Bayraktutan'dan Arhavi Çay Fabrikası İle İlgili Soru Önergesi Geldi
30/05/2012 10:12
Artvin Milletvekili Bayraktutan Çevre Ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a "Şehrin Merkezinde Kalmış Çay Fabrikasını Taşımayı Düşünüyormusunuz" Diye Sordu.
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'da bu defa Arhavi İlçe merkezinde kalan ve yeniden buhar kazanı konulmaya başlanan Arhavi Çay Fabrikası ile tehlikeye dikkat çekerek "Şehrin merkezinde kalmış Çay fabrikasını taşımayı düşünüyormusunuz" diye Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a soru önergesi verdi.
TBMM Başkanlığına Bayraktutan tarafından verilen soru önergesinde şu ifadelere yer verildi. "1959 yılında ihale edilen ve 1964 yılında hizmete açılan Artvin İli, Arhavi Çay Fabrikası (ÇAYKUR) uzun yıllardan beri yöre ekonomisine lokomotif olmuş önemli sanayi kuruluşlarımızdan biridir. Arhavi Çay Fabrikası Doğu Karadeniz'de kıyısı bulunan diğer ilçelerde olduğu gibi burada da kenar-köşe bir yerde tesis edilmesi düşünülerek anılan tarihte inşa edilmiştir. Ancak yerleşim alanının hızla gelişmesi sonucu fabrikanın bu günkü konumu itibarıyla şehrin içerisinde kaldığı gözlenmektedir. İlçenin kuruluş sahası içerisindeki fabrikanın varlığı; özellikle modern kent gelişiminin oluşturulması için gerekli olan estetik değerleri ve fiziki üst yapıyı olumsuz yönde etkilediği kamuoyunun malumudur.
Şehrin tam ortasında bulunan bu fabrika görsel olarak ucubeden farksız olmamakla birlikte; bacasından çıkan duman, kurum ve diğer kimyasal gazlar nedeniyle özellikle yaz mevsiminde yaşanamaz hal oluşturmaktadır. Arhavi, çay sanayisi için önemli bir yerleşim yeri olmasının yanında Doğu Karadeniz'in turizm cazibesi yüksek konumuna da sahiptir. Bunların dışında Rusya ve Orta Asya ülkelerine transit taşımacılığın yapıldığı İpekyolu güzergâhı üzerinde yer almış olması bir başka ayrıcalık nedenidir. Doğu Karadeniz yöresinde 7 kilometre karelik ova üzerinde kurulmuş tek ilçe olması gerçeği ise; geleceğe yönelik projelere aday olacağı şeklindedir.
Arhavi bu günden itibaren istikbaline yönelik olumsuz koşullardan arındırılmalıdır. Mevcut çay fabrikasını; Arhavi'nin 30 değişik yerleşim yerlerini birbirlerine bağlayan yol güzergâhı üzerinde bulunan Kavak Köyüne ya da alternatif bir noktaya taşınmasının daha rantıbıl olacağı hususu gerek halkın, gerekse otoritelerin ortak görüşüdür.
Mevcut Arhavi Çay Fabrikasının taşınması yönünde müjdeli haber beklenirken, şehir içindeki fabrikaya ilave buhar ünitesi montajına başlanması ilgililerde şaşkınlık yaratmıştır. Bu gelişmeler; halkın beklentisi açısından hayal kırıklığı yaratmasının yanında, Yeni Cami karşısında ve fabrikanın güney doğu istikametinde yer alan terminal sapağı üzerinde yüzlerce işyerinin bulunduğu mevkie anılan buhar kazanın tesis edilmesi insanlarda can ve mal güvencesinin olamayacağı endişesi yaratmış, dahası henüz inşaatın tamamlanması beklenmeden infial başlamıştır.
Bu Bağlamda;
1- Şehrin ortasına kurulmakta olan bu kazanın patlaması durumunda şehir merkezi ve cami karşısı olması nedeniyle çok büyük risk taşımaktadır. Tehlikenin ber tarafı için ne gibi bir önlem almayı düşünüyorsunuz? Doğacak bir felaketin sorumluluğunu nasıl taşıyacaksınız?
2- Olası bir patlamanın sorumluluğu tarafınızca alıyor musunuz?
3- Gerek fabrikanın daha verimli çalışması ve gerekse Çevre ve Şehircilik açısından bu fabrikanın taşınması ile ilgili herhangi bir tasarrufunuz, çalışmalarınız var mıdır?
4- Arhavi Çay Fabrikasını mevcut yerinden başka bir noktaya taşımayı düşünüyor musunuz? Bakanlığınızın bu yönde çalışmaları var mıdır? Kamuoyunu bilgilendirir misiniz?"
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 30.05.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle