Artvin Çoruh Üniversitesi Her Alanda Var

17/03/2012 18:35

Açü Bu Defa Da Defterdarlıkla Birlikte Vergi Bilinci Paneli Düzenledi.


Haber: Hayati Akbaş







Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında Artvin Çoruh Üniversitesi ve Artvin Defterdarlığı birlikteliğinde Kalkınma ve Vergi Bilincinin Oluşturulması Paneli, Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Panele Artvin Vali Yardımcısı Şenol Kaya, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Artvin Belediyesi Başkan Vekili Nermin Albayrak, Artvin Defterdarı Abdurrahman Altındağ, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu ve Artvin Çoruh Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Altun'un yanı sıra Artvin protokolünden çok sayıda davetli ile Artvin Çoruh Üniversitesi akademik personeli ve öğrencileri katıldı.

Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman'ın oturum başkanı olarak yer aldığı panelde; Hopa İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Münevver Katkat Özçelik, Yusufeli Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanı Dr. Ahmet Kamacı ve Artvin Vergi Dairesi Müdürü Metin Çalışkanoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Artvin Defterdarı Abdurrahman Altındağ, panelde yaptığı açılış konuşmasında, kayıt dışı ekonominin milli gelire ve ulusal kalkınmaya olan olumsuz etkilerinden bahsetti. Kayıt dışı ekonominin beraberinde haksız rekabeti ortaya çıkardığını vurgulayan Altındağ, kayıt dışı ekonominin artışının sosyal devlet ilkesine de zarar verdiğini ifade etti.

Kayıt dışı ekonominin ekonomik rekabetin tesisini, iktisadi politikaların doğru uygulanmasını ve verimlilik artışını geciktirerek; ekonomideki büyüme potansiyelini engellediğini dile getiren Altındağ, "Kayıt dışı ekonominin bilindiği gibi ülkemizde %40'larda olması dikkate şayandır. Bu konu toplumun önemli kesimi tarafından kavranmış; herkes bu kesimin yarattığı haksız rekabetten şikâyetçi olmaya başlamıştır. Bu nedenle Maliye Bakanlığı da kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye büyük önem vermektedir. Bakanlığımızca kayıt dışı ekonomi ile mücadele stratejisi eylem planı hazırlanarak kayıt dışı ile mücadeleyi sürekli gündemde tutmaktadır. Ancak, kayıt dışı ile sadece devlet tarafından yapılan müdahaleler ve uygulamalar ile mücadele edilemez. Toplum ve bireylerin de iktisadi ve toplumsal haksızlığın farkına vararak, kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmesi ve bu mücadelenin sosyal bir ödev olarak kabul edilmesi gerekmektedir" dedi. Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, "Kalkınma Sorunu ile Kalkınma ve Vergi İlişkisi" konusunda yaptığı konuşmada, verginin kalkınma ile olan bağlantısına dikkat çekti. İktisadi kalkınmayı "Ülkelerin ekonomik, siyasi ve toplumsal yapılarının değişerek insan yaşamanın maddi ve manevi alanda ilerlemesi ve toplumsal refahın artması" şeklinde tanımlayan Prof. Dr. Mehmet Duman, kalkınmanın Gayri Safi Milli Hasıla'daki hızlı artışla belirlenen ekonomik büyümeyi de içerdiğini vurguladı. Vergi politikasının, devletin ekonomik büyüme ve kalkınma stratejisinin araçlarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Duman, devletin kalkınmaya müdahalesi ve bu müdahalenin sonuçları ile gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda kalkınma süreci gibi konularda da açıklamalarda bulundu.

"Bir devletin daha bağımsız ve güçlü politikalar izleyebilmesini sağlayacak en önemli unsur sağlam bir ekonomiye sahip olmasıdır. Sağlam bir ekonomi için de, devletlerin mali açıdan kendi gereksinimlerini rahatlıkla karşılayabileceği sağlam gelir kaynaklarına ihtiyaç vardır. Vergi gelirleri ise bu kaynakların başında gelmektedir. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de vergi gelirleri devletlerin en garantili ve vazgeçilmez gelir kaynaklarıdır" diyen Hopa İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Münevver Katkat Özçelik ise, "Vergi Sistemi, Vergi Denetimi ve Vergi Bilinci" başlıklı konuşmasında vergi türleri, Türkiye'deki vergi uygulamaları, Türkiye'de tahakkuk edilen vergilerin yıllara göre dağılımı, vergilerin ve vergi mükelleflerinin denetimi ve vergi kaçakçılığı ile mücadelede bireye düşen görevler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yusufeli Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanı Dr. Ahmet Kamacı Ahmet Kamacı da, "Türkiye'deki Dolaylı Vergilerin Avrupa Birliğine Uyumu ve Ekonomik Büyüme Üzerine Etkileri" başlıklı konuşmasında; Avrupa ve Türkiye'deki dolaylı ve dolaysız vergi türleri ile bu vergilerin karşılaştırmasını yaptı. Türkiye'de uygulanan ve devletin vergilerden sağladığı en önemli gelir kapısı haline gelen Katma Değer Vergisi'nin (KDV) Avrupa Birliği ülkelerindeki benzer uygulamalarına değinen Kamacı, Türkiye'deki temel gıda, elektronik ve giyim gibi tüketim ürünlerinden alınan KDV oranının Avrupa Birliği ülkelerindeki oranlarla benzerlik gösterdiğine de dikkat çekti.

Panelin son konuşmasını gerçekleştiren Artvin Vergi Dairesi Müdürü Metin Çalışkanoğlu ise, "Vergiden Kaçınma ve Vergi Kaçırma" başlıklı konuşmasında, vergiden kaçınma ile vergi kaçırma arasındaki farkı özetlerken, vergiden kaçınma yöntemleri, ülkenin ekonomik ve toplumsal kalkınmasının önündeki en büyük engellerden birisi sayılan vergi kaçakçılığının önüne geçilebilmesi için nelerin yapılması gerektiği ile vergi kaçırmanın cezai müeyyideleri konularında değerlendirmelerde bulundu.

Yaklaşık 2 saat süren panel, konuşmalardan sonra gerçekleştirilen soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.03.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Eğitim Haberleri
 » Eğitimcilere Bağımlılıkla Mücadele...
 » Artvin Mem 16. Uluslararası Robot Y...
 » Kemalpaşa Belediyesinden Eğitime Bi...