeşimiz haksız yere sürgün edildi, emeği sömürüldü hak ve hukuku akyalar altına alındı ama yılmadı yılmadık her türlü bürokratik ve siyasi baskıya rağmen direne direne kazandık.
SOKAKTA DİRENDİK MASADA DA DİRENECEĞİZ
Çalışma Bakanlığı 4 yıl önce başlattığı rezalete 24 Ağustos 2012 tarihli yetki yazısı ile son vermek zorunda kaldı. Çaykur işçisi yıldır zulüm çekti. Toplu sözleşmesiz kaldı. Haklarını doğru düzgün olamadı. İşletme de gereği gibi temsil edilemedi. Müzakereler başladı şimdi Ankara’ya gidiyoruz masaya oturacağız önceliğimiz bir an evvel toplu iş sözleşmesini imzalamaktır. Hedefimiz toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde zulüm ve kayıplarla geçen dönemin karşılığını almaktır burada da dün sokaklarda olduğu gibi şimdi de masanın başında emekçi kardeşlerimizin hak ve hukukunu korumak ve savunmak için mücadele edeceğiz. Yaklaşık 4 yıl bekleyerek ÇAYKUR’la beraber 23. dönem toplu sözleşmemizi görüşmek için Ankara’ya gidiyoruz.
ŞUBE TEMSİLCİLERİMİZ MASADA OLACAK
Daha önceki yıllarda şube temsilcileri dahi toplu sözleşme müzakerelerine katılmıyordu. Herkesin bildiği gibi 2007’nin Aralık ayında başlayıp 2008’in Ağustos ayının sonuna kadar bir süreç yaşandı. Bu süreçten sonra 4 yıl toplu sözleşme yapılamadı. İlk 23. dönem yani 2009 ile 2010’u kapsayan ilk toplu sözleşme yapmak üzere her fabrikadan bir arkadaşımızla katılmayı tercih ettik. Çünkü orada masada konuşulan her şeyi fabrikadaki diğer arkadaşlarına daha rahat aktarsınlar istiyoruz. Rize gibi bir ilde 10 bine yakın üyemiz vardır. Bu sayıda yadırganacak bir sayı değil. Biz oraya ne verirlerse alıp gelmeye değil, biz oradan gasp edilen haklarımızı almaya gidiyoruz. Bizim kendimize yetecek kadar bir üçümüz var. Bu güç test edildi görüldü. Bizim fabrikalarımızda daha önce ateşçi kömürcü emekçi kardeşlerimiz vardı hala daha da devam ediyor. En zor çalışılan işte ateş ve kömürcülerin yaptığı işti. En son bıraktığımızda 115 TL para ödeniyordu. Şimdi ödenmiyor. Biz o paranın ödenmesini ve bir o kadar daha üzerine eklenmesini istiyoruz.
EMEK DÜŞMANLARINA DAHA FAZLA İNANMAYIN
Şimdi müzakerelerimizi başlatıyoruz. Öz Gıda’da kalan yaklaşık 2300 arkadaşlarımıza sesleniyorum, bu emek düşmanlarına daha fazla güvenmeyin gelin yıllardır emeğinizin hakkını savunan onurlu mücadelenin adı olan eski sendikana Tek Gıda İş sendikasına üyeliğinizi yenileyin yenileyin ki yapacağımız toplu sözleşmeden doğacak haklarınızı alabilesiniz.
Yıllarca Tek Gıda’ya aidat ödemiş ne yapılmış vaatler edilmiş kandırılmış, baskı ve tehditlerle sindirilmiş bürokratik ve her türlü siyasi baskılar karşısında sendikasını terk etmiş olan emekçi kardeşlerimiz artık dayanışma zamanıdır gelin sendikanız Tek Gıda İş’e üye olun. Biz bu arkadaşlarımıza kızgın ve kırgın değiliz hangi şartlarda istifa ettiğinizin bilincindeyiz şimdi artık masaya oturuyoruz ‘bu iş daha bitmedi’ diyen emek düşmanlarına inanmayın. Biz Tek Gıda İş Sendikası üyeleri için toplu sözleşme yapmaya gidiyoruz Öz Gıda üyeleri için değil. Bunu artık görün bu yalancılara inanmayın” diye konuştu.
Ankara’da yapacağımız müzakereler sonrası toplu sözleşme yaptıktan sonra 2010 -2011 yılı toplu sözleşmesi yapmak için müracaat edeceklerini belirten Çelik, beraberinde şube yöneticisi ve iş yeri temsilcisi yaklaşık 60 işçi ile birlikte karayolu ile Ankara’ya hareket etti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.10.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle