Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde gerçekleştirilecek olan Petrol arama çalışmalarını yapacak olan GSF Explorer isimli gemi Malta'ya geldi. Malta da teknik bakımları gerçekleştirilmekte olan geminin İstanbul Boğaz köprüsünü rahat geçebilmesi ile sondaj bölümünün bir kısmının Malta da kesileceği ve gemi boğaz köprüsünü geçtikten sonra Karadeniz Ereğlisin de yeniden yerine monte edileceği BP iletişim danışmanları tarafından açıklandı. Belirlenen programda herhangi bir değişikliğin olmadığını ifade eden yetkililer geminin programlandığı gibi Haziran ayının sonuna doğru Hopaya gelerek Hopa'nın 40 kilometre açığında çalışmaya başlayacağını ifade ettiler.
Hopa'nın 40 km. açığında gerçekleştirilecek olan çalışmada deniz suyu ve deniz derinliği birlikte olmak üzere 4600 metre derinliğe kadar inilmesi planlandı. Sondaj gemisi uyduları referans alarak konumunu dinamik olarak sabitleyeceği açıklandı. Karadeniz'de ilk derin sondaj çalışması olacak olan bu çalışma boyunca GSF Explorer isimli gemide 120 branşlarında uzman ekip çalışırken, ekipin kara bağlantısı Helikopter ile Trabzon limanı üzerinden sağlanacağı açıklandı. Konu ile ilgili Trabzon limanında helikopterler için gerekli hangarların yapımının devam ettiği ve yine TPAO-BP nin liman sahası içinde bir ofis açtığı da açıklandı.
Hopa açıklarında araştırma amaçlı açılmaya başlanacak kuyu ile ilgili çalışmaların yaklaşık 4 ay gibi bir süre süreceği ve bu sürenin sonunda sondaj gemisinin bölgeden ayrılayacagını açıklayan yetkililer "İlk kuyu açma çalışmalarından elde edilecek bilgilerin tam olarak değerlendirilmesinin bekleneceği" ifade edildi. İkinci kuyunun açılabilmesi için ilk kuyudan elde edilecek verilerin sonuçlarının bekleneceğini ifade eden yetkililer "Biz şu an denizin dibindeki gizemi çözmek için kolları sıvadık. Buradan doğal gazda çıkabilir, düşük randımanlı petrolde çıkabilir veya gerçekten yatırım yapmayı gerektirecek zenginlikte petrol kaynaklarına da ulaşabiliriz. Bütün bu soruların cevabını bulmak için Hopa kuyusunun açılmasına karar verdik ve bu konuda düğmeye bastık. Haziran sonunda başlayacak olan derin denizin dibini delme çalışmasının sonucunda elde edilecek verilerin değerlendirme sonuçlarını da yine kamuoyu ile paylaşacağız ve belki de milyarlarca dolarlık bir projenin hayata geçirilmesi için somut adım da atabiliriz. 2006 başlarında da ilk verileri elde etmeye başlarız" diye konuştular.
TPAO ve BP , 1990 yılından bu yana bir çok önemli petrol arama ve üretme projesinde birlikte çalıştıklarını ifade eden yetkililer "TPAO ve BP başka şirketlerinde ortaklığı ile Azerbeycanda, Güneşli-Çıralı-Azeri petrol sahasının ve Şah denizi doğalgaz sahasının geliştirilmesi için birlikte çalışmalar sürdürüyor. Aynı zamanda Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı projelerini de birlikte gerçekleştiriyor. Güney Hazar denizinin derin sularında petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını da yine birlikte yapıyorlar. Bütün bu çalışmalar düşünüldüğünde Karadeniz dede ilk defa ciddi bir çalışma için kollar sıvandı" dediler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 26.05.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle