Gümüşhane-trabzon Arasında Demiryolu Tartışması Başladı
06/01/2011 18:06
Gümüşhane Sanayici Ve İşadamları Derneği (güsiad) Genel Başkanı Doç. Dr. Kenan Aydın, "Trabzon Erzincan Demiryolu Projesinin Güzergâhını Siyaseten Belirleme Çalışmaları Hız Kazanmıştır. En Kısa Sürede Bir Platform Oluşturarak Gereken Çabayı Göstermeliyiz" Dedi.
Gümüşhane-trabzon Arasında Demiryolu Tartışması Başladı
GÜSİAD Genel Başkanı Doç. Dr. Kenan Aydın, Trabzon-Erzincan Demiryolu projesi ile ilgili yaptığı açıklamada, güzergâh belirleme çalışması işinin Devlet Demiryolları tarafından açılan ihale ve 2 Kasım 2009 tarihinde imzalanan anlaşma ile Yüksel Domaniç firmasına verildiğini ve ihalede işin süresinin 480 gün olarak belirlendiğini belirterek, "Bu nedenle Gümüşhaneli Sivil toplum Kuruluşları da ihaleyi alan firmayı etkilememek ve objektif bir çalışmanın ortaya çıkabilmesi ile en doğru güzergâhın belirlenebilmesi amacıyla herhangi bir girişimde bulunmamıştır" diye konuştu.
Aydın, demiryolu güzergâhı için lobicilik faaliyetleri yapıldığını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü: "2010 yılında kurulduğu belirtilen ve kanımızca Trabzon'un sadece belirli bir kesimini temsil eden; bazı sivil toplum ve meslek kuruluşlarından oluşan Trabzon-Erzincan Demiryolu Platformu'nun bir süreden beri çok açık bir biçimde lobicilik faaliyetlerine başladığını ibretle izlemekteyiz. Gümüşhane'yi temsil eden hiçbir kişi ve kuruluşun bulunmadığı bu platform ihaleyi üstlenen Yüksel Domaniç firmasının çalışmalarını dikkate almadan kendine göre bir güzergâh belirlemiş ve bunu tartışmayalım da diyebilmiştir! Bu platforma göre güzergâh nasıl olacakmış? Bayburt-Çaykara-Of-Trabzon şeklinde olmalıymış.
Bu güzergâh için sarp dağları geçmek üzere 35 km uzunluğunda bir demiryolu tüneli gerekecektir. Platform Yürütme Kurulu bu düşüncelerle önümüzdeki günlerde Ulaştırma Bakanlığı yetkililerini ziyaret ederek, rapor sunarak siyaseti harekete geçireceğini açıklamıştır. Bu güzergâh teknik değildir, ekonomik değildir, fizibil değildir. Sürece bakıldığında bu güzergâhın olsa olsa siyasi bir güzergâh olduğu söylenebilir. Ancak buna asla izin verilmeyecektir.
Yangından mal kaçırırcasına siyaseti etkilemeye çalışarak rasyonel olmayan yollara başvurmak sonuç vermeyecektir. Yanlış hesap Bağdat'tan dönecektir. Trabzon, Giresun ve Ordu illerinin de daha çok çıkarına olacak ve Karadeniz'i Orta Anadolu'ya bağlayacak olan güzergâh Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon güzergâhıdır. Sonuç olarak siyaseti harekete geçirmek' suretiyle rasyonel olmayan güzergâh belirleme çalışmalarına şiddetle karşı çıktığımızı belirtir, Trabzon-Erzincan demiryolu platformunu gerçeklerin yanında olmaya çağırıyoruz. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.01.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle