Ülkemizde her yıl 25 Eylül—1 Ekim tarihleri arasında itfaiye haftası kutlanıyor. Bu kapsamda ilimizde görev yapan itfaiyecilerden Artvin ilinde itfaiyecilik hakkında bilgi aldık. Artvin Belediyesi İtfaiye müdürü Hamdi Çetin ilimizde itfaiyecilik mesleğinin nasıl ilerlediğini, zorluklarını, yeterli personel ve ekipmanın bulunup bulunmadığı hakkında bilgi verdi.
İtfaiyecilik meslektir ilimizde bu işi yapan arkadaşlar bu işi kendilerine meslek olarak edinmeliler. Bu benim işim diyecekler ona göre özverili bir şekilde çalışmaları gerekmektedir. Artvin’de 17 personel ve 4 araçla hizmet verdiklerini ifade eden Çetin bu sayının Artvin iline göre az olduğunu ekipmanında yeterli olmadığını ifade etti.
Artvin Gökorman mevkiinde bulunan Artvin Belediyesi İtfaiye merkezi ilimizde gerekli durumlarda müdahalelerini bu birimden gerçekleştiriyorlar. İtfaiye müdürü Hamdi Çetin itfaiye haftası olması münasebetiyle itfaiye mesleğini ve haftalarını şu şekilde ifade etti; “Ülkemizde her yıl 25 Eylül—1 Ekim tarihleri İtfaiye Haftası olarak kutlanıyor. Herhangi bir yangın olayında, deprem, sel baskını gibi doğal afetlerde hep yanımızda gördüğümüz İtfaiyeciler, bütün olumsuz çalışma ve yaşam koşullarına karşı, her türlü zorluğa göğüs gererek, yurttaşlarımızın can ve mal güvenliği için gece gündüz demeden görev yapıyorlar.
Dün tulumbacı olarak adlandırılıyorlardı, bugün itfaiyeci deniyor. Sorunları yıllardır aynı. Herkesin koşarak kaçtığı yangının içine girerek tanımadıktan hayattan kurtaran itfaiyeciler, gelişmiş toplumlar içinde saygın ve güvenilir bir yerleri olmasına rağmen, ülkemizde maalesef ki hak ettikleri ilgi ve değeri görememekte, çalışma ve yaşama koşulları her geçen gün daha da kötüleşmektedir.
Görevleri yönetmeliklerle belirlenen itfaiyecilere ülkemizde maalesef ki görevleri dışında birçok iş yaptırılmakta, bu durum da çalışma ilişkileri ve iş barışı üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.
Çalışma saatleri diğer pek çok çalışana göre çok daha uzun ve esnek olan itfaiyecilerin çoğu haftada 50 saatten fazla çalışmaktadır. Bu süre, yangın söndürme işinin uzaması ve büyük olaylarda izin günlerinde de çalışılması nedeniyle uzayabilmektedir.
Bu şekildeki ağır çalışma koşulları itfaiyecilerin ömürlerini kısaltmaktadır. Üniversitelerin ve DİE'nin bilimsel olarak da tespit ettiği gibi çoğu itfaiyeci 45 yaşından sonra akciğer, kalp ve bel rahatsızlıklarıyla yaşamlarını hastanelere ve ilaçlara bağımlı yaşamak zorunda kalmaktadır.
Bu sorunların bir an önce çözülmesi için aşağıdaki temel taleplerin gerçekleşmesine dönük mücadelesini kararlılıkla sürdürmektedir. İtfaiyecilik bir meslektir ve bu resmi olarak kabul edilmelidir. Çalışma koşullan farklılıklarını, ücret ve mesai adaletsizliğini gidermeye dönük olarak ülkedeki bütün itfaiye teşkilatları için ortak bir standartlar belirlenmeli. İtfaiyecilere verilen maktu mesai ücretleri emeklilik maaşlarına yansıtılmalıdır. 4. İtfaiye hizmetinde personel sayısının belirlenmesinde nüfus oranı esas alınmalıdır. Personel sayısı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi her 1000 kişiye bir itfaiyecinin istihdam edilmesi yöntemiyle belirlenmeli ve kadrolu istihdam edilmelidir.
İstirahatlar da geçen süreler, mesleğe bağlı hastalıklar olarak ve iş kazası kapsamında değerlendirilmeli ve mesai ödenmelidir. İtfaiye çalışanları 24 saat aralıksız görev yapmalarından dolayı maktuen kadro karşılığı ücret almaktadırlar. Bu işçiler gibi saat üzerinden değil blok olarak her yıl belirlenen ve aylık olarak ödenen bir ücrettir, itfaiye çalışanlarının fazla mesai ücretleri genel bütçe kanunu ile değil belediye meclislerince belirlenmelidir diye konuştu.
Artvin itfaiye müdürü Hamdi Çetin ile yapılan görüşmenin ardından uzun süre Artvin itfaiye müdürlüğüne hizmeti bulunan ve şimdi başka görevlere hizmet veren personel ile çekilen fotoğrafları gazetemiz muhabiriyle paylaştı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.10.2012 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle