İris Organizasyon, Tanıtım, Danışmanlık Ve Ortağı Grandis İletişim, Tanıtım Ve Halkla İlişkiler Tarafından Kültür Ve Turizm Bakanlığı'nın Koordinasyonunda Ve Avrupa Birliği'nin Desteği İle Hazırlanacak Olan "Türk Kültür Mozaiğinde Lazların Yeri" Konulu Belgeselin Çekimlerine Başlandı.
"TÜRK KÜLTÜR MOZAİĞİNDE LAZLARIN YERİ" konulu belgeselin çekimlerine başlandı. Projenin ilk durağı olan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize; Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Artvin; Arhavi ve Gürcistan; Batum'da çekimler yapıldı. Kar altındaki dağ köyleri ve doğanın eşsiz güzellikleri görüntülendi. Yaşayan tarih yaşlılarla anılarına, laz kültürüne, gelenek ve göreneklerine dair röportajlar lazca olarak gerçekleştirildi. Bu şekilde gün geçtikçe kelime haznesinden kaybeden lazca belgelenirken, sadece yaşlılar tarafından bilinen bazı olayların genç nesillere aktarılmak üzere kayıt altına alınması sağlandı.
Laz ressam, besteci, yazar ve şair Helimişi Hasan'ın Batum Sanat Müzesi'nde bulunan resimlerinin tamamı (taslak çizimler de dahil olmak üzere) ilk kez çekilerek, Helimişi'nin kızı Narima ile babası, sürgün yılları ve Nazım Hikmet Ran hakkında röportaj yapıldı. Bu röportajla ünlü ressam ve şair hakkındaki değerli anılar ve gerçekler ortaya çıkarıldı. Aynı zamanda Helimişi'nin kızı Narima Helimişi'nin babasının resimlerinden esinlenerek yaptığı el işleri de kameraya alındı. Batum'da yaşayan lazlarla da röportajlar yapılarak gelenek görenekler ve dil ile ilgili değişiklikler kayıt altına alındı. M. Ö. 2. YY'dan kalma Sarp-Batum yolu üzerinde yer alan ilk Laz Kalesi görüntülendi.
Ciha Kalesi'ne çıkılarak karlar altındaki şehir görüntüleri ve Cenevizlilerden kalma Ciha Kalesi'nin karlar altındaki görselleri ilk kez kayıt altına alındı. Zorlu ve yer yer 1 metreyi aşan karlar altındaki parkurda 3 km'den fazla ekipmanları ile birlikte yürüyerek Ciha'ya tırmanan ekib, karlar altındaki Arhavi'den olağanüstü görüntü ve fotoğraflarla geri döndü. Ancak Çifteköprü ekibe yol vermedi. Arabası kara saplanan ve iki saat mahzur kalan ekib Arhavi Belediyesi'nin kar küreme aracı tarafından kurtarıldı.
Kemençe yapımının çekildiği Fındıklı'da bu enstrüman eşliğinde söylenen şarkı ve türkülerle renkli resimler elde edildi. 90 yaşındaki nine ve dedenin söylediği türküler ile Karadeniz insanının hangi yaşa gelirse gelsin canlı ve kıpır kıpır olan yapısı bir defa daha ortaya konuldu.
Belgeselin çekimleri Şubat ayı içinde İstanbul'da, Mart ayı içinde Ankara'da yapılacak röportajlar ve Adapazarı, Düzce çekimleri ile devam edecek.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.02.2007 tarihinde Necmettin Numanoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle