CHP Artvin Milletvekili Avukat Uğur Bayraktutan, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla’nın 70 HES’in iptal edildiği ile ilgili açıklaması üzerine TBMM’ye bir araştırma Komisyonu Kurulması istemiyle Araştırma önergesi verdi. Milletvekili Bayraktutan, “Eğer bu kadar sayıda HES projesi iptal edilmişse bunun gerekçeleri, nedenleri var.
Biz bu araştırma önergesini şunun için verdik. Eğer 70 adet HES iptal edilmişse, birçok yerde HES’lere karşı süren mücadele var. Halkın istemediği, halka rağmen yapılmaya çalışılan HES’ler var. Yerel basınımıza yansımış olan bir örnek; Yusufeli-Kılıçkaya’ya Kuru Dere’ye bile 2 adet HES olması gerçekten düşündürücüdür. Kamilet Vadisi’ndeki HES’ler bu kapsma girer mi? Madem iptal edilebiliyor, bu çok özel vadideki HES’ler neden iptal edilmesin?
Mesela bu iptal edilen 70 HES’in içinde Kılıçkaya var mı? Hangileri iptal edilmiştir? Bütün bunların aydınlanması ve Artvin’deki diğer HES’lerin de bu kapsama alınıp iptal edilmesi için emsal teşkil edip etmediğini oluşturulacak olan Araştırma Komisyonu belirlesin diye bu önergeyi verdim”. dedi.
Bayraktutan’ın TBMM’ye verdiği araştırma önergesi ise şöyle; “Artvin genelinde 126 HES projesinin 70 civarındakinin iptal edildiği, bu iptallerin hangi kriterler göz önüne alınarak yapıldığı, halkın büyük tepki gösterdiği birçok HES projesinin neden iptal edilmediği, alınan kararların siyasi olup olmadığı konusundaki iddiaların gerçekliğin araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve iç tüzüğümüzün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını saygılarımızla arz ederiz.
Barajlar kenti Artvin, ülkemizin enerji üretiminde büyük bir söz sahibidir. Artvin birçok güzelliğini ülkesine bu uğurda feda etmiş, tarihini, güzelliklerini, geçmişini sular altında bırakan, feda eden insanlarıyla da büyük bir vatandaşlık örneği göstermiştir. Ancak son yıllarda Artvin ve ilçelerinde Hidroelektrik Santralleri’nin irili ufaklı birçok dereye yapımı bölge halkında rahatsızlık hatta devletine bağlılığı ile bilinen Artvinliyi isyan ettirme noktasına getirmiştir.
Sayısı her geçen gün değişen HES projeleri Artvin’in ve bölgenin kanayan bir yarasıdır. Halk ırmaklarının ellerinden alınmasını ve akabinde ekolojik dengenin bozulmasını asla istememektedir. Bu durum 7’den 70’e herkese rahatsızlık vermektedir. Elbette ülkemizin enerji ihtiyacı vardır ve bu ihtiyaçlar ülkemizin uygun kaynaklarından sağlanmalıdır. Ancak bir kenti, bir coğrafyayı, bir milleti ve kültürü yok edecek boyutlara ulaşmamalıdır. Artvin ilini haritadan silecek şekilde her noktasına girilmemelidir. İhtiyaç, yağmaya dönüşmemelidir.
Artvinli; il sınırları içerisinde 200’e yakın HES projesini iyi niyetli görmemektedir. Yapılması düşünülen HES projeleri hangi kriterler göz önünde tutularak belirlenmiştir? Hatta son günlerde siyasetçilerin 70 HES projesinin iptal edildiğini müjdelemesi, hem sevindirici, hem de üzücüdür! 70 HES projesinin bölgeye vereceği ekolojik zarardan dönülmesi sevindirici bir durum olsa dahi geri kalan HES projeleri endişe vericidir. Dün olması yönünde karar alınan HES projelerinin bugün 70 tanesi iptal ediliyorsa bugün yapımına uygunluk verilen HES’lerin yarın yanlış olmayacağına nasıl inanabiliriz! Yapılması planlanan HES’lerin 70 tanesini keyfi ve siyasi bir kararla iptal edilmiş olabilir. Veya iptal edilmeyen HES projeleri kim ve kimler için iptal edilmemiştir? Vaktinde sağlıklı bir karar verilmiş olsa bugün bu 70 HES projesinin yapımı iptal edilmezdi. Tüm bu ve benzeri sorular kamuoyunda cevap aramaktadır. Bölgede yapılması planlanan tüm HES’ler incelenmelidir. Birilerinin rant sağlaması için değil, milli menfaatlerin gözetilerek HES projeleri belirlenmelidir. Ülkemiz için HES projesi mi, RES projesi mi, yoksa GES projesi mi daha rantabıldır iyi incelenmeli ve ona göre karar verilmelidir.
Kısacası; Artvin genelinde yapılmasına karar verilen HES projeleri meşruiyetini kaybetmiştir. O nedenle Artvin genelinde yapılması planlanan HES projelerinin 70 tanesinin iptal edildiği, iptal edilmenin siyasi ve keyfi olduğu, iptal edilmeyen diğer projelerin neden iptal edilmediği ile ilgili kamuoyunda oluşan birçok iddiaların kurulacak bir Meclis Araştırma Komisyonu tarafından görülmesi ve tespit edilmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve iç tüzüğümüzün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını saygılarımızla arz ederiz.
CHP Artvin Milletvekili Araştırma Önergesi’nin yanı sıra Orman Ve Su İşleri Bakanlığı’na bir de soru önergesi verdi. Bakan Eroğlu’nun cevaplaması istemiyle verilen soru önergesinde ise şu sorular yer alıyor.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EROĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasanın 98. ve İç tüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.
1-Artvin Genelinde kaç HES projesi vardır? Kaç HES projesi iptal edilmiştir?
2-Artvin genelinde 70 civarında HES projesinin iptal edildiği iddiası doğru mudur?
3-Artvin genelinde yapılması planlanan HES projelerinin iptal edilme gerekçesi nelerdir? Hangi gerekçelerle bu HES projeleri iptal edilmiştir? İptal edilmeyen HES projelerinden farkları nelerdir?
4-Kamuoyunda iddia edildiği gibi iptal edilen HES projeleri siyasi ve keyfi sebeplerden mi belirleniyor veya iptal ediliyor?
5-HES yapımının kriterleri nelerdir? Artvin’deki 70 HES projesi iptal edildiğine göre Artvin genelinde belirlenen HES projeleri kriterlere uygun yapılmamış mıdır?
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.01.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle