Karadeniz'de Eko-sistem Çöküyor

17/08/2006 18:07

Karadeniz'e Kıyısı Olan Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya Federasyonu Ve Gürcistan'ın Karadeniz Stratejik Eylem Planını İmzalamalarının Dokuzuncu Yılını Doldurmasına Rağmen Herhangi Bir Olumlu Gelişme Görülmüyor. Karadeniz'in Gittikçe Artan Kirliliğe Ve Tehlikelere Karşı Korunması İçin Son Yıllarda Uluslararası Ve Ulusal Çalışmaların Hızlanmasına Rağmen Çevre Felaketleri Devam Ediyor.

Haber: Hayati Akbaş







Karadeniz sadece 40 yıl önce dünyanın ekolojik yönden en zengin, balıkçılık yönünden en bereketli denizlerinden biriydi. Günümüzde dünyanın en süratle kirletilen denizi durumuna geldi. Karadeniz havzasında yer alan 17 ülkenin, 13 başkentin, yaklaşık 170 milyon insanın atıkları Karadeniz'e boşaltılıyor. Karadeniz'e kıyısı olan 6 ülkenin kıyılarındaki yerleşim merkezlerinde ise birkaçı hariç hiçbir arıtma ve çöp işleme tesisi bulunmuyor. Kıyılarda yaşayan toplam 10 milyon insanın evsel atıkları da doğrudan Karadeniz'e atılıyor. Gittikçe artan karasal kirliliğin yanı sıra, hava kirliliği, tehlikeli madde taşımacılığı, kazalar, aşırı ve kuralsız avlanma, bazı göçmen canlı türlerinin artışı eko-sistemi etkiliyor. Karadeniz'de eko-sistem çöküyor, bu da sonuç olarak hem dengeleri altüst ediyor hem de ekonomik kayıplara neden oluyor.

Karadeniz tarihsel süreç içinde daima önemli bir doğal zenginlik kaynağı ve uluslararası suyolu olarak stratejik bir öneme sahip olmuştur. Karadeniz kıyılarında ülkelerin neden olduğu tahribat sürmektedir. Eğer ulusal ve uluslararası düzeyde gerekli önlemler alınabilirse Karadeniz'in iyileştirilmesi mümkün olabilir. Karadeniz'in iyileştirilmesi için alınması gereken önlemler konusunda her devlete büyük görev düşüyor. Karadeniz kaderine terk edilemeyecek kadar değerlidir.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.08.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Karadeniz'de Eko Sistem Çöküyor...
 » Sinan Altunsoy Röportajı...
 » Hopa’da Kabotaj Ve Denizcilik Bayra...
 » Hopa’da Kabotaj Ve Denizcilik Bayra...
 » Hopa’da Denizcilik Ve Kabotaj Bayra...
 » Hopa’da Denizcilik Ve Kabotaj Bayra...
 » Hopa’da Kabotaj Bayramı Kutlandı...
 » Hopa'da Deniz Suyu Sıcaklığı Arttı...
 » Seas X Türkiye 14-22 Eylül Etkinliğ...
 » Chp Artvin İl Başkanından Çarpıcı A...
 » Seas X Gurubu Hopa'da...
 » 31 Ekim Uluslararası Karadeniz Günü...
 » İzmir Artvinliler Derneğinden Cerat...
 » Artvin’de Chp’li Kadınlar İmza Kamp...
 » Kanal İstanbul İhalesine Trabzon Pl...
 » Türkiye’yi Sarsacak Büyük İddia...
 » Artvin’de Chp’li Kadınlardan Müftül...
 » Hopa’da Chp’li Kadınlardan Müftüler...
 » Artvin’de Kadınların Tepkisi Dinmiy...
 » Hopaport’tan Hopa Tso’ya Ziyaret...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...