Çiftçi, Araştırma ve Yayım bağının güçlendirilmesi amacıyla Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde yapılan Doğu Karadeniz Bölgesi 2005 yılı ikinci BAV Toplantısı Artvin Tarım İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu Tarım İl Müdürlükleri, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü, Rize Çay Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri ile Ordu Ziraat Fakültesi görevlileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdür Vekili Kerim Badem toplantının gerek ilimiz gerekse bölgemiz için hayırlı olması temennisinde bulunarak toplantıya katılanlara başarılar diledi.
Toplantıda bölge il müdürlüklerinin son üç ay içerisinde yapmış oldukları yayım faaliyetleri, karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdiler. Araştırma kuruluşları ise yapmış oldukları çalışmaları anlattılar. Toplantıda Bakanlığın uygulamış olduğu projelerin yanı sıra, fındık üretiminden çaya kadar, arıcılıktan su ürünlerine kadar, gen kaynaklarının korunmasından yeni çeşitlerin geliştirilmesine kadar çeşitli konularda bilgi alış verişinde bulunuldu.
Toplantıda Bakanlığın uygulamış olduğu ve halk arasında tarım danışmanlığı olarak bilinen Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesinin ülke tarımının önünü açacak çok iyi bir proje olduğu, ancak uygulamalarda bazı eksiklikleri bulunduğu, bu eksikliklerin giderilmesi için proje ile ilgili değerlendirmelerin çok iyi yapılması gerektiği ve böylece tarım danışmanlarından daha etkin olarak faydalanılabileceği belirtildi.
Çiftçiye yönelik eğitimlerde, "Mümkün olduğunca konular özelleştirilerek çok az fakat öz bilgilerin çiftçilere ulaştırılmasının daha yaralı olacağı" vurgulandı. Yapılan tüm eğitimlerin uygulamalı yapılarak çiftçilere daha kolay benimsetileceği, uygulama olmadan yapılan eğitimin unutulup gideceği" söylendi.
Başarılı bir gübreleme için mutlaka toprak tahlili yapılması gerekmekte olduğu ve bu tahlil sonuçlarının doğruluğunun ancak tekniğine uygun ve zamanında alınan toprak örneği ile mümkün olduğu, bu nedenle toprak örneği getirecek çiftçiye öncelikle toprak örneğinin nasıl ve ne zaman alınması gerektiği çok iyi anlatılması gerektiği, tekniğine uygun ve zamanında alınmayan toprak örneklerinin analiz edilmesinin milli servet kaybına neden olacağı dile getirildi. Ayrıca şimdiye kadar yapılan bilinçsiz gübrelemeler nedeniyle toprakların pH dengesi bozulmuş ve organik madde miktarı azalmış olduğundan dolayı topraktaki mikrobiyolojik faaliyetler azalmış durma noktasına gelmiştir dendi.
Doğu Karadeniz bölgesi gen kaynakları bakımından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunun vurgulandığı toplantıda, tek bir bitkiye takılıp kalınmaması gerektiği ve tüm bitkilerin çok iyi taranması gerektiği belirtildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.08.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle