CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan içinde bulunduğumuz Öğretmenler Haftası nedeniyle Öğretmenlerin Özlük haklarında değişiklik yapılmasına dair TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.
Bayraktutan 14. 07. 1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmasına dair verdiği Kanun Teklifi ve gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
GENEL GEREKÇE :
Ülkemizin kalkınmasında ve insanlığın gelişiminde büyük katkısı olan öğretmenlerimiz günümüzde hak ettikleri değeri maddi ve manevi yönden alamamaktadır. Aldıkları maaş içler acısıdır. Özellikle dünyada öğretmenlere verilen maaşla ülkemizde verilen maaşı kıyasladığımızda büyük farklar gözlenmektedir. Örneğin; Türkiye'de öğretmenler aylık ortalama 900 dolar maaş alırken, gelişmiş ülkelerin çoğunda öğretmenler 2 bin doların üzerinde maaş alıyor.
Yapılan araştırmaya göre ülkemizde ortalama 900 dolar maaş alan öğretmenler; ABD’de ortalama 3 bin dolar, Almanya’da 2-3 bin dolar, Avusturalya’da 2, 5 bin dolar, Fransa’da 2-3 bin dolar, İngiltere’de 4-5 bin dolar, Japonya’da ise 2-3 bin dolar civarında maaş alıyorlar.
Çalışma süresi boyunca özverili olmak ve kendini geliştirmek zorunda olan öğretmenlerimizin ekonomik açıdan zor durumda olması yapılan araştırmaya göre çalışan öğretmenlerin %82sinin maaşlarında ve özlük haklarından memnun olmaması, yine %25’e yakını ek iş yaparak geçim mücadelesi veriyor olması öğretmenlerimizin ekonomik açıdan ne kadar güç durumda olduğunu gözler önüne sermektedir. Hatta kamu personellerinin birçoğuna ulaşım amaçlı servis sağlanırken ve öğle yemeği imkanı sunulurken öğretmenlerimiz bu durumdan yararlanamamaktadır. Bunları da içine katarsak farklı bir maliyet daha çıkmaktadır. O nedenle öğretmenlerimizin maaşları iyileştirilmeli çalışırken veya emeklilik hallerinde hak ettikleri payları almaları çalışırken veya emekli olduklarında refah içinde bir gelecek kurmaları en tabi haklarıdır. Bunu en çok hak edenler öğretmenlerdir.
1. derecedeki öğretmen veya idarecilerin 3000 olan ek göstergelerini 3800 olarak değiştirilmesi ekonomik ve sosyal açıdan önem arz ettiği gibi dünyadaki emsallerine de bir nebze yaklaşmış olmalarını sağlayacaktır. Ülkemizin ve milletimizin gelişiminde büyük katkıları olan tüm meslek gruplarını yetiştiren öğretmenlerimizin ek göstergelerinde yapılacak değişiklik ile çalışırken veya emeklilik halinde ekonomik açıdan iyileştirme sağlanacak, birçok öğretmen emekli olmayı tercih edip yeni kadrolar açılacak ve atanamayan öğretmenlerimize de fırsat doğacaktır.
MADDE GEREKÇELERİ:
MADDE 1 – Genel gerekçe doğrultusunda bir düzenlemedir.
MADDE 2 – Yürürlük Maddesidir.
MADDE 3 - Yürütme Maddesidir. “
14. 07. 1965 TARİHLİ VE 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA
DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 14. 07. 1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli (I) sayılı Ek
Göstergeler Cetvelinin “IV – EĞİTİM ÖĞRETİM HİZMETLERİ SINIFI” bölümünün (b) bendi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.
“b) Öğretmen ve diğer personeller: 1. derece 3800, 2. Derece 360O, 3. Derece 3400, 4. derece 2800, 5. derece 2400, 6. derece 2000, 7. derece1600, 8. derece 1200, 9. derece 1000
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. ”
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. ”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.11.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle