HES karşıtı direnişlerin anlatıldığı Sudaki Suretler belgeselinin film ekibi, ekipte yer alan Çağrı Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu Hopa tutukluları için 7 Aralık'ta saat 11. 30'da Ankara İnsan Hakları Anıtı önünde olacak.
Sanata, sanatçıya, belgesele, belgeselciye yönelen saldırılara karşı bir araya geliyoruz!
Çağrı Yılmaz yalnız değildir -
1. Sahne: Dış mekân. Güvenlik güçleri silah, gaz, cop ve panzerlerle şehri tarumar eder.
2. Sahne: Dış mekân. O şehrin öğretmeni öldürülür.
3. Sahne: Dış mekân. Ülkenin başkentinde bir kalabalık toplanır. "Öğretmenimiz öldü!"diye bağırır.
4. Sahne: İç ve dış mekân. Silahlı güvenlik güçleri, evleri basarak kitapları, yumurtaları, öğrencileri ve diğer gençleri toplayıp götürür.
5. Sahne: İç ve dış mekân. O sırada HES karşıtı mücadeleleri anlatan belgesel ekibinden Çağrı Yılmaz, uyumaktadır. Güvenlik güçleri onu da arabaya bindirir.
6. Sahne: İç mekân. Aylar, aylar sonra toplananlar demir parmaklıkların ardından mahkeme salonuna getirilir.
HES karşıtı direnişlerin anlatıldığı Sudaki Suretler belgeselinin film ekibinde yer alan Çağrı Yılmaz, Metin Lokumcu'nun öldürülmesinin protesto edildiği 31 Mayıs Ankara protestosunun ardından tutuklandı.
Ankara'daki belgesel ve film emekçileri, kolu sanata ve belgesele uzanan saldırılara karşı Çağrı Yılmaz'ın yanında olduklarını ve iktidar sahiplerinin canını sıkan işlerine devam edeceklerini söylemek üzere bir araya geliyor.
Basın açıklaması 7 Aralık günü saat 11. 30'da Ankara Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleşecek.
Sudaki Suretler Film Ekibinin 9 Aralık Hopa davasına çağrı metni şöyle:
Ortak Değerlerimizi Savunmayadır Çağrımız
Yaygın kılınan korku mikrobunun sirayeti, yayınevlerinden, gazete yazıhanelerinden, kitapevlerinden, hukuk bürolarından sonra belgesel setlerinde hüküm sürsün isteniliyor.
Ama nafile
Sahte ve süslü gerekçelere inat kameramız, metnimiz ve montajımız gerçek için, ifşa için sade doğalında korkusuzdur, akıllı ve cesurdur.
Sudaki Suretler, deresinde sermayenin eline, hükmüne ya da makinesine izin vermeyen halkların ve mücadelenin belgeseli. Birçok yerde gösterildi, olumlu/olumsuz eleştiriyle boyunun ölçüsünü ala ala yoluna devam ediyor. Belgeseli üretenler ise yapımcısı İnşaat Mühendisleri Odası'ndan sesçisine, altyazıcısından yönetmenine hülasa tüm ekip uzunca bir zamandır bir dert taşıyor:
Bilindiği üzere 31 Mayıs'ta Hopa'da, HES'lere karşı gelen ve direnen Metin (Lokumcu) öğretmenimiz yaşamını yitirmiştir. O gün, yılların güneşli, yeşil/mavi ve ferah mı ferah Hopa'sını, siyah takım/karagözlüklü ya da kasklı/coplu bir dizi güvenlikçi, AKP'ye Hopa Mitingi için uygun koşullar üreteceğiz diyerek bozup yerine 23 saatlik, korkunç, gıpgri ve gazlı ve takır takır silah sesli bir Hopa yaratmışlardır. İşte bu 23 saat ömürlük Hopa'da gerçekleşmiştir öğretmenimizin ölümü.
Akşamında acımızı sorumluların yüzüne yüzüne haykırmak ve acil adalet demek için Ankara'da Emek ve Demokrasi Örgütlerinin davetine icabet, siyah bir çelenk ile AKP Ankara İl Başkanlığına yürüyen bizleri, polis, barikatıyla karşılayıp yolumuzu kesmiş, acımızı seslemeye salmamıştır. İlerleyen günlerde de yürüyüşe katılanlar üzerinden teknik, artistik ve silindirik takiplerle önce gözaltılar ve peşi sıra tutuklamalar geçekleşmiştir.
Dert buradadır: Filmin kameramanı, ses ve ışıkta gönüllü asistan, ses çözümlemeden montaja, tüm çekim sonrası işlerinin emekçisi Çağrı Yılmaz, sözünü ettiğimiz süreçte aramızdan alınıp, Sincan F Tipi'ne götürülmüştür.
Onca zaman sonra ilk duruşma 9 Aralık Cuma günü görülecek. Mahkeme öncesinde ifade etmek isteriz ki; terör ve terörist imalı suçlamaları, objektiflerimizle, mikrofonlarımızla, ışıklarımızla ve hafıza kartlarımızla karşılıyoruz ve anlam, paylaşım, estetik ve bilgi emekçisi bizlerin parçası ve bir Hopa'lı olan Çağrı Yılmaz'ın derhal bırakılmasını talep ediyoruz.
Sudaki Suretler belgesel ekibi olarak, tüm bu dertlerimizi ifade edeceğimiz ve kamuoyuyla paylaşacağımız basın toplantımızda, dost omuzlarınızı omuz başımızda görmek istiyoruz. Sonrasında biz 09 Aralık 2011'de Çağrı'mızı beklemek için adliye kapısında olacağız. Orada da İhtiyaç duyduğumuz, sinemacıların ve sinema gönüllülerinin desteğini beklediğimizi ifade etmek isteriz.
Sanatın ve emeğin ortak değerlerini birlikte savunmayadır çağrımız
İMZA: Sudaki Suretler Belgeseli Yapım Ekibi
DESTEKLEYENLER: İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ, SİNETOPYA, SİNE-SEN Başkanı Zafer Ayden, HALKEVLERİ Film Atölyesi, NAZIM HİKMET KÜLTÜR MERKEZİ Sinema Topluluğu, Elif Ergezen (Yönetmen) Fatin Kanat (Yönetmen), Ayten Başer (Yönetmen) Sevgi Türkmen (Yapımcı) Bora Balcı (Kurgucu)
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.12.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle