Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Güllü, Türkiye'de balık yemi üretiminin artırılması, yeni kaynaklar ve teknikler geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Güllü, Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde dün başlayan ''15 Su Ürünleri Sempozyumu''nda, ''Su Ürünleri İşleme Sanayi Atıklarının Silajı Yapılarak Depolanması ve elde Edilen Ürünün Yem Sanayinde Balık Unu Yerine Kullanılması'' konulu sunum yaptı.
Türkiye'de balık yemi üreten 20 fabrika olduğunu belirten Güllü, ''Türkiye'nin yıllık balık yem ihtiyacı 130 bin tondur. Bunun 70 bin tonu Türkiye'de üretilirken kalanı ithal edilmektedir'' dedi.
Türkiye'de balık yemi üretiminin artırılması, yeni kaynaklar ve teknikler geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Güllü, ''Balık işleme çiftliklerinin atıkları balık yemi sanayisine kazandırılmalıdır. Böylece hem atıklardan kaynaklanan kirlilik önlenmiş hem de yem sanayi kendi kendine yeter duruma gelmiş olacaktır'' diye konuştu.
Türkiye'de işleme tazeliğini kaybeden su ürünlerinin atıldığını kaydeden Güllü, şunları söyledi:
''Balık yetiştiriciliğinde yem masrafı fazlalığından şikâyet edilmektedir. Alternatif yem tekniklerine yönelmek üretimi artıracak, işletmelerin üzerindeki yükü hafifletecektir. Başta balık atıklarının ve tazeliğini kaybetmiş su ürünlerinin kullanılması geri dönüşümün sağlanması tekniği büyük katkı sağlayacaktır. Balık artıklarından elde edilen yemin uzun süre normal koşullarda saklanabilmesi balık üretim çiftliklerinin masrafını azaltacaktır. ''
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 31.07.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle