Türkiye ile Gürcistan yetkilileri, Sarp Sınır Kapısı'nda düzenlenen törenle Sarp ve Sarpi Sınır Kapılarının Ortak Kapı' protokolünü imzaladılar.
Sarp Sınır Kapısı Mülki İdare Amirliği'nde gerçekleştirilen törende protokol, Türkiye Cumhuriyeti adına Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Acara Özerk Cumhuriyeti adına ise Maliye Bakan Yardımcısı ve Gelir İdaresi Başkanı Sayın Jambul Ebanoıdze tarafından imzalandı.
Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız, protokolün imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: ''Son dönemde ülkemiz ile komşularımız arasında bulunan ticaret hacmindeki artışa, gümrük idarelerinin de gümrük işlemlerini ve yasal ticareti kolaylaştırmak ve hızlandırmak ile kaçakçılıkla mücadele alanında işbirliğini güçlendirmek suretiyle destek olması amacıyla, kara hudut kapılarının ortak kullanımı gerçekleştirilen ikili görüşmelerle Türkiye tarafından komşu ülke makamlarının değerlendirmelerine sunulmuştur. Ortak Kapı projesi, ortak gümrük kontrolleri ve kara hudut kapılarının ortak kullanımı, sınır geçişlerinin ve ticaretin kolaylaştırılması ile altyapı ve işletme maliyetlerinin azaltılması açısından faydalı bir uygulama olarak görülmektedir.
İki ülke sınır kapılarının ortak kullanımıyla gümrük işlemlerinde mükerrerliğin önlenmesi, işlemlerin ve veri girişinin bir kere yapılmasının sağlanması hedeflenmekte olup, söz konusu proje iki devlet hudut hattı bakımından herhangi bir değişiklik meydana getirmemektedir.
Türkiye bugüne kadar komşu ülkelerden İran, Suriye ve Azerbaycan ile farklı kara hudut kapılarının ortak kullanımı konusunda ayrı ayrı anlaşmalar imzalamış bulunmaktadır. Gürcistan ile de bu konudaki çalışmalar 2009 yılı içerisinde başlamış ve 2010 yılından itibaren uluslararası metinlere yansıtılarak fikri plandan uygulama alanına taşınmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gürcistan Hükümeti Arasında Kara Gümrük Geçiş Noktalarının Ortak Kullanımına İlişkin Mutabakat Zaptı, 11 Haziran 2010 tarihinde İstanbul'da imzalanmıştır.
Söz konusu Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasını müteakip, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gürcistan Hükümeti arasında "Sarp-Sarpi", "Çıldır/Aktaş-Kartsakhi" ve "Posof/Türkgözü- Akhaltsikhe" Kara Gümrük Geçiş Noktalarının Ortak Kullanımına Dair Anlaşma, ülkemiz adına Devlet Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı, Gürcistan adına ise Maliye Bakanı Kakha Baındurashvılı tarafından 08 Ekim 2010 tarihinde İstanbul'da imzalanmıştır.
Söz konusu anlaşmanın uygulanmasına yönelik olarak 3 adet protokolün imzalanması gerekmektedir. Bu protokollerden, "Sarp-Sarpi", "Çıldır/Aktaş-Kartsakhi" ve "Posof/Türkgözü-Akhaltsikhe" Kara Gümrük Geçiş Noktalarındaki yolcu, araç ve eşya hareketine ilişkin işlemlerin ve çalışma saatlerinin uyumlaştırılması ile işbirliğine dair protokolü imzaladık.
Anlaşma eki diğer iki protokol olan veri değişimine ilişkin protokol ile pasaport verilerinin değişimine ilişkin protokol çalışmalarının tamamlanmasının ardından öncelikle Sarp-Sarpi Kara Hudut Kapısı, Türkiye ile Gürcistan arasında ortak kullanıma konu olan ilk kara hudut kapısı olma özelliğini kazanacaktır. " dedi.
Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu ile Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız, gece geç saatlerde gümrük sahasını ve gümrüğün Türkiye tarafında yapılan çevre düzenlemeleri ile Sarp Camiinde yapılan modernize çalışmalarını yerinde incelediler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 30.05.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle