Almanya'nın, Köln, Bielefeld, Amsterdam ve Düsseldort botanik bahçelerinde görev almış olan profesör, teknik müdürler ve botanikçilerden oluşan 18 kişilik heyet, Artvin'e gelerek incelemelerde bulundu. Artvin ve çevresinde yaptıkları araştırma ve incelemelerin ardından bir açıklama yapan heyet, Artvin Kafkasör Yaylasının botanik bahçesinin kurulabilmesi için uygun potansiyele sahip olduğunu söylediler.
Boch Ruhr Üniversitesi Botanik Kürsüsü Yer Bitkileri Prof. Dr. Henning Haeupler, " Ben yer Geobötanikerim yani yer bitkileri incelemesi yapan kişiyim. Bu bölgenin ormanlarına çok ilgi duyduğum içim geldim. Bu bölge dünyada mevcut olan bitkilerin en zengin olduğu bölgelerden bir tanesidir. Bu bölgede yetişen çiçekler gerçekten yerli çiçeklerdir, yani endemik çiçeklerdir. Bunları tanıtmak, bunları tanımak benim için büyük bir zevk olmuştur. Milli parklardaki bu bitkileri, çiçekleri görmek, incelemek çok güzel bir şeydir. Ama bunları Artvin'in uygun bir yerinde, mesela Kafkasör Yaylasında bir araya getirilmesi halinde, şehirde yaşayan insanlar bu botanik bahçesinde bu bitkileri tanıma imkanı bulacaktır. Yani bu bitkilerin oluştuğu, yetiştiği bölgeleri ayrı ayrı gezmeleri zordur. Bu çiçekleri seven yabancı ülkelerdeki insanlar Artvin'e geldiklerinde ilk planda bu çiçekleri, bu botanik bahçesinde yakından tanıyacaktır. Bu tanıma gerçekleştikten sonra onların yetiştiği bölgeleri gezmek isteyeceklerdir. Bu da, burada yaşayan halk için hem bu çiçeklerin dışarıda tanıtılması hem de çiçeksever yabancı insanların buralarda ağırlanması demektir. Yani Artvin turizmine bir katkı sağlayacaktır. " diye konuştu.
30 yıldır Almanya'da Wuppertal Botanik Bahçesinin Teknik Müdürlüğünü yürüttüğünü ifade eden Erich Pasche ise, ilk olarak 1970 yılında Türkiye'ye geldiğini belirterek şunları söyledi:"Bu gelişimde Türkiye'de ki çiçekleri tanıma imkanı buldum. Hemen hemen yılda 5 kez Türkiye'ye geliyorum. Artvin ve çevresinin çiçekleri beni çok ilgilendiriyor. Buradaki yaygın endemik bitkiler dünyanın hiçbir yerinde bu kadar zengin bir şekilde yoktur. Bunların korunması, değerlendirilmesi amacıyla burada bir botanik bahçesinin yapılmasını tavsiye ediyorum. Böyle bir şey olduğu zaman bu botanik bahçesinde bu yörede ki endemik bitkiler toparlanacak, yazılarla tanıtılacak, nerden alındıklarını da belirtmek suretiyle, böylece didaktik açıdan Artvin halkının ziyaret edebileceği, çiçeklerini tanıyabileceği, hangi yerlerde yetiştiği bilgelerini elde etme imkânını bulacaktır. Bu, burada oturan halk için birinci derecede zevk ve gurur kaynağı olacaktır. Bunun yanında turizme de büyük etkisi olacaktır. Dünyanın birçok ülkesinde çiçekler üzerine konferanslar verdim. Birçok çiçekseverleri bu bölgelere getirdim. Burası yabancıların dahi görmek isteyeceği bir yer olacak. Gelen insanlar buradaki çiçekleri görme, tanıma ve bir sıcak bağ kurma imkânı bulacaklardır. Daha sonra incelemelerini bu çiçeklerin yetiştiği bölgelerde yapacaklardır. Bu turizm açısından yöreye, katkıda bulunacaktır. Türkiye'yi yalnız çiçekleriyle değil insanları ile de bunun kültürü ile de çok büyük bağı olduğunu düşünüyorum. Ben Türkiye'yi seviyorum, Türkiye benim ikinci vatanım. "
Gelen Alman ekip Artvin'deki incelemeleri öncesi Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu'yu makamında ziyaret ettiler. Ziyarette Vali Cengiz Aydoğdu, Artvin'deki endemik bitki zenginliği ile gurur duyduğunu ifade ederek şunları kaydetti: "Çiçeklerimizi tanıyoruz, onları seviyoruz. Biz onlarla gurur duyuyoruz ve onları kaybedişimize çok üzülüyoruz. Esasen botanik bahçesi de öyle bir şey. Bu güzelliklerin ölümüne, kaybedilişine bir ağıt gibi esasında. Yani bir şeyi kaybettikten sonra, o güzellik uğruna bir şiir yazmak gibi bir şey botanik bahçesi açmak. Biz istiyoruz ki Artvin'in her tarafı botanik bahçe olsun. Botanik bahçesi fikri modern bir şeydir. Kaybettiğimiz güzelliklerin, yakalayabildiklerimizi muhafaza ettiğimiz bir bahçedir. Çare var mı? Maalesef insanlık bulamadı. Uygarlığın gelişimi doğanın tahribiyle birlikte olabiliyor ancak. Başka bir yolunu bulamadı insanlık. Tabii bu güzellikler, bu çiçekler, bir milletin gururudur. Çocuklarımızla da paylaşmak için mutlaka bunların muhafazası gerekiyor. Ona da katılıyorum. Botanik bahçesi yapma fikrini düşüneceğiz. "
Alman heyetin Artvin'e gelmesine, uzun süredir Almanya'da yaşayan ve Alman vatandaşlığını kazanmış olan Dr. İsmet Yenmez adlı vatandaşımız öncülük ediyor.
Projenin gerçekleştirilmesi için Artvin Orman Fakültesi, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Artvin Orman Bölge Müdürlüğü birlikte bir ön hazırlık çalışması başlattı. Projenin gerçekleşmesi halinde Türkiye, ilk Botanik Bahçesine Artvin'de sahip olacak.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.07.2007 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle