Trabzon İdare Mahkemesi, Tonya Folderesi üzerinde yapılması planlanan hidroelektrik santralinde (HES), dava konusu işlemin iptaline karar verdi.
HEDA Enerji Elektrik Üretim Tic. Ltd. Şti tarafından düzenlenen projede, Çevresel Etki Değerlendirmenin (ÇED) dikkate alınmadığı, projenin çevreye zarar vereceği gerekçesiyle açılan dava sonuçlandı. Tonya Derelerin Kardeşliği Platformu adına 35 kişinin açtığı yürütmenin durdurulması ve iptali davası, Trabzon'da bir ilk olma özelliği taşıyor.
Folderesi Vadisi'nde, suların 49 yıllığına satılmasına karşı çıkan Tonyalılar, "Biz, öncelikle sularımızın satılmasına karşı çıkıyoruz. Yaşama alanlarımıza yapılan saldırıya karşı direndik, mahkeme de bizi haklı çıkardı. " dediler.
Tonya Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Kalyoncu, yaptığı basın açıklamasında, hukukun kendilerini haklı gördüğünü dile getirdi. Kalyoncu, şunları söyledi: "Türkiye'nin ne kadar akarsuyu, deresi varsa enerji bahanesiyle HES (Hidroelektrik Santralı) şirketlerine 49 yıllığına sattılar. Ayrıca, HES şirketlerinin ürettiği enerjiyi de satın alma garantisi verdiler. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Ülkemizin neresinde irili ufaklı ne kadar dere, ırmak, akarsu varsa hepsi özel şirketlere tahsis edildi. Bunlardan biri de Tonya'nın can damarı Folderesi oldu. Bu projelerin esas amacı suların ticarileştirilmesi, pazara indirilmesidir, sularımızın kullanım hakkının alınmasıdır. Bütün bunlara karşı durduk. Tonyalılar mücadele etti ve kazandı. Bu bakımdan Tonyalıları kutluyorum. Biz yaşamı savunduk ve haklı olduğumuz, mahkemece de kanıtlandı. Artık hukuka saygılı olduğunu söyleyenlerin önüne mahkeme kararını koyuyoruz. "
Folderesi üzerinde kurulması planlanan HES'le ilgili olarak Trabzon İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması ve iptali yönünde açılan davada, daha önce yürütmenin durdurulması kararı verilmişti. Trabzon İdare Mahkemesi, davayı sonuçlandırdı ve dava konusu projenin iptaline karar verdi.
"HES projeleri doğaya, insana, hayvana, böceğe, kısacası yaşama karşı açılan bir savaştır. Gitgide azalmakta olan sularımızın ne olduğu belli olmayan şirketlere peşkeş çekilmesine direndik, direniyoruz, direneceğiz. " diyen Kalyoncu, şöyle devam etti: "Topraklarımızı yaşanmaz hale getirmeyi hedefleyen bu tür projelerle ellerinden geleni artlarına koymayanların karşısında, anayasadan, uluslararası sözleşmelerden, hepsinden önemlisi hayatın varlığına karşı yapılan her türlü saldırıya direnişin meşruiyetinden aldığımız güçle, kadim insanlık değerlerini yarına taşımayı görev sayarak mücadeleye devam edeceğiz. Sularımıza efendi atanmasını, doğanın sömürülmesini kabul etmedik, etmiyoruz. "
Kalyoncu, hukuk mücadelesinde kendilerine destek veren Avukat Remzi Kazmaz'a da teşekkür etti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.12.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle