Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2016 yılının ilk 2 ayında (Ocak-Şubat) ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 6 düşüş yaşandı. Bölge ihracatının düşüşündeki en önemli faktörlerin başında Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kriz geliyor. Daha önceleri bölgeden en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında hep ilk sırada yer alan Rusya, bu kez ilk 5’e dahi giremedi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nden (DKİB) yapılan açıklamaya göre, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden ocak ve şubat aylarında toplam 237 milyon 731 bin 772 dolar tutarında ihracat gerçekleşti. Bu yılın ilk 2 ayında bölgeden gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 oranında düşüş oldu.
Bölge illerinden 2 aylık dönemde gerçekleşen ihracatta ürün bazında artış sadece fındıkta yaşandı. Bir önceki yıla oranla yüzde 5’lik artışla 177 milyon 15 bin 933 dolarlık fındık ve fındık mamulleri ihracatı yapıldı. İhracat sıralamasında ikinci sırada yer alan yaş meyve sebze ürünleri ihracatında ise yüzde 34, 4 oranındaki düşüş oldu. Üçüncü sırada yer alan madencilik ürünleri ihracatında da yüzde 22, 5 düşüş yaşandı.
Bölgeden 2016 yılı Ocak-Şubat döneminde 77 farklı ülkeye ihracat yapılırken, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla İtalya, Fransa, Almanya, Gürcistan ve Polonya oldu. Rusya Federasyonu ile yaşanan krize bağlı olarak en büyük düşüş bu ülkeye yapılan ihracatta yaşandı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.03.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle