Bayraktutan Doğu Karadeniz'deki Yoksulluğun Nedenlerini Başbakan'a Sordu
06/02/2012 13:20
Chp Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan Meclise Soru Önergesi Veren En Çok Vekiller Arasına Katılmaya Doğru Gidiyor. Bayraktutan Bu Defa Da Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Yanıtlaması İçin Bir Soru Önergesi Vererek Doğu Karadeniz'de Hızla Yaygınlaşan Yoksulluğu Meclise Taşıdı.
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan meclise soru önergesi veren en çok vekiller arasına katılmaya doğru gidiyor. Bayraktutan bu defa da Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın yanıtlaması için bir soru önergesi vererek Doğu Karadeniz'de hızla yaygınlaşan yoksulluğu Meclise taşıdı.
Bayraktutan Doğu Karadeniz Bölgesindeki yoksulların sayısı ise 61 bin kişi artarak, 336 bin kişiye yükseldiğini ifade ederek bu konuda ne gibi çalışmalar yaptığını sordu.
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Uğur BAYRAKTUTAN
Artvin Milletvekili
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırmasında; gelir, yoksulluk, sosyal dışlanma ve diğer yaşam koşullarına ilişkin göstergeleri hesaplamak üzere; konut, ekonomik durum, sosyal dışlanma, gayrimenkul sahipliği, eğitim, demografi, sağlık, işgücü ve gelir durumu kategorilerinde bilgi derlendi.
2010 Yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırmasında kentsel yerlerden 8 bin 832, kırsal yerlerden de 4 bin 582 olmak üzere, toplam 13 bin 414 örnek hane halkı ziyaret edildi. Bu hane halklarından 12 bin 106'sı ile anket yapıldı.
Yoksulluk oranı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 2010 yılı itibariyle yıllık bazda 2, 2 puan azaldı ve yüzde 11, 5 olarak belirlendi. Söz konusu dönemde Doğu Karadeniz Bölgesindeki yoksulların sayısı ise 61 bin kişi artarak, 336 bin kişiye yükseldi. Daha önceki ölçümlerde yoksulluk oranının en yüksek çıktığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi bu ankette atılım yaparken, Doğu Karadeniz Bölgesi ise gerileyerek son sırada yer aldı.
TÜİK verilerine göre, yoksulluk oranı söz konusu dönemler itibariyle Batı Marmara'da 0, 3 puanlık artışla, yüzde 14, 6'ya, Batı Anadolu'da 1 puanlık yükselişle yüzde 14, 5'e çıktı. Yoksulluk oranı, Akdeniz Bölgesinde yüzde 11, 8'den yüzde 12, 6'ya, Orta Anadolu'da yüzde 11, 8'den yüzde 12, 2'ye, Batı Karadeniz'de yüzde 14, 1'den yüzde 14, 4'e yükseldi.
Yoksulluk, Doğu Karadeniz'de 61 bin kişilik artışla 275 bin kişiden 336 bin kişiye, Kuzeydoğu Anadolu'da 314 bin kişiden 323 bin kişiye, Ortadoğu Anadolu'da yüzde 387 bin kişiden 413 bin kişiye çıktı. Ege Bölgesi'nde yoksulların oranı 1, 5 puan, Doğu Marmara'da ise 0, 9 puan geriledi.
Bu çerçevede;
1- Yoksulluğun Güney Doğu Anadolu Bölgesinde azalıp, Doğu Karadeniz Bölgesinde artmasını neye bağlıyorsunuz?
2- Doğu Karadeniz Bölgesinde artan yoksulluğun önlenmesi adına hükümetinizce başlatılan bir çalışmalarınız var mıdır?
3- Hükümetinizce sosyal yardım çatısı adı altında yapılan, yeşil kart, kömür vb gibi yardımlardan Doğu Karadeniz Bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın aldığı pay oranı nedir? Bu yardımları neye göre belirliyorsunuz?
4- Türkiye'nin en çok göç veren bölgesi olan Doğu Karadeniz Bölgesinde işsizlik göçün en büyük nedenidir. Göçü önlemek ve dolayısı ile yoksulluğu azaltmak adına Hükümetinizce bölgede iş imkanlarını arttırmaya yönelik projeleriniz var mıdır? Ne gibi çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz?
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.02.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle