İstanbul ve çevre illerinde yaşayan Hemşinliler biraraya gelerek Hemşin kültürünü yaşatmak için Hemşin Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği (HADİG)'i kurdular.
Kurucular kurulunun kendi aralarında yaptıkları toplantı ile ilk genel kurula kadar Dernek Başkanlığına Mehmet Altunkaya'nın getirdiler. Altunkaya HADİG Başkanlığına getirilmesi ardından yapyığı ilk basın açıklamasında derneklerinin kuruludğunu kamuoyuna açıklayarak, dernek merkezi ve lokalinin 9 Ekim tarihinde İstanbul-Beyoğlunda açılışına ifade ederek tüm basın mensuplarını ve dostlarını açılışlarına davet etti.
HADİG Başkanı Mehmet Altunkaya yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi. "Bütün kültür, dil ve inançlar insanlık tarihinin ortak değerleridir. Kültür, dil, inanç, gelenek/görenekler ve aidiyet, bireyin içine doğmuş olduğu toplumdan kaynaklı kimliğinin önemli unsurlarıdır. Tarihsel, sosyal, ekonomik ve siyasal nedenlerle tarihte sayısız dil ve kültür yok oldu, günümüzde de onlarca dil ve kültür yok olma tehdidi ile karşı karşıyadır. Hemşince ve Hemşin kültürü de yok olma tehdidi altındaki dil ve kültürlerdendir, bu durum Birleşmiş Milletler raporlarıyla da belgelenmiştir. Yeryüzündeki bütün dil, kültür ve inançların başkalarının yaşama hakkına müdahale etmemek kaydıyla var olma, kendini geliştirme ve yarınlara taşıma hakkı temel insan haklarındandır.
Yukarıdaki temel görüşlerden hareketle;
- Hemşin kültürü, dili, tarihi konularında faaliyetlerde bulunmak ,
- Üyeleri arasında sosyal, kültürel ve ekonomik dayanışmayı geliştirmek,
- Kültürün vazgeçilmez parçası olan doğayı ve çevreyi korumak,
amacıyla bir süredir sürdürdüğümüz dernek kurma çabamız (HADİG) Hemşin Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği'i ni kurarak somut bir aşamaya gelmiştir.
09 Ekim 2011 Pazar günü saat 14'de derneğimizin açılışını,
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.10.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle