Sağlık Bakanlığı, Artvin Sağlık Müdürlüğü ve Trabzon Sağlık Müdürlüğü eğitim ekibi işbirliği ile Artvin'de Sağlık çalışanlarına Neonatal Resüsitasyon (yeni doğanın canlandırılması) eğitimi verildi. . Bu eğitimin amacı yeniden doğan çocuk ölümlerini ve doğumdan sonda oluşabilecek sekelleri azaltmaktır.
Toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilebilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlenir. Neonatal perinatal ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır. Bu ölüm/erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir. Ülkemizde ana ve çocuk sağlığına ilişkin önemli sorunlar vardır. Sağlığın önemli bir göstergesi olan bebek ölüm hızı binde 33 (DİE 2001) dür. Post neonatal dönem ölümlerinin azaltılmasına yönelik sürdürülen bağışıklıma, ağızdan sıvı tedavisi ve anne sütü uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla post neonatal bebek ölümleri azalmaya başlamış, neonatal dönemdeki ölümler ön plana çıkmıştır. Bu programların olumlu etkileri iki kritik göstergede izlenebilmektedir: 1963 yılında binde200 ü geçen bebek ölüm hızı (BOH) 2001 yılında binde 33 e düşmüştür, Anne ölüm hızının ise 1970 lerden bu yana yüzde 50 oranında azaltıldığı tahmin edilmektedir. Bebeklerde ilk 1 yaş içinde gerçekleşen ölümlerin yüzde 66'sı ilk ay içinde olmaktadır. Bu ölümlerin yüzde 52'si ilk gün içinde gerçekleşmektedir.
Ülkemizde anne ve çocuk sağlığında hızlı iyileşmeler kaydedilmekle birlikte, henüz yapılması gerekenlerin tümü yapılabilmiş değildir. Bu nedenle zaman- zaman özel sağlık programları uygulamaya konulmaktadır. Tüm Dünyada yılda 5 Milyon yeni doğan ölmektedir. Bunların yüzde 19'udoğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Bir başka deyişle uygun yaklaşımla Dünyada her yıl Bir Milyon Yeni doğan kurtulabilecektir. Asfiksi, temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da sık -sık neonatal resüsitasyon gereksinimi doğmaktadır.
Yeni doğan bakımı anlamında Ülkemizde erken anne sütü uygulamaları programlı ve yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Bu kapsamda temel resüsitasyon uygulamalarının da yerleştirilebilmesi için bu konuda eğitim alınmış ve standart uygulamaya sahip personelin yerleştirilebilmesi gerekmektedir. Doğumu izleyen dakikalar, bebeğin uterus dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Asfıksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yeni doğanın yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olması anlamına gelmektedir. Aynı zamanda ilgili birimlerde çalışan sağlık personelinin de yeni doğan resüsitasyon unda becerili olmaları ve ekip olarak uyumlu çalışabilmelidir. Doğum odasındaki herkesi hedefleyen bu programın ülkemizde doğumda gelişebilecek yeni doğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tutacağı gerçektir.
Eğitimi düzenlenmesine katkıda bulunan Trabzon Sağlık Müdürlüğü eğitim ekibine Artvin sağlık personeli de teşekkür ederiz.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.12.2004 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle