Artvin Kültür Evi ‘siftah' Açılışı İle İşletmeye Alındı…

02/07/2009 14:33

Kültür Evi'nin "Tarihçi Mehmet Genç Kültür Evi" Adıyla İşletmeye Açıldı. İşletmeciliği İnşaat Mühendisi Hızır Seçkin Yapıyor. Açılışa Doğru Hazırlıklarını Tamamlayan Ve Ekibini Kuran Hızır Seçkin, Vali Cengiz Aydoğdu'nun Katılımı İle Resmi Başlangıç Yaptı.


Haber: Tolga Gül







Artvin'de Osmanlı'dan miras kalan eski konağın restore edilerek Kültür Evi'ne dönüştürülmesinin ardından işletilmeye de başlandı. Restore çalışmalarının ardından EHS Mühenslik Ltd. Şti. tarafından yapılan işletmeye hazırlık çalışmaları da geçtiğimiz günlerde tamamlandı.

Kültür Evi'nin işletmesini alan EHS Mühendislik Şirketi adına kendisi de Artvinli olan İnşaat Mühendisi Hızır Seçkin işin yürütücüsü olacak. Seçkin, Kültür Evi'ni nasıl işletecekleri konusunda şunları söyledi: "Biz bu Kültür Evi'nde Artvin'e özel yöresel yemekler yapacağız. Eski tarihi eser kap kaşık kullanacağız, eski kilimler serip tamamen Artvin'in kültürünü yaşatacağız. Canlı müzikler olacak. Eğlence yerleri açıldığında tamamen yerel sanatçılar ve yerel şarkılar söylenecek. Düğün nişan gibi özel geceler de yapılacak. Buraya gelen yerli ve yabancı turistlerimize burayı unutmayacakları anlar yaşatacağız. "

İşletmede, şu an en az 10 ile 15 kişi arasında çalışıyor. Çalışanlar resmi açılışın ardından objektiflerimize de toplu olarak poz verdiler. "Tarihçi Mehmet Genç Kültür Evi" adı verilen binanın işletme açılışını da resmi olarak Vali Cengiz Aydoğdu yaptı. Vali Aydoğdu, Kafkasör Kültür, Sanat ve Turizm Festivali çerçevesinde Artvin'e gelen konuklarına 26 Haziran'da burada bir kahvaltı verdi.

RESTORASYON TURİZM HAFTASINDA BİTMİŞTİ…

15 Nisan 2009 tarihindeki Turizm Haftası'nın başlangıcında hem Kültür Evi'nin restorasyonu bitmiş hem de Vali Aydoğdu tarafından açılışı yapılmıştı. Şimdi ise işletmecisi tarafından "siftah" açılışı gerçekleştirildi.

Geçmişteki bina açılışı nedeniyle düzenlenen etkinliğe yağmurlu havaya rağmen çok sayıda davetli ile birlikte Artvin halkı da rağbet göstermişti. Açılışta Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu'nun yanı sıra, Belediye Başkan Vekili Suat Kesen, İl Emniyet Müdürü Necmettin Emre, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, İl Sosyal Hizmetler Müdürü Fevziye Aşıcı, İl Milli Eğitim Müdürü Hamza Köşker, İl Çevre ve Orman Müdürü Etem Boz, İl Sağlık Müdürü Seyfettin Demirci, Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Kani Kara, Ak Parti İl Başkanı Av Tuncer Başer ve Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Gülşen Çınar hazır bulunmuşlardı.

Fuat Ersöz Evi olarak bilinen ve Bölge Koruma Kurulu tarafından 1992 yıllında tescil altına alınan bina, 2004 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Kültür Evi olarak tahsis edilmişti. 2005 yılında restore edildikten sonra 2008 yılında bahçe düzenlenmesi tamamlanmıştı. Bina ikinci katın ortasındaki ocak üzerinde bulunan kitabesine göre; 1847 yılında inşa edilmiş. Zemin katla beraber üç kattan oluşuyor.

Yapının her üç katına da yan cepheden girilebiliyor. Zemin katı bodrum olarak kullanılan evin ikinci katının özenle yapıldığı anlaşılıyor. Giriş yönünde küçük olmak üzere ön kısımda cephe yüzeyi boyunca devam eden zengin tahta süslemeli anıtsal balkonu bulunuyor. Kırma çatısı alaturka kirkitlerle örtülmüş. Çatıda sekizgen formlu bacalar tuğladan ve zemin katının cepheleri ve arka duvarının tümü moloz taşla inşa edilmiş. Üst cepheler ahşap arası kerpiç dolgu ile tamamlanmış.

TARİHÇİ MEHMET GENÇ ADI NİÇİN VERİLDİ?

Artvin Kültür Evi'ne "Tarihçi Mehmet Genç" adı verildi. Prof. Dr. Mehmet Genç'in özelliği Türkiye'nin Osmanlı İktisat Tarihi alanında otorite olmasından kaynaklanıyor. Prof. Genç'in diğer özelilği ise Artvinli olması. Yani tarih alanında yaşayan bir efsane…

Prof. Dr. Mehmet Genç, 1934 yılında Arhavi'de doğdu. Ailesinin yedinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Askerliği'ni yedek subay olarak yaparken bir yılını da Artvin'de görev yaparak geçirdi. Mülkiye mezunu olan Genç, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde Prof. Dr. Ömer Lütfi Barkan'ın asistanı olarak akademik hayata başladı.

Sanayi Devriminin Osmanlı Sanayiine Etkisi adlı doktora tezini hazırladı. 1966 yılında araştırmalarını detaylandırmak için Başbakanlık Arşivi'nde çalışmaya başladı. Uzun çalışmalar sonucunda Osmanlı Maliyesinde Malikane Sistemi (1975) ve 18. Yüzyılda Osmanlı Mali Verilerinin İktisadi Faaliyetlerinin Olarak Kullanılabilirliği (1981), Osmanlı Dünya Görüşünün İlkeleri, Devlet ve Ekonomi adlı önemli makaleleri yayımlandı.

Osmanlı İmparatorluğu'nda Devlet ve Ekonomi isimli kitabını da Ötüken Yayınları 2000 yılında yayımladı. Ayrıca Erol Özvar ile birlikte Genç'in yazdığı; Osmanlı Maliyesi: Kurumlar ve Bütçeler adlı eser de Osmanlı Bankası Arşiv Merkezi Yayınları tarafından yayımlandı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.07.2009 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Kültür-Sanat Haberleri
 » Trabzon’da Sinemaseverler Mayıs Ayı...