CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan "1/4'üne Gelen Memur Neden İlerleyemiyor?" diye sordu
CHP Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan mecliste yaptığı konuşmasında Devlet memurlarının derece sistemindeki eksiklikleri sorarak açıklamalarda bulundu.
“24 yılda 1 inci derecenin 4 üncü kademesine gelen bir memurun sonraki çalışma yaşamında derece ve maaş ilerlemesi yapamamasını eleştiren Bayraktutan’ın önergesinde şu bilgilere ve sorulara yer verildi:"Bilindiği üzere; üniversite mezunu bir kişinin göreve başlama kadro derecesi 657 sayılı DMK ‘la belirtiği gibi 9/1’dir. Devlet Memurlarına 20. 02. 1979 tarihinde 2182 sayılı Kanunla bir derece ilerlemesi verilmiştir. “Bu Kanun ve Ek Geçici Maddelerine göre aylık almakta olan personelin bu Kanunla iktisap ettikleri kazanılmış hak aylıkları bir defaya mahsus olmak üzere öğrenim durumlarına bakılmaksızın ve kadro koşulu aranmaksızın bir üst derecenin aynı kademesine getirilir ve alt derecede bulundukları kademede geçen süre, üst derecedeki kademede geçmiş sayılır” denilmektedir. Bu durum göz önüne alındığında ilk işe giriş kadro derecesi 8/1 olarak değerlendirilen Devlet memurları her yıl bir kademe, üç yılın sonunda ise; bir derece ilerlemesi hakkını kazanırlar. Görevinde yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı sicil notundan kazanılan kademe ilerlemelerini ve askerlik hizmetlerini saymasak 24 yılda bir Devlet Memuru maaş bareminin belirlendiği en son terfi derecesi olan 1/4'üne gelmektedir. 25 yaşında göreve başlamış bir kişi 24 yıl sonra yani 49 yaşında 1/4 kademesine gelmiş olmaktadır.
Devlet memurları için 2008 yılında 5510 sayılı yasayla çıkarılan 65 yaşına kadar çalışabilirlik sürecinde geçecek olan 16 yılda hiçbir kademe ilerlemesi yapılamadan aynı yerde beklenmekte ve kıdemden kaynaklanabilecek tazminatları maaşlarına yansıyamamaktadır. 16 yıl hiç bir kademe ve derece ilerlemesi olmadan çalışan memurların derece ilerlemesinden doğan terfi tazminatları olamadığı için kazanılan artışları maaşlarına katılamamaktadır. Ülkemiz gerçeğinde 65 yaş zorunluluk çalışması kanunla düzenlenmişse aynı kanunla 1/4’ü son terfi olmaktan çıkarılarak anılan kademenin üzerine yılların eklenmesiyle mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir. Örnek; 49 yaşında 1/4 dereceyi hak etmiş bir kişi 65 yaşına kadar çalıştığı takdirde çalıştığı 16 hizmet yılını kademesine eklenerek 1/20’si olarak düzenlenmeli, maaşı ve emekli ikramiyesi da bu koşullarda hesaplanmalıdır.
Bu Bağlamda;65 yaşına kadar çalışması gereken bir memurun 1/4 derece kademesine geldikten sonra ilerleyememesini doğru buluyor musunuz? Yaşanan bu tıkanıklığı nasıl değerlendiriyorsunuz? Hizmet yılı farklı olan her iki memurun derece ve kademelerinin aynı kalmasından kaynaklı yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi ile ilgili bir çalışmanız olacak mıdır? Yaşanan bu haksızlığı gidermek için yeniden düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Emekli ikramiyesi, tazminat ve maaşların hizmet yılı esas alınarak tespit edilmesi, kademe ve derecelerin hizmet yılı esas alınarak yeniden belirlenebilmesi için başlatılan veya başlatılacak bir çalışmanız mevcut mudur?"
CHP Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan meclisteki konuşmasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önerge ile Devlet memurlarının derece sistemindeki eksiklikleri gündeme getirmiş oldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.02.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle