Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya ile girilen son pazar krizinin, ülke olarak pazar çeşitliliğine ne kadar ihtiyacımız olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, bu konuda taşın altına ellerini koyduklarını ve bu çerçevede bakanlık bünyesinde sivil mekanizmalarla çalışabilecek Dış Pazar Strateji Grubu kurulduğunu söyledi.
Türkiye-Gürcistan Tarım Yürütme Komitesi ve Tarımsal İş Forumu'na katılmak üzere Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e gelen Çelik, program kapsamında ilk olarak kahvaltıda Türk iş adamları ile bir araya geldi.
Bakan Çelik, göreve gelmesinin ardından Türkiye'de tarımsal ürünlerin dışında ihracata yönelik kanatlı hayvanlar ve yumurta sektöründe ciddi sorunlar yaşandığını belirterek, "Rusya ile girdiğimiz son pazar krizi, bizim pazar çeşitliliğine ne kadar ihtiyacımız olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle tarım sektöründe tek ülke ile çalışma süreçlerini geçtik. Çünkü yanı başımızda savaşlar var. Irak'ta, Suriye'de huzursuzluklar var. Rusya ile de beklenmedik bir anda kriz yaşadıktan sonra pazar çeşitliliğinin ne kadar önemli olduğunu çok daha net bir şekilde gördük. Bu olumsuzlukları olumluluğa tahvil etmek gerektiğini düşündük. Teknik heyetlerimizi Çin'e ve Uzak Doğu'ya gönderdik. Gördük ki alışılageldiğimizin dışında çok ciddi pazarlar var. " diye konuştu.
Bakanlığın bu konuda taşın altına elini koymaya karar verdiğini ifade eden Çelik, bu çerçevede bakanlık bünyesinde de sivil mekanizmalarla çalışabilecek Dış Pazar Strateji Grubu kurulduğunu söyledi.
Gürcistan ile Türkiye arasındaki ticaret imkânlarının, iki ülkenin iş dünyasının bir araya gelmesiyle ortaya çıkacağına işaret eden Çelik, iki ülke açısından yatırım ve ticari faaliyetlere girilmesi konusunda var olan potansiyelin en verimli şekilde kullanılacağını vurguladı.
Tarımsal işbirliğini artırmaya yönelik olarak gerçekleştirilen baş başa görüşmelerinin ardından Çelik ile Gürcistan Tarım Bakanı Otar Danelia, heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.
"Gürcistan İle İlişkilerimizi Artırma Ve Geliştirme Konusunda Kararlıyız"
Toplantı sonrası basına açıklamalarda bulunan Çelik, "Bu toplantıda heyetlerin görüşmeleri oldu. Tarım Bakanı Danelia ile son derece güzel görüşmeler yaptık. Ve iki ülke arasında tarım yürütme kurulunun toplanması ki tarım yürütme kurulumuz 22 yıl sonra ilk toplantısını gerçekleştiriyor. Bu toplantıya Türkiye'den Gürcistan'a tarım sektöründen 44 iş adamı geldi. Tarım iş forumunu gerçekleştirmek için Gürcistan'a gelmiş bulunuyoruz. " ifadelerini kullandı.
İki ülke arasındaki ticaret hacmine de değinen Çelik, "Tarım sektörü, toplam ticaret hacminin yüzde 10'unu oluşturuyor ve iki ülke arasında 137 milyon dolar civarında bir ticaret hacmi var. İki ülke için bunun yeterli olmadığı kanaatindeyiz. Dolayısıyla her alanda ilişkilerimizi artırma ve geliştirme konusunda değerlendirmeler yaptık. " dedi. Çelik, Gürcistan'dan kırmızı etin alınması, serbest ticaret anlaşmasına konu olan bazı hususlar, fındık gibi bazı tarımsal ürünler ile ilgili işbirliği yapılması konularını değerlendirdiklerini söyledi.
Toplantının ardından Gürcü - Türk İşadamları Derneği (GÜRTİAD) üyeleriyle bir araya gelen Bakan Çelik, işadamlarının iki ülke arasında köprü konumunda olduğunu vurguladı.
Bakan Çelik program kapsamında Gürcü Bakan Otar Danelia ile birlikte Türkiye-Gürcistan Tarım Yürütme Komitesi Toplantısı Protokolü imza töreni ve basın toplantısına katıldı.
Toplantının ardından Gürcistan Başbakan Giorgi Kvirikaşvili, Başbakanlıkta Bakan Çelik'i kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabulde, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Bakanı Dimitri Kumsişvili, Tarım Bakanı Daneliya, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeli Levent Gümrükçü de hazır bulundu.
Başbakan Kvirikaşvili, Türkiye ve Gürcistan arasında özellikle son yıllarda birçok alanda ilişkilerin artarak geliştiğini belirterek, iki ülke arasında tarımsal forumun düzenlenmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.
Kvirikaşvili, "Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek için ortada çok büyük potansiyel var. Bunu kullanmak için çaba göstereceğiz. " ifadelerini kullandı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.08.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle