Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı Törenle Hizmete Açıldı

24/10/2015 10:14


Haber: Hayati Akbaş







Gümrük ve Turizm İşletmeleri A. Ş. tarafından modernize edilen Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı’nın açılışı geniş bir katılımla düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Açılış törenine, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri, Ardahan Valisi Ahmet Deniz, GTİ A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, çok sayıda oda/borsa başkanı ile vatandaşlar katıldı

HOPA TSO’DA AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

Hopa TSO’ da, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Okan Poyraz tarafından açılış töreninde temsil edildi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük Turizm İşletmeleri A. Ş. tarafından modernize edilen Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Biz bugün aslında gümrük kapısının açılışını yapmıyoruz. Biz bugün zenginliğin kapısını açıyoruz. Eskiden bu coğrafya dünyanın en zengin coğrafyasıydı. Çünkü ticaretin rotası buradan geçiyordu. Kural da çok basit: Bir yerde ticaret varsa para vardır. Para varsa zenginlik vardır. Biz büyük bir hayal kurduk. Ticaretin rotasını yeniden bu coğrafyaya çevirme hayalini kurduk. İşte şimdi onu gerçekleştiriyoruz” dedi.

Bugüne kadar “Çıldır’dan öteye yol yok” dendiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Çıldır-Aktaş kapısı ve Gürcistan tarafındaki Kartsaki kapısının faaliyete geçmesiyle birlikte artık “Çıldırdan öteye yol var” denileceğini söyledi.

Hamaset yapmadığına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Basit bir rakam vereceğim. Gürcistan’a açılan Sarp Gümrük Kapımızı 2009 yılında modernize edip açtık. 2009 yılında Sarp’tan 340 bin araç, 2, 5 milyon yolcu geçiyordu. Bugün aynı kapıdan yılda 1, 2 milyon araç, 6, 5 milyon yolcu geçiyor. Yani sadece 5 yılda, hem de dünyanın küresel kriz yaşadığı 5 yılda, araç sayısı 4 kat, yolcu sayısı 2, 5 kat arttı. Artık o hale geldi ki, Sarp sınır kapısı ihtiyaçlara cevap veremez hale geldi” şeklinde konuştu.

-“Bu hat Anadolu’nun orta Asya’ya açılan kapısı olacak”

Ardahan’da çok daha büyük potansiyel olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Çıldır Aktaş kapısından sadece 3 saatlik karayolu mesafesinde büyük bir pazar var. Gürcistan-Azerbaycan ve yakın coğrafyada 17 milyonluk bir nüfus, tam 100 milyar dolarlık bir ekonomi var. Bu hat Anadolu’nun orta Asya’ya açılan kapısı olacak. Ardahan zenginleşecek, Kars zenginleşecek, Türkiye zenginleşecek. Gürcistan ve Azerbaycan zenginleşecek.

Ticaret arttıkça dostluk ilişkileri kuvvetlenecek, siyasi ilişkiler güçlenecek. Gürcistanlı Kardeşlerimizle, Ahıska’daki dostlarımızla daha çok buluşmaya, konuşmaya başlayacağız. Çıldır Aktaş gölünü bütün bu coğrafya için bir buluşma yeri, turizm merkezi haline getireceğiz. Yani hep birlikte kazanacağız”.

Bu zenginliğe ulaşabilmek için iki şeye ihtiyaç olduğunu belirten TOBB Başkanı, “Bunların birincisi yol. İkincisi de gümrük müdürlüğü. Bakanlarımız da burada. Yolun ihalesi hızlı şekilde tamamlandı. Teşekkür ediyoruz. Şimdi hızla yolun bitirilmesine ihtiyaç var. Gümrük müdürlüğü ile ilgili sözü de verirlerse Hem Gürcistan için, Hem Türkiye için büyük bir müjde olacak” dedi.

-“Devleti 725 milyon lira harcamaktan kurtardık”

Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar 10 sınır kapısını en ileri teknolojiyi kullanarak modernize ettiklerini anlatarak, bütün bunları yapmak için, Oda-Borsa camiası olarak tam 725 milyon liralık yatırım yaptıklarını, devleti 725 milyon lira harcamaktan kurtardıklarını söyledi.

Bu kapılardan elde edilen gelirden GTİ olarak devlete 372 milyon lira vergi ödediklerine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Yani Oda-Borsa camiası olarak devletimizin kasasına toplam 1 milyar liradan fazla nakit para koymuş olduk. Sadece devlet değil, özel sektörümüz, üyelerimiz de kazandı. Modernizasyon sonucu bekleme mal taşıyan tırların bekleme süreleri kısaldığı için, özel sektör navlundan yıllık 410 milyon lira kar etti” dedi.

-Dünyaya örnek oldu

Türkiye’nin ilk defa bir projesinin Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya örnek gösterdiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Birleşmiş Milletler, ‘Best practise/sınır geçişinde en iyi örnek’ raporunu yayınladı. Ve bütün dünyaya ‘eğer sınır geçişlerinizi hızlı hale getirecekseniz, güvenli hale getirecekseniz Türkiye’nin yaptığı gibi yapın’ diyor. Yeni kapılar sayesinde Türkiye Lojistikte sınıf atladı. Dünya Bankası Lojistik Endeksi’nde 39. sıradan 30. Sıraya yükseldi. Ve bütün bunlar devletimizin bütçesinden tek bir kuruş harcanmadan yapıldı.

Tüm bunları Oda ve Borsa başkanlarım bir araya gelerek yaptı. Oda-Borsa ne iş yapar diyorlar. İşte Oda-Borsa Türkiye’nin geleceğine böyle yatırım yapar! Devletine kazandırır, üyesine kazandırır. Bu başarının mimarları burada. İllerinin ve sektörlerinin kanaat önderleri burada. Bu yatırımda imzası olan Oda-Borsa başkanlarıma sizler adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Aşcı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı da gümrük kapılarının bir ülkenin aynası olduğunu belirterek, "Onun için de biz, bütün kapılarımızı yenilemeye gayret ediyoruz. Ülkemize insanımıza yakışır, bize misafir olarak gelen insanlara yakışır kapılar yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Günümüzün en önemli zenginlik araçlarından birinin ticaret olduğunu ifade eden Aşcı, dış ticarette söz sahibi olan ülkelerin siyasi, kültürel ve diğer başka alanlarda da söz sahibi olduğunu belirtti.

Bu yüzden ülkelerin daha çok ticaret yapmaları ve pazarda daha fazla söz sahibi olmaları adına gümrük kapılarının önemli olduğunu kaydeden Aşcı, Bakanlık olarak dış ticareti geliştirmek ve Türkiye'nin küresel dış ticaretten aldığı payı artırmak için gümrük işlemleri konusunda çalıştıklarını dile getirdi.

Belirlenen hedeflere ulaşmak için dünyadaki en iyi gümrük uygulamalarını Türkiye'ye getirme konusunda çaba sarf ettiklerini anlatan Aşcı, "Gümrük işlemlerimizi basitleştirmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de asla güvenlikten taviz vermiyoruz" ifadelerini kullandı.

Arz zincirinin güvenliği ve tedarikin kesintisiz bir şekilde devam etmesinin dünyada pazara ilişkin üzerine konuşulan iki önemli konu olduğunu belirten Aşcı, Bakanlık olarak bu iki konuda gayretlerini sürdürdüklerine dikkati çekti.

-Gürcistan Maliye Bakanı Khaduri

Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri de Ankara'daki terör saldırısından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Türkiye'ye daha önce Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı'nın temel atma töreni için geldiğini anlatan Khaduri, gümrük kapısı sayesinde Türkiye'nin Azerbaycan, Rusya ve diğer Asya ülkelerine bağlanacağını söyledi. "Buranın bir ticaret merkezi haline geleceğine inanıyorum" diyen Khaduri, gümrük kapısının her iki ülke ekonomisine katkı sağlayacağını ifade etti.

Açılış törenine, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri, Ardahan Valisi Ahmet Deniz, GTİ A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, çok sayıda oda/borsa başkanı ile vatandaşlar katıldı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.10.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...