Artvin Milletvekili Uğur Byaraktutan TBMM çatısı altında peş peşe verdiği soru önergeleri, kanun teklifleri ve meclis araştırma önergeleri ile dikkat çekmeye devam ediyor. Bayraktutan bu defa da geçici işçi statüsünde çalışanlara sahip çıkarak bunların kadroya geçirilmesi5620 Sayılı Kamuda geçici iş pozisyonlarında çalışanların sürekli işçi kadrolarına için TBMM başkanlığına kanun teklifi verdi. Kanun teklifi ve gerekçesinde şu ifadeler yer verildi. “
GENEL GEREKÇE:
4. 4. 2007 tarihinde yürürlüğe giren 5620 sayılı kanun “Kamuda geçici iş pozisyonlarında çalışanların sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmeleri, geçici işçi çalıştırılması ile bazı Kanunlarda değişiklik yapılması” kararlaştırılıp yürürlüğe girdi.
Ancak anılan tarihten bugüne kadar geçici işçi olarak işe başlayan ve evine ekmek götüren birçok mevsimlik işçiler; eşit işe eşit ücret ve emsallerine göre aynı sosyal haklardan faydalanmak istemektedir.
Ülkemizde birçok kamu kurum ve kuruluşlarda geçici işçiler çalışmaktadır. Ancak Mevsimlik işçi diye de adlandırdığımız bu çalışanlar en fazla yılda 6 ay çalışabilmektedir. 179. gün kadro almamaları adına çıkışları verilir. Ülkemizin geçim koşullarını göz önüne aldığımızda 12 ay ücretlerini alıp çalışan birçok vatandaş aldıkları maaşla geçinemezken geçici statüde en fazla yılda 6 ay çalışan işçilerin geçinmelerini beklemek doğru değildir. Ayrıca sosyal haklardan mahrum ve gelecek kaygısı ile çalışan geçici işçiler çoluk çocuğunun rızkından ve geleceklerinden endişe etmektedir. Yılda çalıştıkları süre içerisinde sigortalı olan mevsimlik işçilerimiz geri kalan aylarda sigortalı değildir. Buda sosyal güvence anlamında büyük sorunlar yaşanmasına vesile olmaktadır.
Geçici işçilerimizin sorunlarını gidermek için kadrolu veya sözleşmeli statüde değerlendirilmesi sosyal devlet sorumluluğudur. Devlet elinden çalışmak için imkan bekleyen ve geleceklerini güvence ile yaşamak isteyen binlerce geçici işçilerimize bu hakkı verebilmek adına söz konusu kanuna geçici madde eklenmesi uygun olacaktır.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- Genel gerekçe doğrultusunda bir düzenlemedir.
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.
5620 SAYILI KAMUDA GEÇİCİ İŞ POZİSYONLARINDA ÇALIŞANLARIN SÜREKLİ İŞÇİ KADROLARINA VEYA SÖZLEŞMELİ PERSONEL STATÜSÜNE GEÇİRİLMELERİ, GEÇİCİ İŞÇİ ÇALIŞTIRILMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDAKİ KANUNA GEÇİCİ BİR MADDE EKLENMESİNE DAİR KANUN
Madde 1- 5620 sayılı kamuda geçici iş pozisyonlarında çalışanların sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmeleri, geçici işçi çalıştırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkındaki kanuna geçici bir madde eklenmiştir.
GEÇİCİ MADDE- Kamu kurum ve kuruluşlarda çalıştırılan geçici ( mevsimlik ) işçiler, sürekli işçi statüsüne bir defaya mahsus geçirilir.
Madde 2 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 3 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar kurulu yürütür. ” denildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.04.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle