Artvin'in Yusufeli ilçesinde yetiştirilen ve "Barhal Elması" olarak adlandırılan elma, ABD'den gelen ilgililerin beğenisine sunuldu.
ABD'den gelen firma yetkilileri Tom Weston ile Chrysten Lambert, Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) Başkanı Nazmi Ilıcalı ve beraberindekiler tarafından, Erzurum'un Uzundere ve Artvin'in Yusufeli ilçesindeki elma bahçelerini incelediler.
ABD'li Weston, Türkiye'de organik tarım yapıldığını internetten ve Türkiye'deki bir firma aracılığıyla öğrendiklerini belirterek, şunları kaydetti: "Burada organik tarım için çok ciddi bir potansiyel mevcut. Ancak mevcut ağaçların daha da fazlalaştırılarak, yeni fidanların dikilmesi ve bu elverişli bölgenin geliştirilmesi gerek. Bölgede var olan organik kültürün güçlendirilmesi lazım. "
ELMALAR ÇOCUK MAMASI VE KEK YAPIMINDA KULLANILACAK
Weston, kendilerinin ABD'de çocuk maması ve kek üretimi yapan büyük firmalara ürün tedarik eden bir şirketin temsilcileri olduklarını belirterek, bölgeden alacakları elmaları, Erzincan'daki meyve konsantre fabrikasında öğüttükten sonra ABD'ye götürmeyi planladıklarını söyledi.
Bölgeye daha sık ziyaretlerde bulunmayı planladıklarını anlatan Weston, "Elimizde ciddi bir pazar mevcut. Büyük oranlarda alım yapmayı düşünüyoruz. Arjantin'den Çin'e kadar birçok ülkeden organik elma alımı yapıyoruz. İlk etapta belirli miktarda alım yaparız. Daha sonra sınırsız alım gerçekleştireceğimizi düşünüyorum" dedi.
BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI
DATÜBB Başkanı Nazmi Ilıcalı ise, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'li firma yetkililerine önce numune gönderdiklerini ve daha sonra ABD'li yetkililerin Erzurum'a gelmeye karar verdiklerini ifade etti. Artık anlaşmada son aşamaya gelindiğini anlatan Ilıcalı, şöyle devam etti: "Bölgemizin ekonomisi için çok ciddi bir fayda sağlayacak olan elma ihracatı çiftçimize de yeni bir umut oluşturdu. İlk etapta 250 elma yetiştiricimizi kapsayacak olan proje daha sonra genişleyecektir. Şimdilik 1500 tonluk elmayı satmayı planlıyoruz. Barhal elmasının tadı ve organik üretimi, ABD'li uzmanlar tarafından beğenildi. Artık fizibilite çalışmaları son aşamada. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 19.09.2007 tarihinde Yener Dedeoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle