Hopa'da "Çay Üreticileri Sendikası Girişim" Grubunun Düzenlediği Mitingde "Çay-kurun Peşkeş Çekilmesine Müsaade Etmeyeceğiz. Imf Çaydan Elini Çek" Denildi.
Kota ve kontenjan uygulamaları, çay taban fiyatının belirlenmesi, Çay-kur un özelleştirilmesi gibi konuların üzerinde durulduğu mitinge; Çay-sen girişim üyesi Gülpaşa Korkmaz, Çay-sen girişim üyesi Recep Memiş, Fındık-sen Genel Sekreteri Cemil Ceylan, Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu ve kalabalık bir halk topluluğu katıldı.
YAŞASIN ÇAY ÜRETİCİLERİNİN ÖRGÜTLÜ MÜCADELESİ
Çay-Sen Girişim Üyesi Gülpaşa Korkmaz yaptığı konuşmada :"Bugün burada bir tarih yazıyoruz. Çay üreticileri örgütleniyor. Çay üreticileri kendi sendikalarını kuruyor. Bu miting sadece bir başlangıç. Yürüyüşümüz bugün Hopa da başladı, yarın Rize'ye Trabzon'a Ordu'ya yayılacak. Artık yeter! Masa başlarında nafaka dağıtır gibi belirlenen taban fiyat, bir yıllık umudumuzdur. Krediye alacaklıya tefeciye mahkum olmadan sokaklarda gezebilme özgürlüğüdür bizim için. "dedi. Ayrıca çay üreticilerinin taleplerini de dile getiren Gülpaşa şunları söyledi:
"Çay üreticilerine yaş çay fiyatının belirlenmesinde söz hakkı verilmesini istiyoruz, Çay fiyatları peşin ödenmediği hallerde gecikme faizi uygulanmasını istiyoruz, Çay da kota ve kontenjan uygulamalarına son verilmesini istiyoruz, Kaçak çayın Türkiye'ye girişinin engellenmesini bütün üreticilerimiz adına istiyoruz, Başta gübre olmak üzere üretim girdilerinde faiz kaldırılmasını talep ediyoruz, Çayda kalite ve verimi arttırıcı çalışmalar yapılmasında çalışmaların artırılarak sürdürülmesini istiyoruz, Üreticilerin toplu pazarlık ve sendika hakkı yasal güvenceye alınmasını ve son olarak masa başlarında İMF ile pazarlığı yapılan ve halka hiçbir söz hakkı vermeyen yaş çay taban fiyatının 1 milyon lira olarak bütün çay üreticileri adına ısrarla istiyoruz" diye konuştu.
Hopa Cumhuriyet meydanında yapılan mitinge yaklaşık 1000 kişi katıldı. Mitingde Fındık-sen Genel sekreteri Cemil Ceylanda bir konuşma yaparak Çay üreticilerinin haklı sendikal girişimlerini desteklediklerini ifade ederek "Biz zor olanı başardık, sizlerde zor olanı başaracaksınız, sizlerin çalışmasını destekliyoruz ve yanınızdayız" dedi. ÇAYSEN Girişim üyesi Pazar ilçesi temsilcisi Recep Memiş de yaptığı konuşmada Çay-Kurun özelleştirilmesine karşı çıkarak üreticinin alın teri ile kurulan ve yine çay üreticisi sayesinde bugünkü noktaya gelen ÇAY-KUR'un özelleştirilmesi halinde doğrudan ÇAY-KUR'un sahibi olan çay üreticilerine verilmesini isteyerek "Ülkemizde Tütün-Pancar-Pamuk-Üzüm vs. üreticisinin başına gelenlerin bizim başımıza gelmesini istemiyor isek canımız, ekmeğimiz, aşımızın elimizden alınmasını istemiyorsak IMF Dünya Bankası kısaca emperyalist-Kapitalist sistemin bize dayatmalarına boyun eğmek istemiyorsak Çay üreticileri olarak örgütlenmeliyiz. Kendi öz örgütlerimizi kurmalıyız. Çay Üreticileri sendikasını gün geçirmeden bugünden yarına hemen kurmalıyız" dedi.
Mitinge katılan Hopa belediye başkanı Yılmaz Topaloğlu da bir konuşma yaparak çay üreticilerinin haklı talepleri ve doğru girişimlerinin yanında olduklarını ifade ederek "Çay üreticileri olarak alın terinizin karşılığını kurumadan ve hak ettiği fiyattan almak adına yapılan her türlü girişim haklı girişimdir. Çay üreticileri sendikası da her aşamada üreticinin söz hakkı bulunması anlamında önemlidir ve bu çalışma hedefe ulaşmalıdır" dedi.
Mitingde konuşan çay üreticileri de "Geçinemiyoruz, hakkımızı alın terimizin karşılığını verin. Çay taban fiyatını 1 milyon lira olarak açıklayın" dediler. Miting katılanların halaylar çekmesi ile sona erdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.05.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle