Devlet İstatistik Enstitüsü(DİE) tarafından gerçekleştirilen Hane Halkı İş Gücü Araştırması Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ekonomik panoramasını gözler önüne serdi. Araştırmaya göre Doğu Karadeniz, Kuzey Doğu Anadolu'nun ardından yüzde 8, 3'lük oranla sanayi alanındaki istihdamın en düşük olduğu bölge olarak dikkat çekiyor.
Karadeniz gün gün boşalıyor
Gerekli istihdam alanlarının yaratılamaması bölgeden hızla göç edilmesine de oluyor. Yapılan araştırmada en yoğun göç veren ilin yüzde 63. 56'lık oranla Artvin. Artvin'i yüzde 44. 66'yla Ordu, yüzde 23. 47'yle Gümüşhane, yüzde 21. 89'la Rize, yüzde 12. 07'yle Giresun ve yüzde 11. 11'le Trabzon izliyor. Öte yandan yalnızca Trabzon'da 12 bin kayıtlı işsiz var.
Bölge işsiz kaynıyor
Devlet İstatistik Enstitüsü(DİE) tarafından yapılan Hane Halkı İş Gücü Araştırması sonuçları; Doğu Karadeniz Bölgesi'nin, çalışabilir nüfusun istihdama katılım oranları sıralamasında yüzde 68, 3'lük oranla ilk sırada göstermesine karşın tarımda istihdam edilen nüfusu çıkarttığımızda gerçek tablo ortaya çıkıyor. Buna göre bölgemiz Kuzey Doğu Anadolu'nun dışında yüzde 8, 3'lük oranla en düşük istihdama sahip. Doğu Karadeniz Bölgesi, İstatistikî verilere baktığımızda Ege Bölgesi dışında eksik istihdamın en yoğun olduğu bölge olarak da göze çarpıyor. Eksik istihdam ise iki şekilde tanımlanıyor. "İş olmaması, teknik ya da ekonomik nedenlerle geçici iş yavaşlatılması veya durdurulması, tam gün iş bulunmaması, işin son hafta içinde başlaması ve/veya bitmesi gibi ekonomik nedenler ile görülebilir eksik istihdam dışında kalanlardan mevcut işinde elde ettiği gelirin azlığı ya da kendi mesleğinde istihdam edilmemesi gibi nedenlerle mevcut işini değiştirmek istediğini ya da ikinci bir iş aradığını bildiren kişiler. "
Sektörlere göre bölgedeki istihdam oranları ise şu şekilde sıralanıyor:
Sanayi: Yüzde 8, 3. Doğu Karadeniz Bölgesi tüm Türkiye'de Kuzeydoğu Anadolu'nun dışında eksik istihdamın en yoğun olduğu bölge olarak göze çarpıyor.
Tarım: Yüzde 63. 3. Tarımdaki istihdamın yüksek oluşu aslında gerçek işsizliğin bölgede çok yoğun olarak yaşandığını gösteriyor. Buna göre ikinci sırada Yüzde 65, 8'lik oranla Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi yer alıyor.
Hizmetler: Yüzde 28, 4. Hizmet sektöründeki istihdam oranının da diğer bölgelere kıyasla düşük olduğunu saptıyoruz. Örneğin, Kuzeydoğu Anadolu'da bile bu oran yüzde 28, 4 olarak seyrediyor.
Karadeniz göç vermeye devam ediyor
Gerekli istihdam alanlarının yaratılamaması bölgenin hızla göç vermesine neden oluyor. Yapılan araştırmada en yoğun göç veren ilin yüzde 63. 56'lık oranla Artvin olduğunu görüyoruz. Artvin'i yüzde 44. 66'yla Ordu, yüzde 23. 47'yle Gümüşhane, yüzde 21. 89'la Rize, yüzde 12. 07'yle Giresun ve yüzde 11. 11'le Trabzon izliyor. Trabzon diğer illere oranla en az göç veren şehir olarak göze çarpıyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.07.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle