CHP YDK Başkanı Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan Deprem Bölgesindeki çalışmalarına devam ederken, diğer taraftan Artvin’in sorunlarına da sahip çıkmaya devam ediyor
Bayraktutan konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Artvin ili genelinde yamaçlardan kaya düşmesi sonucu yaşanan kazaların artmasının nedenlerinin araştırılması ve gerekli önlemlerin ivedilikle alınması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin en az 20 Milletvekili arkadaşımızın imzasıyla 15. 03. 2022, 24. 03. 2021 ve 18. 11. 2020 tarihlerinde hazırladığımız3 adet Meclis Araştırma Önergesini TBMM Başkanlığı’na sunmuştuk.
Ayrıca son 1 yılda özellikle Artvin-Şavşat karayolunda meydana gelen kazaların sebeplerinin tespit edilerek bölgede incelemeler yapılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi, Artvin'de yamaçlardan düşen kayalar sonucunda yaşanan kazalardaki artışın sebeplerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve tarihleriyle bölgedeki şevlerden düşen kazalar neticesinde yaşanan ölümlü kazaları listeleyerek gereğinin yapılması amacıyla 19. 01. 2022, 15. 03. 2022 ve 21. 06. 2022 tarihlerinde hazırladığımız 3 adet yazılı soru önergesi ile TBMM gündemine taşımıştık.
Sadece Şavşat Karayolunda yaşanan kazalar özelinde tarih, yer, kişi belirterek yazılı soru önergeleri verdik, TBMM kürsüsünden bu sorunları yorulmadan, usanmadan dile getirdik, gündeme taşıdık.
Son olarak özellikle 15 gündür artan olaylar ve yaşanan kazalar sonrası Ulaştırma ve Altyapı Adil Karaismailoğlu’nun ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle hazırladığımız yazılı soru önergelerini TBMM Başkanlığı’na sunduk. Yıllardır süregelen bu sorunların çözüme kavuşturulması adına bilimsel çerçevede gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılması için konunun yakinen takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
CHP’li Bayraktutan’ın ilgili önergesinde şu ifadeler yer aldı:
“Yıllardır şevlerden düşen kayalar sonucu Artvin ili genelinde birçok kaza yaşandığı ve ortaya çıkan mağduriyetlerin yanı sıra can kayıpları yaşandığı bilinmektedir.
9 Şubat 2023 tarihinde Kemalpaşa-Limanköy mevki Kopmuş Tüneli girişinde heyelan meydana gelmiş, Yamaçtan kopan toprak ve kaya kütleleri Karadeniz Sahil Yolu'nu ulaşıma kapatmıştır.
11 Şubat 2023 tarihinde Artvin Şavşat karayolunun 40’ıncı kilometresi Karçal köprüsü mevkiinde yamaçtan yuvarlanan dev kaya blokları karayoluna düşmüş, heyelan esnasında yoldan geçen aracın bulunmaması olası bir can kaybını engellemiştir.
17 Şubat 2023 Cuma günü Artvin-Ardahan karayolu 38’inci kilometresinde bir heyelan daha meydana gelmiş, karayolu bir kez daha ulaşıma kapanmıştır. Ekipler tarafından yapılan çalışma sonucunda ulaşıma açılan karayolunda 3 gün sonra 20 Şubat 2023 tarihinde 39’uncu Kilometrede bir heyelan daha meydana gelmiştir.
21 Şubat 2023 tarihinde ise Artvin-Şavşat karayolunun 45'inci, Artvin-Yusufeli karayolunun 6'ncı, Borçka-Hopa karayolunun 5'inci, Borçka-Murgul karayolunun ise 4'üncü kilometresinde heyelanlar meydana gelmiştir.
23 Şubat 2023 tarihinde ise Artvin Yusufeli Karayolu Deriner 4 tünel girişi heyelan nedeniyle kapanmıştır. Ekipler sahaya geldiği anda aynı yerde bir heyelan daha meydana gelmiş, ilgili yolun açılmasının birkaç gün süreceği belirtilmiştir.
Daha birçok örnekle karşı karşıya kalanArtvin halkı ilgili bölgede gerekli önlemler alınmaz ise kaza olmamasının mucize olduğunu; her an ölümle burun buruna yamaçlardan tepelerine taşların, kayaların düşeceği korkusuyla yaşadıklarını dile getirmektedirler.
Bu Bağlamda;
1. Son 5 yıl içerisinde Artvin ili ve ilçelerinde şevlerden düşen kayalar ve meydana gelen heyelanlar neticesinde hangi yol güzergâhlarında yollar trafiğe kapanmıştır? Bu heyelanlar sonucu kaç kaza kaydı mevcuttur?
2. Artvin ili genelinde yamaçlardan düşen kayalar sonucu yaşanan kazalarda yıllar içinde yaşanan artışın nedenleri nelerdir?
3. Çalışma alanına özel yağış modellerinin geliştirilerek şev tasarımlarının yapılabileceği bilinmesine karşın; Bölgede benzer bir uygulama hangi gerekçeyle yapılmamıştır?
4. Duyarlılık açısından tehlike yaratabilecek kesimler belirlenerek can ve mal kaybının yaşanmaması için özel şev tasarımlarının yapılması adına bir takvim açıklar mısınız?
5. Tehlikeye açık olduğu bilinen bölgelerin karayolu bağlantılarının güven arz edecek şekilde düzenlenmesine ilişkin yürütülen bir çalışmanız mevcut mudur?
6. Artvin halkının can ve mal güvenliğinin sağlanması adına ilgili Bakanlıklar nezdinde hangi çalışmalar yapılmıştır? Sorunun kesin, net şekilde bilimsel tekniklerle çözüme kavuşturulması adına plan, proje ve programlarınızı listeler misiniz?”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.02.2023 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle