Yılmaz Avcı'nın son kitabı olan "Laz Masalları" (Lazuri P'arametepe) Sorun Yayınları'ndan çıkmıştır. Bünyesinde 60 adet Lazca ve Türkçe masal barındıran kitabın liste fiyatı 18 YTL'dir. Kitabı isteme adresi: Sorun Yayınları, Çatalçeşme Sokak No. 46 K/3, D/6 Cağaloğlu, 34110 İstanbul. Tel: 0212 511 08 29 Faks: 0212 519 05 60
Yılmaz Avcı Kimdir?
06. 08. 1939 tarihinde Hopa'nın (Xopa) Esenkıyı (Azlağa) köyünde dünyaya gözlerini açtı. İlkokulun iki yılını köyünde , diğer yıllarını ise ortaokul ve Yapı Sanat Enstitüsü ile beraber Rize'de okudu. 1960 yılında Erzurum İnşaat Tekniker okulunu bitirdikten sonra yedek subay öğretmen olarak vatani görevini yaptı. Gelibolu'da 2 yıllık öğretmenlik görevinden sonra İzmit'te SEKA Kağıt fabrikalarında 2 yıl kadar tekniker olarak çalıştı. 1963 yılında İstanbul Yüksek Teknik Okulu (Yıldız) İnşaat mühendisliği böülümüne girdi. 1968 yılındaki mezuniyetin ardından Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü emrinde Safranbolu-Bartın yolu şantiye şefliği görevine getirildi. 1969 yılında eşi Perihan Hanım ile evlendi. 1975 yılında Karabük Demir-Çelik İşletmeleri bünyesindeki İnşaat ve Etüd Planlama Müdürlüklerinde 20 yıl sürekli görev yaptı. 1995 yılında fabrikanın özelleştirlmesi üzerine emekliye ayrılan AVCI , eşi ve iki çocuğu ile beraber İzmit'e yerleşti.
İzmit'te bir çok dostu ile beraber , yıllardır özlemi çekilen SİMA Doğu Karadenizliler Vakfı'nı kuran Avcı , halen vakfın kültürel yayın organı SİMA dergisi'nin Yazı İşleri Müdürlüğü'nü yürütmektedir. 1999 yılında ŞURİMŞİNE(CAN YOLDAŞ) adlı Lazca- Türkçe bir şiir kitabı yayınlayan AVCI'nın , Lazca-Türkçe bir tiyatro oyunu da baskıya hazırlanmaktadır.
AVCI'nın Lazuri Nenaçkina(Lazca Dilbilgisi) isimli , yayınlanan çalışması , (Kitaplar sayfasında ön kapak kısmı görülmektedir. ) dört yıllık bir emeğin ürünüdür. Yılmaz Avcı'nın son çalışması olan "Lazuri P`arametepe" (Lazca Masallar) Türkiye'de "Lazca masal kitabı olarak ve Edebi bir dille yazılmış tek Lazca kitap olarak" alanında bir İLK'tir.
AVCI , halen İzmit'te yaşamkta, Laz dili ve kültürü üzerine çalışmalarına yılmadan devam etmektedir. Bütün çabası bu güzel dilin ve kültürün , yaşaması ve yaşatılması içindir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.08.2005 tarihinde Hopam.com Webteam tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle