Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Karadeniz Bölgesi’nden 11 ilin katılımıyla yapılan, “Karadeniz İl Genç Girişimciler Kurul Başkanları Tanışma ve İstişare Toplantısı’nda birlikte hareket edip, ortak proje üreterek bölge ekonomisine katkı sağlanması yönünde karar alındı.
Karadeniz İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanları Tanışma ve İstişare Toplantısı, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’nun desteğiyle, Samsun TSO ev sahipliğinde Samsun’da gerçekleştirildi. Samsun TSO’ da yapılan toplantıya, Samsun’un yanı sıra Artvin, Rize, Trabzon, Kastamonu, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Tokat, Bartın ve Çorum illeri Ticaret ve Sanayi Odaları’nın İl Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanları ve Üyeleri katıldı.
Türk ekonomisinin en önemli gücü genç girişimciler
Toplantının açılışında konuşan Samsun TSO İl Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Ümit Bener Ayla, Karadeniz’de genç girişimciler olarak güç birliği oluşturmak adına önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Toplantıya katılan misafirlere teşekkür eden Ayla, “Hepimizin bildiği gibi Türkiye ekonomisinin en önemli gücü genç ve girişimci nüfusu olacaktır. Ancak, takdir edersiniz ki; daha çok girişimciye projelerini hayata geçirebilecekleri uygun fiziki şartların sağlanması, teknik ve pratikte uygulanabilir bilgi desteği sağlanması, planladıkları yatırım noktasında tecrübe edinmiş ticari işletmeler ile ilişki kurması ve doğru adımlar atması konusunda ihtiyaç hasıl. Bir ülkenin ekonomisini değerlendirirken kullanılan en önemli istatistiklerden birisi işsizlik oranıdır. Resmi rakamlara göre ülkemizde tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12 civarında seyretmektedir. Fakat bu rakam ülkedeki istihdam sorununu tam olarak yansıtmamaktadır. Ülkemizde işgücüne katılım oranı, yani çalışmak isteyenlerin 15-64 yaş grubundaki toplam nüfusa oranı yüzde 48’dir. İçinde bulunduğumuz yeniçağa uygun bir bakışla baktığımızda kamuya bir istihdam kaynağı olarak bakmanın artık devirin geçtiğini görmekteyiz” dedi.
Genç girişimcilerin sayısı artıyor
Girişimciliğin artık gençlerin kariyer planları arasına girmeye başladığını belirten Ümit Bener Ayla, “Türkiye’de fırsatları değerlendirmek amacıyla girişimcilik faaliyetlerinde bulunan kişilerin yüzdesinin, özellikle 2011 yılından bu yana artış eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, genç girişimcilerin sayısının da yükseldiği görülüyor. Üniversite mezunu girişimci oranının 2006 yılında yüzde 15. 30 iken, 2013 bu rakamın yüzde 44’e yükselmesi, gençlerin artık girişimciliğe daha fazla ilgi gösterdiğini ve alternatif kariyer olarak görmeye başladığını gösteriyor. Türkiye’de yetişkin nüfusun yüzde 73. 95’i başarılı girişimcilerin toplumda yüksek bir statüye sahip olduklarını belirtiyor. Gelişmekte olan ekonomilerin ortalamasının, yani yüzde 72. 73’ünün üzerinde olan bu oran, insanlarımızı girişimciliğe yönlendirmek için önemli bir motivasyon aracı olarak dikkati çekiyor. Bu amaca hizmet ederken, ‘birlikten kuvvet doğar’ anlayışı ile Karadeniz kentleri olarak hep birlikte ortak hareket edeceğimize, dayanışma içerisinde olacağımıza, belki de ortak projeler üreterek bölge ekonomisine katkı vereceğimize inancım sonsuzdur. Önceliğimiz, bu kurul vesilesiyle pek çok girişimciyi cesaretlendirmek, yeni fikirlerin hayata geçmesine vesile olmaktır” diye konuştu.
Ortak hareket edilecek
Ardından ise, İl Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitelerinin Başkanları, yürüttükleri çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verdi. Toplantıda ayrıca, birlikte yapılabilecek projeler konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantı sonunda birlikte hareket edip, ortak proje üreterek bölge ekonomisine katkı sağlanması yönünde karar alındı. Toplantıya katılan misafirler, daha sonra Samsun TSO’nun ev sahipliğinde şehir turu yaptı. Konuklar, misafirperverliklerinden dolayı Samsun TSO’ya teşekkür etti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.02.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle