Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği şehirlerin engelsiz ve herkes için erişilebilir hale getirilmesi için 2005 yılında yürürlüğe giren kanunların uygulanmadığını ve engellilerin evlerinde hapis olduklarını bu durumu değiştirmek için de bir eylem yapacaklarını açıkladı.
Dernek başkanı Adem Kuyumcu yaptığı açıklamada; kayıtlı 9 milyon civarındaki engelliyi ve ailelerini görmezden gelerek gerekli düzenlemeleri yapmayan belediyeleri ve kanuna uymayan yöneticileri açıklayacağız, tabiiki yapanlara da teşekkür ederek duyuracağız.
*Mimari Engeller yüzünden evlerinde mahkûm hayatı yaşayan engellilerin sokağa çıkabilmesi için birkaç belediye dışında diğer belediyeler kendilerine verilen 7 yıllık sürenin 07 Temmuz 2012 de dolacak olmasına rağmen hiçbir çalışma yapmamaktadırlar. 08 Temmuz 2012 de engellilerin kanunu uygulamayan belediye başkanı ve ilgili birim müdürlerine dava açma hakkı doğacaktır ve binlerce dava açılacaktır. Maddi-Manevi tazminatın yanı sıra TCK 122 maddesi uyarınca ceza davaları da açılacaktır.
*Milli eğitim bakanlığı Rehberlik Araştırma Merkezleri ( RAM ) tarafından kaynaştırma eğitimine yollanan engelli çocuklarımızın; okul müdürü, öğretmen ve diğer çocukların velileri tarafından okula alınmaması yasalara göre ayrımcılık ve TCK 122 maddesine göre de suçtur. Bu noktada hükümetin çıkardığı kanunlara uymayan okul müdürü ve öğretmen suç işlemektedir. Ailelerde çocukları kabul etmeyerek eğitimde eşitlik ilkesine karşı gelmektedir. Bu zihniyetlerin değişmesi gerekmektedir.
*Konutlar, engellilerin ve yaşlıların yaşayacağı düşünülmeden yapılmaktadır. Müteahhitler bu konuya önem vermemektedir. Bir apartmanda yaşayan engelli veya yaşlı bir vatandaşın girişini ve çıkışını kolaylaştırmak için rampa yapmasına diğer apartman sakinleri karşı çıkmaktadır. Yaşam alanları herkes için erişilebilir bir haktır bu nedenle karşı gelen kişilere de TCK 122 maddesi uyarınca dava açılacaktır. Daha önemlisi herkesin kullanabildiği rampa ya karşı gelen zihniyeti değiştirmemiz gerekmektedir.
*Engellilerin işe girebilmesi için iş yerlerinin uygun olması gerekmektedir. Bu noktada işverenin duyarlılığı söz konusudur. İş yerleri engellerle dolu olduğu için engelli vatandaşların işe girebilmeleri ve kabul edilmeleri mümkün olmamaktadır. İşverenlerin ve kamu kurum yöneticilerinin zihniyeti değiştirilmelidir.
Kanunların hayata geçirilmesi ve farkındalığın artması için yapacağımız eyleme engelliler ve aileleri ile engellilerin de yaşam hakkı olduğuna inanan herkesi bekliyoruz.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.10.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle