Trabzon Belediyesi önündeki alanda konuşlandırılan ''Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR'ında orta şiddetli deprem oluşturularak, öğrencilere ve vatandaşlara bilgi verildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nce yürütülen ''Depreme Duyarlılık Günleri'' projesi kapsamında hazırlanan TIR'ın oturma odası ve mutfaktan oluşan simülasyon bölümünde, 4. 8 şiddetinde sarsıntı oluşturuldu.
TIR'ın içindeki öğrenci ve vatandaşlara deprem anında neler yapmaları gerektiği, eşyaların sabitlenmesinin depremde ne derece büyük önem taşıdığı, Boğaziçi Üniversitesi'nden Sismolog Mustafa Çomoğlu tarafından uygulamalı olarak anlatıldı.
Çomoğlu, projeyle afet bilincini yükseltmeyi, küçük adımlar atarak alınan önlemlerle afet riskinin azaltılabileceği bilgisini yaygınlaştırmayı, afetlerde kişinin kendine ve çevresine yardım edebilmesi için hazırlıklı olmasını sağlamayı ve toplumda depremden korunma kültürünün oluşturulmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.
Bilgi eksikliği, belirsizlik ve çaresizlik hissiyle beslenen korku dolu yaklaşımları, hazırlıklı olma ve güvende hissetme duygularına dönüştürmeyi istediklerini ifade eden Çomoğlu, beşer kişilik gruplar halinde simülasyon TIR'ına aldıkları vatandaş ve öğrencilere deprem anında yapmaları gerekenleri, her evde bulunması gereken deprem çantasının önemini anlattıklarını, etkinlik sonunda da katılımcılara bilgilendirme broşürleri dağıttıklarını kaydetti.
TIR'daki eğitimden önce de Trabzon Belediyesi meclis salonunda belediye personeline depremle ilgili bilgiler sunuldu.
Deprem TIR'ı iki gün Trabzon'da kalacak TIR'da yaklaşık bin kişinin eğitim alması planlanıyor.
GEZİCİ DEPREM TIR'I NEDİR?
Depreme Duyarlılık Günleri Projesinin temel hedefi halka ulaşım arayışı doğrultusunda planlanan etkinliklerden biri de, önemli kent merkezlerinde yer alan açık alanlarda Gezici Deprem Eğitim TIR'ının belli sürelerde bulundurularak halkın eğitimine katkı verilmesidir.
Gezici deprem eğitim TIR'ı kontrol edilebilen gerçek deprem koşullarının bulunduğu bir ortam oluşturarak deprem eğitimleri için kullanılacak olan özel donanımlı bir araçtır.
Amacı, ev, işyeri ve sınıf gibi mekânlarda, depremin eşya ve insanlar üzerindeki etkilerini göstermek, depremin etkilerini en aza indirmek için yapılması gerekenler hakkında görsel ve uygulamalı bir eğitim mekânı oluşturmaktır.
Sarsıntı odası mobilyalı ve aksesuarlı, gerçek hayata uygun döşenmiş oturma odası ve mutfaktan oluşur. Uzun olan ön yüzü, boydan boya açık ve içi gözlenebilir konumdadır. Odalarda bulunan eşyaların eğitim amaçlı sabitlemeleri yapılmış olacaktır.
Böylece, Sarsıntı sırasında oluşacak tehlikelerin önceden alınabilen önlemlerle küçük adımlarla- önlenebileceği olgusunun verilmesi amaçlanmaktadır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.10.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle