Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, döviz kurlarındaki yükselişin piyasalarda tedirginlik yarattığını belirterek daralan AB piyasaları yerine alternatif piyasalara yönelinmesi gerektiğini söyledi. Hacısalihoğlu, Çin pazarının da mutlaka değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Eylül ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy başkanlığında yapıldı. Toplantıya konuk olarak Çevre ve Orman Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ile Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer Yıldız katıldı.
Meclis Başkanı Ulusoy, açılışta yaptığı konuşmada TTSO'da 40 yılı aşkın bir süredir hizmet ettiğini ve bunun 31 yılının Meclis Başkanı olarak geçtiğini söyledi. Türkiye ve dünyanın değişik yerlerinde meclis toplantılarına katıldığını dile getiren Ulusoy, "Trabzon TSO, Türkiye'deki 365 tane odanın en az gürültüsüz, patırtısız odasıdır. Bizim hizmet dönemimizde kimseyle bir sıkıntı yaşamadık. Alınan kararların yüzde 99'u da müspet alınmıştır" diyerek bu huzurlu çalışma ortamının karşılıklı hoşgörüyle devam etmesi dileğinde bulundu.
Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu, çalışmalar ve ziyaretlerle ilgili Meclise bilgi verdi
Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, açılışta yaptığı konuşmada Eylül ayı içinde yapılan faaliyetler ve çalışmalarla ilgili Meclise bilgi verdi.
TTSO Yönetimi olarak geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile bir araya geldiklerini belirten Başkan Hacısalihoğlu, bu toplantıda Bakan Bayraktar'a Trabzon'un öncelikli sorunları ve bunlarla ilgili çözüm önerilerini içeren dosyayı takdim ettiklerini söyledi. Daha sonra Sürmene Yeniçam Tersanesi'nde Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi Projesi' kapsamında gemi yapım ortaklarıyla yapılan toplantıyla ilgili bilgi veren Başkan Hacısalihoğlu, "Bu projenin bütçesi yaklaşık 10 milyon Euro. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı otoritesinde Trabzon'un uyguladığı projenin bölgedeki gemi sanayisinde üretimi bilimsel yöntem ağırlıklı hale getirilecek. Ancak bir dolgu çalışması yapılması gerekiyor. Bu da yaklaşık 3 milyon TL tutuyor. Bu konuda Sayın Bakanımızdan yardım bekliyoruz" dedi.
Başkan Hacısalihoğlu, Akçaabat Şinik OSB'nin de bölünmüş yol ağına alınması için bir talepte bulunduklarını dile getirdi.
TOBB'da yapılan ve yeni teşvik sisteminin değerlendirildiği toplantıya değinen Başkan Hacısalihoğlu, mevcut teşviklerin eksiklerinin giderilmesi ve kapsamının genişletilmesini arzu ettiklerini belirterek uygulanacak teşviklerin belli bölgelere, ihracata yönelik verilmesinin daha doğru olacağını ifade etti.
"Döviz kurlarındaki yükseliş piyasalarda tedirginliğe yol açıyor"
Konuşmasında daha sonra son ekonomik gelişmeleri değerlendiren Başkan Hacısalihoğlu, döviz kurlarındaki hızlı yükselişin piyasalarda bir tedirginlik oluşturduğuna işaret ederek şunları kaydetti: "Dövizdeki hızlı yükseliş nedeniyle piyasada bir belirsizlik havası var. Türkiye'nin ihracatının yaklaşık yüzde 50'sini AB ülkelerine yapıyor. AB'nin de kendi içinde 700 milyar Euro bir daralma olması bu sıkıntının bizlere yansıyacağını gösteriyor. Bizler bu doğrultuda yeni pazarlar aramalıyız. "
"Çin pazarına mutlaka girmeliyiz"
Konuşmasının sonunda Çin ziyaretiyle ilgili bilgi veren Başkan Hacısalihoğlu, bu ülkedeki genel ekonomik tabloyu özetledi ve iş fırsatlarını anlattı. "Çin artık eski Çin değil, çok büyük gelişmeler kaydettiler" diyen Hacısalihoğlu, "Çin ucuzu da kaliteliyi de üretiyor. İnşaat sektöründe çok büyük gelişme kaydettiler. Burada çok büyük bir Pazar var. Bizler Çin'e mal satamayız' anlayışından çıkmalıyız. Çin, dünya ticaretinin yüzde 25'inin yapıldığı İpek yolu güzergâhının en önemli ülkesi konumunda. Bu pazar bizim için çok önemli. Dünyanın bütün ülkeleri bu pazara giriyorlar. Bizler de bu pazara mutlaka girmeliyiz, korkmamalıyız. Buradan diğer ülkelere de yayılabiliriz" şeklinde konuştu.
Toplantı da daha sonra Tarım Komisyonu Başkanı Hamit İnan, komisyonunun bir türlü toplanamadığını belirterek komisyonun feshedilmesi veya üye seçiminde dikkatli olunması gerektiğine vurgu yaptı.
33. Meslek Komitesi Başkanı Ayhan Sürmen de yaptığı konuşmada, meslek grubundaki üyenin fiyat tarifesinin onaylanmaması nedeniyle sıkıntı yaşadığına dikkat çekerek meslek komitelerinden gelen tavsiyelerin dikkate alınmasının önemine değindi. Bunun ardından yapılan oylamada ilgili fiyat tarifesi onaylandı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.10.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle