Artvin Çoruh Üniversitesi bünyesinde kurulan ve tamamlanması yönünde çalışmaların devam ettirildiği Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinin bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Üniversitenin Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi toplantı salonunda düzenlenen programa, Artvin Vali Vekili Arif Oltulu, AK Parti Artvin Milletvekili Av. Erkan Balta, Vali Yardımcısı Adem Başoğlu, Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı (ANG Vakfı) Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, bir önceki dönem AK Parti Artvin Milletvekili Dr. İsrafil Kışla, geçtiğimiz dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ANG Vakfı yöneticileri, Üniversite Orman Fakültesi akademisyenleri ve davetliler katıldı.
Prof. Dr. Fahrettin Tilki: “Botanik Bahçesi Projesiyle, Artvin’imiz ve Üniversitemiz İçin Bir İlke İmza Attık”
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Üniversitenin Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinin hem Üniversite hem de Artvin için bir ilk olma özelliğini taşıdığını bildirdi. Botanik Bahçesinin, gerek Artvin’in doğal bitki örtüsünün korunması gerekse kentin tanıtımına yapacağı katkılar nedeniyle önemli bir proje olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, “Bugün burada, Üniversitemiz Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Projesini hayata geçirmenin heyecanını yaşıyoruz. Bu proje, doğal zenginlikleri ve bitki örtüsü ile ülkemizin nadide illerinden biri olan Artvin’in bitki tür çeşitliliğinin korunması, sürekliliğin sağlanması ve araştırma ortamı oluşturması açısından çok önemli bir projedir. Son bir yıl içerisinde Üniversitemize kazandırdığımız yaklaşık 140 dönüm arazi üzerinde Botanik Bahçesinin kurulması yönündeki çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Üniversitemiz Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Rektör Danışmanı olarak bu projenin yürütücülüğünü yapmaktadır.
Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi, endemik ve tehlike altında olan bitki türlerimizin korunması ve Ormancılık alanlarında akademik çalışmaların desteklenmesi açısından kentimize ve ülkemize değer katacak bir projedir. Bu projenin gerçekleşmesinde Üniversitemize maddi ve manevi destek sağlayan Ali Nihat Gökyiğit beyefendiye şükranlarımı sunuyorum. Botanik Bahçesinin ilimize ve Üniversitemize kazandırılmasında desteklerini esirgemeyen başta Artvin Valimiz Sayın Ömer Doğanay ve Dr. İsrafil Kışla olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu: “Botanik Bahçesi Çok Yönlü Kazanımları Beraberinde Getirecektir”
Projenin yürütücülüğünü yapan Üniversite Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu da, Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Botanik Bahçesinin endemik tür çeşitliliği ve bitki taksonu yönünden ülkemizin en zengin ili olan Artvin’in bu bitki zenginliğinin korunmasına yönelik önemli bir proje olduğuna dikkat çekti.
Artvin’de son dönemlerde endüstriyel faaliyetlerin hız kazanması nedeniyle kentin doğal bitki örtüsünün olumsuz etkilendiğini bildiren Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, “Artvin, sadece endemik bitkilere değil nesli tükenmekte olan türlere de ev sahipliği yapmaktadır. İlimizin bu zenginliği, son zamanlarda artan enerji ve madencilik alanlarında yürütülen faaliyetlerden olumsuz etkilenmektedir. Bu bağlamda kentin idarecileri ile toplantılar gerçekleştirilmiş ve bitki-tür zenginliğinin korunması için nelerin yapılabileceği tartışılmıştır. Bu toplantılar neticesinde kent merkezine yakın bir alanda bir botanik bahçesi projesinin kurulması gerekliliği üzerinde hemfikir olunmuştur. Toplantılarda, endüstriyel faaliyetler, çevresel koşullar ve iklimsel değişimler nedeniyle tehdit altında olan bitki türlerinin, kurulacak Botanik Bahçesine taşınarak korunmaya alınması kararlaştırılmıştır.
Bu bağlamda ortak çalışmalar neticesinde hazırladığımız Botanik Bahçesi Projesi için adımlar hızlandırılmıştır. Çevresel faktörlerden dolayı tehdit altında olan türler ile nesli tükenmekte olan türler, öncelikle Üniversitemiz Orman Fakültesi Uygulama Serasında korumaya alınacak, akabinde Botanik Bahçesine taşınarak kalıcılığı sağlanacaktır.
Botanik Bahçesi Projesi sadece bitki türlerinin geleceğinin korunmasına değil aynı zamanda kentin turizm faaliyetlerinin desteklenmesine de çeşitli katkılar yapacaktır. Bu projenin tamamlanması ile birlikte vatandaşların gezebileceği, çeşitli rekreatif faaliyetlere katılabileceği bir ortam, kentin hemen yanı başında inşa edilmiş olacaktır. Botanik Bahçesi, hem odunsu bitkileri hem de otsu bitkileri içerisinde barındıracaktır. Bu bağlamda Üniversitemiz Botanik Bahçesi, bitki türü zenginliği açısından ülkemizin ve bölgenin zengin botanik bahçelerinden biri olacaktır.
Tüm bunlara ek olarak, Botanik Bahçesi hem akademisyenler ve araştırmacılar için hem de bu alanda öğrenim görmekte olan öğrenciler için adeta doğal bir laboratuvar ve çalışma ortamı olacaktır.
Botanik Bahçesi Projemizin hayata geçirilmesinde bizlere her türlü desteği sunan ANG Vakfı Başkanı Nihat Gökyiğit beyefendiye, Artvin Valiliğimize, Belediyemize, milletvekillerimize ve Rektörlüğümüze teşekkür ederim” dedi.
Sunumun ardından Botanik Bahçesinin kurulması ve Üniversiteye kazandırılması yönünde destekçi olan ANG Vakfı Başkanı Nihat Gökyiğit’e plaketini Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki takdim etti. Programın akabinde katılımcılar Botanik Bahçesi alanını yakından görme imkânı buldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.08.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle