"Derin Sularda Petrol Avı Haziranda Başlıyor."

31/03/2005 03:34

Tpao-bp Petrol Arama Ortak Girişimi Doğu Karadeniz Arama Sondaj Projesi Çsep Etki Değerlendirmesini Basına Açıkladı.

Haber: Hayati Akbaş







TPAO-BP Petrol arama ortak girişimi, Doğu Karadeniz Arama Sondaj Projesine ilişkin olarak hazırladığı taslak "Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) Raporunu açıkladı. Hopa Papila oteli konferans salonunda basın mensuplarına bu yıl içinde başlayacak arama sondaj programı hakkında bilgi verdiler.

BP Türkiye Doğu Karadeniz Arama Sondaj projesi iletişim direktörü Barry Halton, BP Çevre müdürü Jorge Leon ve BP Türkiye İletişim Asistanı Göksu Fırıncı Akhundzadeh tarafından yapılan açıklamada Doğu Karadeniz de uzun süredir sürdürülen ön çalışmalar, sismik değerlendirmeler sonrası projenin ikinci aşaması olarak derin sondaj yapılmasına karar verildiğini ifade ettiler. Hopa'nın 40 km açığında Uluslar arası karasularında GSF Explorer isimli sondaj gemisi ile Haziran ayı sonlarında başlanacak olan çalışmalarda 4. 600 metre derinliğe kadar inilerek potansiyel tespiti yapılacağını açıkladılar. Proje İletişim Direktörü Barry Halton tarafından verilen bililerde halen Meksika körfezinde bulunan sondaj gemisinin Haziran ayında bölgeye gelerek çalışmaya başlayacağı ve gemide branşlarında uzman 120 personelin görev yapacağı" ifade edildi.

TPAO-BP Petrol arama ortak girişimi iletişim heyetinin verdiği bilgilere göre "Hopa'nın 40 km. açığında gerçekleştirilecek ve bölgede ticari değere sahip miktarda petrol ya da doğal gaz olup olmadığı belirlenecektir. Bu çalışma, Karadeniz'de gerçekleştirilecek ilk derin deniz sondajı olacaktır. Çalışmanın yaklaşık 4 ay bir sürede tamamlanması beklenmektedir. Daha sonraki aşamada ise Türkiye'deki ilgili resmi makamlar ile gerçekleştirilmiş anlaşma çerçevesinde ikinci bir kuyunun açılması da sağlanacaktır. Ancak bu çalışmaya başlanabilmesi için ilk kuyu açma çalışmalarında elde edilen bilgilerin tam olarak değerlendirilmesi beklenecektir" denildi.

Basın mensuplarının çeşitli sorularının da yanıtlayan Direktör Barry Halton "Biz şu anda denizin dibinde ne olduğunu bilemiyoruz. Yapacağımız sondaj çalışması ile orada ne olduğunu tespit edeceğiz. Proje 8-10 yıl sürecek bir çalışmadır. Elde edilen verilere dayanarak kendimize yön vereceğiz. Ümit ediyoruz ki zengin petrol rezervi bulalım ve çalışmalarımıza aralıksız devam edelim ama bu da bir takım çalışmaların sonunda belli olacaktır. 3 boyutlu sismik verilerin yorumlanmasına devam edilecektir. . Proje için şu ana kadar 50 milyon dolar harcama yapılmıştır. Proje için öngörülen harcama 100 milyon dolar civarındadır.

Çalışma branşları olarak Çevresel ve sosyal etki değerlendirmesi konusundaki sorulara da cevap veren Barry Halton Hava emisyonları herhangi bir yerleşim yerini etkilemeyecek ve meydana çıkan gürültü duyulmayacağını, atıkların yeniden kullanılması ve geri kazanılmasının mümkün olan en üst seviyede gerçekleştirileceği, sondaj çalışmalarında kırıntıları doğrudan deniz dibine indirilecek, hiçbir şekilde sığ bölgelerdeki balıklara zarar vermesi söz konusu olmayacağını, Çok düşük bir olasılık da olsa bir kazanın oluşması halinde etki, n bir petrol sızıntısına karşı acil durum planı devreye sokulacağını Oluşturulacak çevre yönetim planı sondaj çalışmalarının çevresel etkinliğini sürekli biçimde değerlendirileceği, beklenmeyen etkilerin oluşması durumunda gerekli önlemlerin en kısa zamanda ve açıkça belirlenip devreye sokulmasının sağlanacağını açıkladılar.

Heyet daha sonra Acara Özerk bölgesine geçerek burada da bilgi verme anlamında yerel otoriteler ile görüşmeler yapacak.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 31.03.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Karadeniz'de Petrol İçin Nefesler T...
 » Beklenen Gemi Hopa Açıklarında !...
 » Umutlar Boşamı Gitti?...
 » Karadeniz Petrol Kaynıyor...
 » Karadeniz'de Petrol Ümidi Yükseliyo...
 » Petrol Arama Çalışmaları Tamamlandı...
 » Karadenizde Petrol Arama Çalışmalar...
 » Karadeniz'de Petrol Şehirleri Kurul...
 » Yargı Cerattepe İçin Nihai Kararlar...
 » Petrol Gemisinin Emir Komutası Uydu...
 » Hopa Limanında Gerçeği Aratmayan Ta...
 » Hopa Limanında Gerçeği Aratmayan Ta...
 » Hopa Limanında Gerçeği Aratmayan Ta...
 » Karadeniz'de Kaliteli Petrol Bulund...
 » Karadeniz'de Yeni Bir Petrol Müjdes...
 » Senoz'da Yine Hes Toplantısı...
 » Danıştay’dan Hes’lerle İlgili Öneml...
 » Tpao, En Büyük Sismik Arama Seferbe...
 » Maden Kıskacında Artvin Paneli Yapı...
 » Cerattepe’de Maden Çıkacak, Murgul’...



En Çok Okunan Politika Haberleri
 » Arhavi’de Yaşanan Seçim Heyecanın G...
 » Faruk Çelik’ten Sert Açıklamalar...
 » Faruk Çelik Bir Gecede İki Önemli C...
 » Hopa’da Chp Farka Koştu...
 » Hopa’da Utku Cihan Rüzgârı Esiyor...
 » Ati Utku Cihan’da Durmak Yok...
 » Kemalpaşa’da Sandıklardan Chp Adayı...
 » Bakan Faruk Çelik’ten Kapı-kapı Seç...
 » Aydın Tatar, Hizmet Etmeye Kaldığım...