Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği tarafından organize edilen “Rusya Federasyonu Kuzey Osetya-Alania Cumhuriyeti ve Dağıstan Cumhuriyeti Trabzon Forumu Toplantısı” Trabzon’da yapıldı.
Toplantıya, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ömer Ofluoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry Talanov, Rusya Federasyonu Kuzey Osetya Alania Cumhuriyeti adına Turizm İşletme ve Yatırım Politikası Başkan Yardımcısı Feliks Gadzaov, Rusya Federasyonu Kuzey Osetya Alania Cumhuriyeti adına Türkiye temsilcisi Taylu Kazakbiev, Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırımları ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Yeşiller, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve davetliler katıldı.
Yapılan konuşmalarda ülkeler arasında ticari ilişkilerin artırılması yönünde daha somut adımların atılması gerektiği belirtilerek toplantının önemine vurgu yapıldı. Toplantıda ilk olarak söz alan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, toplantının iki ülke iş adamları açısından hayırlı geçmesi temennisinde bulundu. Gürdoğan “Tarihin her döneminde ülkeler ve kıtalar arası ticarette önemli görevler üstlenen, tarihi İpek Yolu ticaretinde merkez işlevi gören Doğu Karadeniz Bölgemizin, yeniden bu görevini ifa edebilecek misyona kavuşması amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar her geçen gün bizi hedefimize adım adım ulaştırmaktadır. Büyük uğraşlar sonucu açılışını sağladığımız ve bölgemizin en önem verdiğimiz ticaret partnerimiz olan Rusya Federasyonu’na yönelik ticari ilişki ve işbirliklerimizin gelişmesine büyük katkı sağlayan yeni ipek yolu olarak adlandırdığımız VERHNİ-LARS kapısı güzergâhı iş adamlarımıza büyük fırsatlar sunmaktadır. Karayolu ile 7-8 saatte ulaşabildiğimiz ve çok değerli dostlarımızın bulunduğu Rusya’nın Kafkasya coğrafyasındaki ticari ilişkilerin karşılıklı olarak geliştirilmesini çok önemsemekte ve her yıl bunun için farklı farklı programlar düzenlemekteyiz. İki ülke iş adamlarımızın bu fırsatları değerlendirmesi ve her geçen gün ticaret hacmimizin, yakın coğrafyada bulunmamızın sunduğu fırsatlar ölçeğinde arttırılması en büyük temennimizdir. Bu vesile ile en büyük ticaret partnerimiz olan Rusya Fedarasyonu’nun Kuzey Osetya ve Dağıstan Cumhuriyetine yönelik ticari işbirliğimizin arttırılmasına yönelik büyük katkısı olacak bu programa destek vererek en üst düzeyde katılım sağlayan değerli misafirlerimize ve katılımcılarımıza şükranlarımı sunarak, bu programın iki ülke iş adamları açısından hayırlı geçmesini diliyorum” dedi.
TÜRK MÜTEAHHİTLER YURT DIŞINDA 42 YILDA 284 MİLYAR DOLARLIK İŞ YAPTI
Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırımları ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Yeşiller ise konuşmasında Türk müteahhitlerinin yurt dışında geçen 42 yılda 284 milyar dolarlık iş yaptıklarına dikkat çekti. Yeşiller “Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomi ilişkilerinden bahsedecek olursak İki ülkenin dış ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 32 milyar dolara ulaştı. Rusya’da yaklaşık bin 310 yatırımcılarımız var, bunların miktarı 10 milyar dolar. Firmalarımız Rusya’nın birçok bölgesinde faaliyetlerde bulunuyorlar. Burada müteahhit firmalarımız çok aktif şekilde çalışıyor. Dünyanın 103 ülkesinde müteahhitlerimiz faaliyette bulunuyor. 103 ülkedeki müteahhitlerimiz 1972 yılında bu yana 284 milyar dolarlık iş yaptılar. Bunun 50 milyar doları Rusya’da, yani Rusya bizim için müteahhitlikte yurt dışı yatırımında bir numara” diye konuştu.
HACISALİHOĞLU: BU COĞRAFYADA İŞ ADAMLARIMIZI TİCARET YAPAMAYA TEŞVİK EDECEK HUKUKİ DÜZENLEMELER SAĞLANMALI
Kuzey Osetya- Alanya Cumhuriyeti ve Dağıstan Cumhuriyeti Ticaret Forumunda konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu herkesin ortak yaşadığı bir yer olan bu coğrafyada birlikte ticaret yapılması gerektiğini söyledi. Hacısalihoğlu, daha geniş bir hinterlant Rusya Federasyonu ve Türki Cumhuriyetlerini dikkate alarak daha geniş bir hinterlantta ticaretin geliştirilmesinin herkesin arzusu olması gerektiğini ifade etti.
Başkan Hacısalihoğlu, bu coğrafyada herkesin bildiği gibi potansiyelin çok yüksek fakat kullanımın oldukça düşük olduğunu söyleyebileceklerini dile getirerek, “Bu toplantılarda esas sizlerle üzerinde duracağımız konu işadamlarımızı karşılıklı bir araya getirerek bu mevcut potansiyeli kullanmak ve daha ileri seviyelere getirmek olmalıdır. ”dedi.
Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “Bu bölgede yaşayan insanlar aynı coğrafyanın insanları olduğu için birbirlerini çok iyi anlayacak durumdadırlar. İşte bu toplantıların yapılmasındaki asıl hedef bir taraftan iş adamlarını bir araya getirerek potansiyelleri kullanmak ve bunun yanında önemli olan diğer konuşmacılarında belirttiği gibi hukuki altyapının bir an önce düzeltilmesi olmalıdır. Hepimiz biliyoruz ki bu hukuki altyapı olmadığı sürece ticari ilişkilerin geliştirilmesi süreci zor ve mümkün değildir. Ekonomi Bakanlığımız, Trabzon Valiliğimiz, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız ve diğer sivil toplum kurumlarımız burada. Kuzey Osetya Alanya Özerk Cumhuriyeti ve Dağıstan Cumhuriyeti yetkilileri de burada. Bu konuların görüşülüp düzenlenmesi konusunda bir program yapılması ve bir strateji belirleyerek bir eylem planı ile hayata geçirilmesi en kısa zamanda sağlanması gerekmektedir. Bu görüşmelerin dışında ticaretin gelişmesi konusunda özel sektörde karşılıklı ziyaretler ile üzerine düşeni yapacaktır. ”
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da yurt dışından gelerek toplantıya katılanların Trabzon’dan güzel anılarla ayrılacaklarını ümit etiklerini ifade ederek, ”Buradaki günlerinizden hoş güzel hatıralarla ayrılmanızı, hem güzel hatıralarla ayrılırken tekrar teşvik etme azminizi hevesinizi oluşturabilmeyi istiyoruz. Tarihi şehrimizi tanımalarından onur duyacağız” dedi.
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ise konuşmasında “Tarihinde önemli bir ticaret merkezi olan Doğu Karadeniz Bölgesi ve bu bölgenin girişimci iş adamları sınır tanımazlığını bir kez daha göstermiş oluyor. Bölgede hem kuzey komşumuz Rusya hem Ortadoğu hem de Kafkasya arasında önemli ticaret potansiyeli merkezinde bulunuyoruz. Gerek belli ülkelerde yaşanan sınırlamalar gerekse dünya ölçeğinde yaşanan sıkıntılar aslında iş dünyasında yeni kapıları yeni açılımları zorlamaktadır. Bugün toplantısını yaptığımız belki Doğu Karadeniz Hazar ticaret hattı diyebileceğimiz bu hat bu zorlamaların ve belli sıkıntılardan sonra girişimcilik ruhunu ortaya koyduğu yeni bir koridor oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından katılımcılara plaket takdim edildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.06.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle