Eski Askerlik Şubesi Turizme Kazandırılacak

12/05/2005 22:07

Artvin Valisi Orhan Kırlı;" Geçmişle Geleceği Barıştırmak İçin Yola Çıktık. Geçmişte Askerlik Şubesi Olarak Kullanılan Tarihi Yapı Restore Edilerek Müze Olarak Eski Dokusunu Koruyacak." Dedi.

Haber: Hayati Akbaş







Artvin'de otantik mimarisiyle dikkat çeken ve bir zamanlar Askerlik Şubesi olarak hizmet verdikten sonra kaderine terk edilen tarihi bina restore ediliyor. Restorasyonu için TOBB'den destek sağlandı.

Artvin Valisi Orhan Kırlı, Artvin Çarşı mahallesinde bulunan tarihi binanın yapılacak restorasyon çalışmalarıyla Müze olarak turizme kazandırılacağını söyledi. Vali kırlı;" Muhtemelen XIX. yy sonu veya XX yy'ın başında Artvin'in Rusların elinde bulunduğu dönemde inşa edilmiş olan ve 50 yıla yakın bir süre Askerlik Şubesi olarak kullanıldıktan sonra 1983 yılından beri her hangi bir amaçla kullanılmayan bu tarihi yapı restore edilerek Müze olarak gelecek nesillere aktarılacaktır. Bu bina ilimiz turizmi için büyük bir zenginliktir. Turizm Bakanlığı ile TOBB arasında yapılan görüşme sonucu, bu kültür varlığımızın bakım ve onarımının yapılması yönünde mutabakat sağlandı. Restorasyonunun yapılması için binaya ait röleye projelerini bakanlığa gönderdik. Umarım en kısa sürede kültürümüze kazandırılacak" diye konuştu.

46 yıl Askerlik Şubesi olarak kullanıldı: Kültür kayıtlarına "Eski Askerlik Şubesi " olarak geçen yapı, muhtemelen XIX yy. sonu veya XX. yy. ın başında, Artvin'in Rusların elinde bulunduğu dönemde inşa edilmiştir. Kitabesi bulunmayan Artvin Çarşı mahallesindeki yapı sokağa da "Şube Sokak" olarak isim babalığı yapmış. Yapı, zemin ve çatı katı ile birlikte dört katlıdır. Kat geçişleri ikişer silmeyle vurgulanan yapının zemin ve birinci katlarının cephelerinde birer adet kapıları bulunmaktadır. Birinci katın girişte bir, ikinci katın ise, buranın üzerinde ve öne bakan cephede olmak üzere iki, toplam üç balkonu yer almaktadır. Cephelerinde, simetrik olarak düzenlenmiş dik dörtken formlu pencereler görülmektedir. Semer dam çatının üçgen alınlığı içerisinde bulunan çatı katının her iki yönünde ikişer yuvarlak kemerli pencerelerin yanı sıra, her iki yanlarında birer yuvarlak formlu havalandırma yerleri vardır. Çatı sacla örtülmüştür. Bodrum katı moloz taşla, diğer katlar ise tuğla ile örülmüştür. İçten ve dıştan sıvalıdır. Birinci katın odasının tavanında göbek süsü bulunmaktadır. 16 Mart 1937 tarihinden 1983'e kadar "Askerlik Şubesi" olarak kullanılan yapı bugün her hangi bir amaçla kullanılmamaktadır.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.05.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Barhal Kilisesi Ziyaretçilerini Bek...
 » Artvin Kültür Evi ‘siftah' Açılışı...
 » Artvin Valiliği Sosyal Medyada Artv...
 » Opiza Manastırı’nı Gördünüz Mü?...
 » Ülkü Önal Artvin'de Zeytinlik Köyün...
 » Sarp Kalesi Ve Tarihi Ev...
 » Yusufeli’nde İşhan Kilisesi Restore...
 » Bakan Cevdet Yılmaz Artvin’de Yaşlı...
 » Geleneksel Artvin Evlerinden Birkaç...
 » İşhan Manastırı Restorasyon Çalışma...
 » Hopa Ödp "12 Eylül'e Ve Akp Anayasa...
 » Ak Parti İl Danışma Meclis Toplantı...
 » Artvin Valiliği Sosyal Medyadan Art...
 » Artvin İl Genel Meclisi Eylül Ayı T...
 » Artvinliler Hizmet Vakfı Hizmet Bin...
 » 2011'in İlk İhracat Rakamları Samsu...
 » Saadet Partisinden İftar...
 » Karadeniz Organik Gübre İle Tanışıy...
 » Hopa Kaymakamından Tso’ya Teşekkür...
 » Artvin'in Düşman İşgalinden Kurtulu...