Yarım Asırdır Ayakkabı Giymedi

08/10/2009 17:26

55 Yıldır Çizmesini Ayağından Çıkarmıyor.


Yarım Asırdır Ayakkabı Giymedi

Haber: Nurbay Usta







Artvin'in Borçka ilçesinde yaşayan Nazım Şirin (70) yarım asırı aşkın süredir ayakkabı giymeyerek sürekli çizme giyiyor.

Sakin bir hayat süren Nazım Şirin çizmeleri ile ilçede tek örnek kişi 1956 yılından beri başında siyah kasketi ayağında körüklü çizmeleri bacağında İngiliz pantolonu ceketi yeleği köstekli saati ile nereye giderse dikkatleri üzerine çekiyor. Kendine özgü bu tarz giyinişi ile bazı film karesinden çıkmış siyah beyaz filmlerdeki jönleri gibi tam bir büyüleyici özellik taşıyor. Her tarafı tarih kokan Nazım dede; tarih, örf, adet ve gelenek kokuyor. Geçmişten bugüne sindirmiş milletinin benliğini ve özünü yüreğinde ve üzerinde taşıyor. Üzerinden hiç çıkarmadığı bu kıyafetleri ile yitirilmiş nice değeri halka hatırlatırken görenleri bir anda hayran bırakıyor. Borçka Yeni yol mahallesinde tarihi bir evde tek başına yaşayan Nazım dede, köyünde çizmeli Nazım diye biliniyor. Herkes ona çizmeli nazım diyor. Nazım Şirin lâkabını o kadar benimsemiş ki bu şekilde hitap edilmesinden kesinlikle rahatsız olmadığını söylüyor. Kendisine adını soranlara da "Çizmeli Nazım" olarak cevap veriyor. Hatta bazı resmi makamlarda da bu konuda ismi sorulunca biraz sıkıntı yaşıyor. Kültürümüzün yok olmaya yüz tuttuğu bir dönemde bu şekilde giyinerek adeta gençlere hayıflanıyor. Nazım Şirin, örf adet ve geleneklerin kaybolmaya yüz tuttuğu bu dönemde işte böyle giyinilir der misali adımlarıyla kendine has yürüyüşüyle bastığı yerleri inletiyor. Neden böyle Grand tuvalet giyindiğini sorduğunda saygıdan evladım diye yanıt veriyor.

Körüklü çizmeleri ile tanın Nazım Şirin, çizmelerini Aydın Söke ilçesinde özel olarak sipariş verdiğini, bu çizme ve kıyafetin kendisinde büyük önem arz etiğini ve çizmenin yöresel adının "Koruh" olduğunu belirtiyor. Koruhun ayaklarını serin tutuğunu ve bu sayede ayak ağrıları yaşamadığını belirten Nazım dede, 10 yıldan beri eşini kaybettikten sonra tek başına eski ve tarihi bir evde yaşamanın üzüntüsünü çekiyor.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.10.2009 tarihinde Nurbay Usta tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Kıl Çorapları, Artvinlilerin Hala...
 » Halk Sağlığından Kırım Kongo Açıkla...
 » Artvinli Genç İşadamına Çevre Duyar...
 » Uluslararası Festivaller Birliği To...
 » Hopaspor Gelecek Sezon'da 3. Liğ'de...
 » Artvin İl Genel Masal Anlatma Şenli...
 » Artvin’de Muhteşem Bir Festival Haf...
 » İstad'dan Sanatsal Etkinliklere Des...
 » Hopa’da Çay Hasadına Yerli İş Gücü...
 » Artvin İlk Sağık Müdürlüğünden Kkka...
 » Ataşehir Belediyesi Hopa’ya Yardım...
 » Ertekin Çolak’tan Çarpıcı Değerlend...
 » Hopa Add'den Van'a Yardım Kampanyas...
 » İstad Yardım Kampanyası Başlattı...
 » Atmaca Ülke Sınırları Dışında Tanıt...
 » Artvin’den Hopa’ya Su, Ekmek Ve Çiz...
 » Artvin Stö’leri Hopa’nın Yanında...
 » Arhavi'li Atmacacılar İkinci Kongre...
 » Borçka’ya Bir Destek’te Bursa Büyük...
 » Artvin Belediyesinden Hopa’ya Yardı...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Ocaklı, Kafes Balıkçılığına Karşı T...
 » Türk Ormancılığı Artvin’de Değerlen...
 » Meb Gastronomi Festivali Ve Yemek Y...
 » Artvin Jandarması Kaçak Ve Kaçakçıl...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...
 » Hopa’da Bayramlaşma Heyecanı Yaşand...