KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve Toraks Derneği Doğu Karadeniz Şubesi Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü tarafından, Dünya Astım Günü dolayısıyla Artvin Vizyon Sinemasında 'Nefes Darlığı, Bronşit ve Astım Hastalıkları konulu bir konferans verildi.
Prof. Dr. Tevfik Özlü, slayt gösterisi eşliğindeki sunumunda katılımcılara astım hastalığı hakkında detaylı bilgi verdi. . Prof. Dr. Özlü, bitki örtüsü ve yeşil dokusuyla bölgenin polen yükünün fazla olduğuna dikkat çekerek, bu polenin astım hastalığının başlıca nedenleri arasında olduğunu ve özellikle bahar aylarında tozlaşma ile beraber hastalıkta artış yaşandığını söyledi.
Hastalığın başlıca belirtilerini hırıltı, şiddetli öksürük ve balgam olarak sıralayan Prof Dr. Özlü şöyle konuştu:, "Astımı hastanın kendisi tedavi eder. Kişi hastalığını bilecek, neler yapmasını ve neler yapmamasını öğrenecek. Buna göre de hayatını planlayacak. Bu şekilde hastalıkla başa çıkılabilir. Hekim reçete yazarak hastalığı kontrolü altına alamaz. O bakımdan hastanın eğitimi çok önemlidir. Hastanın hastalık tedavisine katılması gerekiyor. Özellikle hazır gıda tüketiminin artmasına bağlı olarak hastalarda sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle evde imal edilmiş el yapımı gıdalar, sebze, meyve, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketilmelidir. Astım günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır ve ancak tedavi ile hastalığın önüne geçilebilir. Astım hastası insanlar da merdiven çıkabilir, yük taşıyabilir, spor yapabilir, gebe kalabilir. Astım hastalığı tedavisi mutlaka hekim gözetiminde uzun süren bir tedavi şeklidir. Burada en önemli şey, hasta kendisine tavsiye edilenleri uygularsa, ilaçlarını düzenli olarak kullanırsa, kontrollerini aksatmazsa astım bir sorun olmaktan çıkar ve hasta hayatını normal sürdürebilir. Astımın doğru teşhisi konulmadığı ve uygun tedavisi yapılmadığı takdirde kişinin hayatını sınırlar, yaşam kalitesini düşürür ve ağır ataklar geliştiğinde ölüme neden olabilir. Bazı hastalarımız tedavi uygulamasında yada verilen ilaçlar ile hemen tedavi olmak isterler. Oysa, hemen ağrıyı kesen ilaçlar geçici olarak tedavi eder. Asıl ve kalıcı olan tedavi ise ilgili uzman hekimin kontrolünde uzun bir süreçte geçer. "
Konferansın ardından halka ücretsiz nefes darlığı, bronşit, astım gibi hastalıklara ilişkin solunum fonksiyonları testi yapıldı. Uzman doktorlar tarafından uygulanan test yoğun ilgi gördü. Ayrıca hastalara 'Astımla Yaşam' adlı el kitabı dağıtıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.05.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle