Orman Genel Müdürlüğü son 10 yıla ait orman yangınları rakamlarını açıklarken Türkiye'nin 2. ormanlık alanına sahip olan ilimiz gerek oran gerekse de sayı bakımından orman yangınlarının en fazla yaşandığı il oldu. En az orman yangını ise ormanları bol fakat yağışlı bir iklimin hâkim olduğu Artvin'de meydana geldi. Artvin'de 10 yılda sadece 56 yangın çıktı.
Orman Teşkilatı Yangınlarda 99 Şehit Verdi
Orman yangınları ile teknolojik imkânlarla mücadele edilmesine rağmen orman teşkilatı, yangınlarda çok sayıda şehit vermekten kurtulamıyor. En son Muğla'da çıkan orman yangınına müdahale eden yangın helikopteri göle düşmüş ve 2 orman görevlisi şehit olmuştu.
Orman yangınları ile teknolojik imkânlarla mücadele edilmesine rağmen orman teşkilatı, yangınlarda çok sayıda şehit vermekten kurtulamıyor. En son Muğla'da çıkan orman yangınına müdahale eden yangın helikopteri Göle düşmüş ve 2 orman görevlisi şehit olmuştu.
Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan istatistiklere göre, Orman teşkilatı 1968-2009 yılları arasında orman yangınlarında 99 şehit verdi. Orman yangınlarında en fazla şehit Muğla bölgesinde çıkan yangınlarda verildi. Muğla'da çıkan orman yangınlarında 29 orman görevlisi şehit düştü. En fazla kaybın yaşandığı 1985 yılında 21 görevli orman yangınları ile mücadele ederken hayatını kaybetti.
Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, teşkilatının orman yangınları ile canı pahasına mücadele ettiğini ve bu uğurda birçok arkadaşlarını şehit verdiklerini söyledi. Geçen yıl Gülnar'da çıkan yangında çok tehlikeli anlar yaşandığını belirten Gözükara, arkadaşlarının araçlarını bırakarak yangının içinden geçip canlarını kurtardığını kaydetti.
Orman işletmesinin verilerine göre, 1999-2008 yılları arasında 10 yıllık zaman diliminde 21 bin 189 orman yangını çıktı. En fazla yangın 2007 yılında 2 bin 829 yangınla 2007 yılında gerçekleşti. Çıkan orman yangınlarında en fazla orman işçisinin hayatını kaybettiği Muğla bölgesinde sadece 2007 yılında 415 yangın kayıtlara geçerken, 10 yıllık dilimde ise yine en fazla yangın 2 bin 782 yangınla Muğla'da gerçekleşti. Muğla'yı 2 bin 269 yangınla Antalya takip etti. En az orman yangını ise ormanları bol fakat yağışlı bir iklimin hâkim olduğu Artvin'de meydana geldi. Artvin'de 10 yılda sadece 56 yangın çıktı.
Öte yandan Türkiye'de orman yangınları gündemde olsa da Türkiye'nin Akdeniz'de bulunan ülkeler arasında en az orman alanı kaybeden ülke oldu. 1997-2007 yılları arasında Akdeniz ülkelerinde meydana gelen orman yangınlarında, 3, 5 milyon hektar ormanlık alanı bulunan Portekiz, 10 yıllık dilimde 1 milyon 712 bin hektar alanı orman yangınlarında kaybederek orman alanlarının yüzde 48, 9'unu kaybederek Akdeniz'de en fazla orman alanı kaybeden ülke oldu. 21, 2 milyon hektarlık orman alanı bulunan Türkiye ise 1997-2007 yılları arasında 88 bin 596 hektarlık orman alanını kaybetti. Bu oran Türkiye'nin orman alanının yüzde 0, 4'üne denk geliyor.
Sadece 2008 yılında çıkan orman yangınlarında meydana gelen zarar ise 26 milyon TL'yi buldu. 2008 yılında çıkan yangınların yüzde 46. 14'ü ihmal ve dikkatsizlik sonucu çıkarken, yüzde 9. 84'ü kasıtlı, yüzde 20, 98'i meçhul, yüzde 17, 24'ü yıldırım düşmesi sonucu, yüzde 5, 81 kaza sonucu meydana geldi. Orman yangınlarının en fazla gündüz saatlerinde ve saat 10-16 saatleri arasında çıktığı belirlendi. 2008 yılında 2 bin 135 yangın meydana gelirken, bu yangınlardan 542'sinin faili belirlenirken, bin 593 yangının faili belirlenemedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.08.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle