Karayolu ile Yolcu taşımacılığı yönetmeliğine göre tarifeli yolcu taşımalarında kalkış ve varışların bir terminalden yapılması gerekiyor. Fakat asıl sorun köy ve beldelerde herhangi bir şekilde bir terminal olmaması. Peki, terminalin olmadığı yerlerde yolcular nasıl taşınacak.
Karayolu ile Yolcu taşımacılığı yönetmeliğine göre, terminal ve ara duraklar dışında yolcu indirilip bindirilmezken, artık küçük yerleşim alanlarına yolcu taşıyan D4 yetki belgesi sahipleri 31. 12. 2012 tarihi bitimine kadar yolcularını terminal ve ara duraklar haricinde de indirip bindirebilecekler.
Karayolu Yolcu taşımacılığının 60. maddesinin 2. fıkrası; D1 (Tarifeli yolcu taşımacılığı) yetki belgesi sahiplerine taşıma hattı verilebilmesi için kendilerinin veya acentelerinin, seferlerin başladığı kalkış ve bittiği varış noktalarındaki en az bir yolcu terminaline bağımsız olarak veya birlikte sahip olmaları veya bu terminalin kullanma hakkını haiz olmaları zorunluluğu tanıyor. 3. fıkrası ise; Tarifeli yolcu taşımacılığı yetki belgesi sahiplerine yeri ve zamanı önceden belirlenen ara duraklarda bilet satış yapabilmesi ve yolcu alınabilmesi için bir şubesinin veya acentesinin olması şartını getiriyor.
D4 yetki belgesi sahipleri istedikleri yerden yolcu alabilecek
D4 yetki belgesi sahiplerine ise, 100 Km. ’ye kadar kısa mesafe taşıması yaptıkları halde terminalin olmadığı yerlerde yolcu indirip bindirmeleri aynı şekilde yasaklanırken, yasağa uymayanlar içinde cezai işlem uygulanıyordu.
Seferlerin başladığı ve bittiği yerleşim yerlerinin çoğunlukla köy ve belde olması ve terminal niteliğindeki yerlerin buralarda olmaması yolcu indirip bindirmelerde soruna yol açıyordu. Bununla birlikte, D4 yetki belgesi sahiplerine ait taşıt sayısının az olması ve araçlarının küçük otobüslerden oluşmasının yanı sıra D4 Yetki belgesi sahipleri, F1 Yetki belgesi sahibi acentelerle sözleşme yaparken de sorun yaşıyordu.
Bu sebeplerden dolayı otogarın olmadığı köy ve beldelerde oturan yolcular için terminal alanına gitmek zor iken, Ulaştırma bakanlığı yetkililerince yapılan açıklamada; “D4 yetki belgesi sahiplerinin seferlerin başladığı kalkış ve bitiş noktalarında kendilerinin veya acentelerinin bağımsız olarak veya birlikte bir terminalin kullanma hakkını haiz olmaları şartı ile Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 38 inci maddesinde yer alan yolcu bileti düzenlenmesi şartının, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununun 5 inci maddesi ve 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 7’nci, 28 inci ve 34 üncü maddelerince alınan yetki doğrultusunda”, 31. 12. 2012 tarihine kadar aranmaması gerektiği belirtildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.09.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle