Otoyol Projelerine Ödenek Artışı Talep Edildi

27/07/2007 17:44

Son Dönemlerde Birçok Otoyol Projesi Ödenek Yetersizliğine Takılmış Durumda. Karayolları Genel Müdürlüğü Teknik Heyetince Hazırlanan Raporda, Otoyolların Tamamlanabilmesi İçin Ek Ödenek Gerektiği Vurgulanıyor.


Haber: Hayati Akbaş







Karayolları Genel Müdürlüğü'nce yürütülen bazı büyük otoyol projelerinde, yatırımın zamanında tamamlanamaması, projede değişikliğe gidilmesi, bölgede bulunan otoyol yapılarının depreme karşı güçlendirilmesi gibi nedenlerden dolayı başta Bolu Dağı geçişi de dâhil olmak üzere, Gümüşova-Gerede Otoyolu gibi bazı büyük otoyol projelerinde bedel artırımına gidilmesi istendi.

Proje bedelinin büyük bir kısmı bitti

Karayolları Genel Müdürlüğü teknik heyetince hazırlanan raporun gerekçesinde, Sakarya-Kazancı-Bolu-Ankara Otoyolu'nun Bolu Dağı geçişi de dahil Gümüşova-Gerede kesiminin yatırım programındaki toplam proje bedelinin 1 milyar 614 milyon 81 bin YTL olduğu, 2006 yılı sonu itibariyle proje bedelinin 1 milyar 457 milyon 753 bin YTL tutarındaki bölümünün harcandığı hatırlatıldı.

Projeye 2007 yılı için toplam 156 milyon 328 bin YTL ödenek tahsis edilirken, Gümüşova-Gerede kesiminin Bolu Dağı Geçişi ile ilgili olarak raporda şunlar vurgulandı: "Bölgede yer alan viyadüklerde buzlanmayı algılama ve otomatik mücadele sisteminin kurulmasına karar verilmeli. Projede yapılması öngörülen servis alanları, Bolu Dağı geçişinin özelliği nedeniyle turizm ve yöre ihtiyaçları göz önünde bulundurularak büyütülmeli. 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nden sonra projede yer alan viyadük yapılar depreme karşı güçlendirilmeli ve onaylı projelere göre yapılan diğer iş kalemlerinde ve ikincil işlerde oluşan artışlar nedeniyle projede keşif artışları yapılmalı. "

Projenin tamamlanabilmesi için ek ödenek şart

Raporda, söz konusu projenin tamamlanabilmesi için toplam proje bedelinin 55 milyon YTL arttırılarak 1 milyar 614 milyon 81 bin YTL'den, 1 milyar 669 milyon 81 bin YTL' ye yükseltilmesinin gerekliliğine işaret edildi.

Öte yandan, Kınalı-Sakarya Otoyolu (Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Bağlantı Yolu Dahil) Projesi kapsamında yapımı devam eden; E5 Yolu İzmit Kent İçi Geçişi (Km:0+000-1+970) arası E5 Yolu Doğu İkilemesi (Km:0+000-8+550) arası Otoyol Kandıra Kavşağı-E5 Yolu Yenibaşiskele Köprülü Kavşağı arası Bağlantı Yolu ve Yan yolları inşaatı çerçevesinde İblikdere, Seka, Uzuntarla ve Cengiztopel Altgeçit Köprüleri ile kavşak ve kavşak kollarının üstyapı imalatlarının tamamlanıp trafiğe açılması, Akmeşe-Sapanca Köprülü Kavşağı ve Kavşak Kolları ile Sapanca-Akmeşe yol bağlantısının tamamlanması için de ödenek artışının gerekliğine vurgu yapıldı.

Aynı proje kapsamında bulunan Otoyol Kurtköy Kavşağı-E5 Yolu Pendik Tersane Kavşağı Arası Bağlantı Yolunun; halen inşaatı devam eden ve TEM Otoyolu'ndan giriş çıkış imkanı sağlayacak olan "Havaalanı Kavşağı"nın gişe alanı kenarından yeni bağlantılar yapılarak kalıcı hale getirilmesi için de ödenek artışına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Raporda, Kurtköy Gişeleri çıkışındaki Harmandere Köprülü Kavşağı ile Formula–1 Bağlantı Yolu başlangıcı arasındaki trafik akışını olumsuz yönde etkileyen 4 adet kavşak dışında, trafik akışını kesintisiz olarak sağlayacak yeni bir düzenlemenin yapılmasının önemine değinildi.

Karayolları Genel Müdürlüğü teknik heyeti tarafından hazırlanan raporda, Anadolu Otoyolu Çamlıca-Gebze arasında eksik kalan ilave toplama yollarının yapımı için de Gebze Batı Köprülü Kavşağı, Samandıra–2 Köprülü Kavşakları ve Sultanbeyli Otoyol Köprülü Kavşaklarında 13 km. kavşak yolunun aşınma seviyesinde bitirilmesinin önemine işaret edildi.

Raporda, Polonezköy Köprülü Kavşağı ve Halit Ulukurt Tünelinde Eksik Kalan İşler (Kavacık-Beykoz Yolu Km: 2+223-9+338 Arası İnşaatı İşi) için Halit Ulukurt Tüneli Sinyalizasyon ve otomasyon işi ile Polonezköy köprülü kavşağında eksik kalan imalatların tamamlanması ve Necmettin Özer Viyadüğü altı kavak düzenlemesinin yanı sıra Bakım İşletme Köprüsü ve Bağlantı Kollarının kısa sürede tamamlanması da istendi. Raporda, bu işler için verilen ek ödeneğin harcanabilmesi için de proje bedelinin 72 milyon 914 bin YTL arttırılması tavsiyesinde bulunuldu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.07.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Karayolları 24 Önemli Proje İçin Ko...
 » Karadeniz Karayolu İle Akdeniz'e Ba...
 » Artvin’in 2012 Yılı Değerlendirildi...
 » Hopa Ve Murgul'da Fındık Üretim Ala...
 » Artvin İl Koordinasyon Kurulu Topla...
 » Artvin İl Koordinasyon Kurulu Topla...
 » Dsi Genel Müdürü Aydın Ülkemizin He...
 » Artvin-erzurum Karayolu Yapım Çalış...
 » Artvin İl Koordinasyon Kurulu Topla...
 » İstanbul Valisine Anlamlı Ziyaret...
 » Karadeniz İsyandadır Platformu Üyel...
 » Artvin İl Koordinasyon Kurulu Topla...
 » Ovit Tünelindeki Yolsuzlukları Baka...
 » Ülkemizi Su Yatırımları İle 65 Yıld...
 » Deriner Barajı Şubat 2012’te Elektr...
 » Artvin Yollarındaki Ölümlere Tepki...
 » Yusufeli’ne Genel Müdürler Çıkarmas...
 » Artvin Kamu-sen, Memur Paketi Hazır...
 » Yusufeli Barajı 2021 Yılında Bitiyo...
 » Artvin Hopaspor Transfer Arayışında...