Türk Kültür Mozaiğinde Lazların Yeri" konulu AB projesi kapsamında hazırlanan "LAZLAR" belgeselinin galası Arhavi Çarmıklı Kültür merkezi sinema salonunda yapıldı. Arhavi Kaymakamı Ali Akça, Belediye Başkanı Musa Ulutaş, Arhavili sanatçı Cengiz Kurdoğlu ve çok sayıda davetlinin de izlediği Gala'da yapımcı Funda Özyurt Torun, kendi doğduğu ilçesinde, Arhavide gösterilen ilgi karşısında gözyaşlarına hakim olamadı. Belgeselin tanıtım filmi "2007 Cannes Film Festivali"nde Türkiye Pavilyonunda gösterilmişti.
10 ay süren proje boyunca hazırlanan belgesel kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize'de Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çamlıhemşin, Artvin'de; Arhavi, Hopa, Gürcistan'da Batum'da çekimler yapıldı. Belgesel, Lazların 4000 yıllık tarihini, gelenek ve göreneklerini, el sanatlarını, müziklerini ve müzik aletlerini, destanlarını, horonlarını, 93 Harbi sırasındaki göçlerini, atmaca tutkularını kısaca Lazlarla ilgili her şeyi konu ediniyor. Lazlar hakkında bu kadar kapsamlı bir belgesel ilk defa hazırlandı.
Belgeselle birlikte Gürcistan'daki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan Lazların kökenine, Kolheti uygarlığına ait daha önce hiç görüntülenmemiş tarihi buluntular gün ışığına çıkartıldı. Belgesel, Lazların gerçekte kim olduklarını, nereden geldiklerini anlatırken Lazca'nın ayrı bir dil olduğunun altını çiziyor. Bu dilde gerçekleştirilen röportajlar sayesinde izleyiciler Lazca'nın nasıl bir dil olduğunu duyma fırsatına sahip oldular. Nazım Hikmet'in kader arkadaşı Laz ressam ve şairi Helimişi Hasan'ın Batum Sanat Müzesi'nde sergilenen tabloları ve eskizleri ise yine ilk defa bu belgeselle seyirciye ulaştı.
Yöre halkının da büyük ilgi gösterdiği belgesel çekimleri boyunca binlerce fotoğraf çekilerek, 110 adet röportaj yapıldığı söylendi. Röportajlar boyunca yaşlılar özellikle 93 Harbi ve 1914 Birinci Dünya Savaşı sırasında ailelerinin yaşadıkları göçleri anlatırken duygusal anlar yaşadılar. Gürcistan Sarp'ta yaşayan Lazlar ise Sibirya sürgünlerinden söz ederken göz yaşlarını tutamadıkları gözlendi.
Galaya katılanlar belgeselin yanı sıra Lazların yüzyıllar boyunca kullandıkları aletleri ve kültürlerinin simgesi haline gelen el sanatlarını görme fırsatına sahip oldular.
Gala Bitiminde izleyicilerin alkışları dakikalar boyunca sürdü. Proje Koordinatörü ve Yönetmeni Funda Özyurt Torun göz yaşlarını tutamadı. Oldukça duygulandığı ve gururlandığı gözlenen Özyurt Torun "uzun zamandır geceli gündüzlü çalıştık ve çok yorulduk. Ama biraz önce seyirciden aldığımız alkışlar tüm yorgunluğumuzu adeta yok etti dedi". Belgeselin Prodüktörü üstlenen Defne Yoluç çekimler esnasında çok eğlendiklerini ve bunun da çalışmalarındaki başarıda etkisi olduğunu belirtti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.03.2008 tarihinde Necmettin Numanoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle