Artvin'de, Nevruz, Ormancılık, Su Ve Meteoroloji Günleri Etkinlikleri Yapıldı

22/03/2011 16:55


Haber: Hayati Akbaş







Artvin'de, 21 Mart Ormancılık Günü, 21 Mart Nevruz Günü, 22 Mart Dünya Su Günü ve 23 Mart Dünya Meteoroloji günü münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Artvin Fen Lisesi bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mehmet Nasif, Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Erdinç Eldemir, Artvin Vali Yardımcısı Ahmet Karakaya, İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan, kurum amirleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldılar.

Vali Mustafa Yemlihalıoğlu'nun nevruz ateşini yakmasıyla başlayan kutlamalarda açılış konuşmasını Artvin Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş yaptı.

Ateş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Orta Asya'dan Balkanlar'a uzanan geniş coğrafyada Türk Boyları arasında yılbaşı olarak kutlanan nevruz, insanoğlunun bildiği en eski bayramlardan biridir. Gece ile gündüzün eşit olduğu, Rumi 9, Miladi 21 Mart günü yenice-yeni gün anlamıyla nevruz ismine uygun doğal bir başlangıç, bir halk bayramı olmuştur. Doğa yeniden canlanışın ilk belirtileriyle nevruz için göz alıcı renklerini sergilemeye, insanı kendine çekmeye başlar. Kuzey yarım kürede yaşayan birçok toplum, bu yönden 21 Martı bütün varlıklar için yeni bir uyanışın ve yaratılışın günü olarak kutlamaya devam etmektedirler.

Tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan, toprağı "ana" olarak vasıflandıran Türk' dünyasının düşünce sisteminde "baharın gelişi" elbette önemli bir yere sahip olacaktı. Çünkü insan vücudu, baharda uyarıldığı kadar kışta uyarılmaz. İç karartıcı, yeknesak günlerin ardından doğan hareketli, pırıl pırıl güneşli, kuş ve hayvan sesleriyle kurulmuş ilâhî orkestranın musikisi insan hayatını canlandırır. Ayrıca ortaya çıkan rengârenk tablo kıştan bahara geçişi ne de güzel tasvir eder: "Bir yanda her tarafı kaplayan soluk, mat ve daha çok beyazın hâkim olduğu renkler, diğer yanda yeşilin değişik tonları arasında baş veren bin bir renk cümbüşü. . . Birisi hareketsiz, şekilsiz; diğeri kıpır kıpır, şekil şekil, çiçek çiçek. . . Kış, sağır ve dilsiz; ilkyaz duygulu, coşkulu, kulaklara fısıldadığı nağmelerle cazibeli. . . Birinde tabiat hayat dolu, diğerinde donmuş, yeniden doğmak üzere uyuşmuş kalmış. . . Nevruz, çeşitli kültür çevrelerinde, farklı etnik gruplarda farklı bir muhtevaya ve anlama sahip olmuştur. Kültürler arasındaki iletişim sonucunda çeşitli kültürlere girmiş ve benimsenmiştir. Eldeki tarihi kaynaklardan hareketle en eski Türk adetlerinden, bayramlarından biri olduğu kesinleşmiştir. Yeni yılın başlangıcı, yenilik, coşku, canlanma gibi nitelikler hiç değişmeden günümüze kadar yaşadığı uçsuz bucaksız coğrafyalarda görülmektedir.

1990 yılında bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri'nden Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ile Rusya Federasyonu bünyesindeki Tataristan 21 Mart Nevruz Bayramı'nı "Milli Bayram" olarak ilan etmişlerdir. Bu günün coşkuyla kutlanmasına büyük önem vermektedirler. Türk kültüründen kaynaklanan Nevruz bayramı, her yönüyle Türk gelenek ve görenekleriyle zenginleşmiş ananevi ve temeli beş bin yıllık Türk tarihine dayalı milli bir bayramdır. Türkiye'de de 1991 yılında Türk Dünyası ile birlikte ortak bir gün olarak resmi tatil olmaksızın bayram ilan edilmiştir.

Nevruz; Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Orta Asya'daki ana yurtlarından demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş, hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak "ortak kültür Cağı'nda binlerce ruhu ısıtacaktır. Avrasya'nın, Türk âleminin Nevruz toyu kutlu olsun, Nevruz gülleri geleceğe umutlar taşısın".

Ardından ise günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Artvin Orman Bölge Müdür Vekili Mimar Sinan Özkaya yaptı. Özkaya konuşmasında; "Her alanda yaşanan teknolojik gelişmeler ve dünya nüfusundaki hızlı artış ormanlar üzerinde hızlı ve şiddetli bir baskıyı da beraberinde getirmiştir. Bu duruma dikkat çeken Avrupa Tarım Federasyonu, Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO) ne bir teklif götürmüştür. Tüm dünyada kutlanması ve toplumları bilinçlendirmek amacı ile 21 Mart 1971 tarihinde, Kuzey yarım küresinde ilkbaharın, güney yarım küresinde de sonbaharın başlangıç günü olan 21 Mart gününü, "Dünya Ormancılık Günü" ilan etmiştir. Ülkemizde de 1975 yılından beri Dünya Ormancılık Günü çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Ayrıca 21 Mart gününün ülkemiz ve milletimiz için ayrı bir anlamı vardır. Türk geleneklerinde bu gün, hem milletin ve hem de doğanın yeniden canlanıp, güçlenip, derlenip toparlanmasının bir başlangıcı yeni günü (nevruz) olarak kutlanmaktadır. Bu vesileyle tüm halkımızın Nevruz bayramını da kutluyorum. Son yıllarda Dünya gündemini meşgul eden ve olası felaket senaryolarının konuşulduğu en önemli doğal olayların başında küresel ısınma ve iklim değişikliği gelmektedir. Bunlara karşı alınması gereken en önemli tedbirlerin başında da dünyanın vazgeçilmez doğal değerleri olarak ormanları korumak ve geliştirmek gelmektedir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 26 Aralık 2006 tarih ve 61/193 sayılı kararı ile 2011 Yılı Uluslararası Orman Yılı ilan edildi. "İnsanlar İçin Ormanlar" sloganıyla yola çıkan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, sürdürülebilir kalkınma ve milenyum hedeflerine ulaşmada ormanların sürdürülebilir yönetimi ve korunmasının önemine vurgu yapmak, ormanlara ilişkin farkındalığı artırmak adına 2011 Yılını Uluslararası Orman Yılı olarak ilan etmiştir.

Ormanlarımız hem bugünün, hem de geleceğimizin varlığıdır, biz bunu milletle birlikte korur ve geleceğe aktarabilirsek yarınlarımıza en büyük ödülü vermiş oluruz. 21 Mart Dünya Ormancılık Günü artık çok önem kazanmış, geçmişte sadece odun kaynağı olarak düşünülen ormanlar, günümüzde yaşanabilir bir dünya ve insanlık için vazgeçilmez bir unsur olmuştur. Ormanların korunması ve çoğaltılması için uluslararası birçok süreçler başlatılmıştır. Hayatın üç temel unsuru olan Hava, Su ve Toprağın korunmasından gıda güvenliği, enerji tedariki ve yarattığı istihdam ile kırsal kesimlerde yaşayan insanlarımız için bir sosyal güvenlik ağı oluşturmasına kadar, çevresel, ekonomik ve sosyal birçok fonksiyonları sağlayan ormanlarımıza hep beraber sahip çıkmalıyız. Bugün 21 Mart Dünya Ormancılık Günü olması münasebetiyle Ormanlarımızı geliştirmek ve iyileştirmek, Küresel ısınmayı önlemek, Çölleşmenin önüne geçmek ve erozyonu kontrol altına almak, Doğal gen rezervlerini korumak, Çevresel kirliliğin önüne geçebilmek, Su kaynaklarımızı sürekli kılmak, insanlarımıza iş imkânı sağlamak amacıyla ormanlarımıza gerekli özeni gösterip fidan dikmeli ve çocuklarımızı bu yönde eğitmeliyiz. Katılımınız için hepinize teşekkür ederken bir kere daha 21 Mart Dünya ormancılık gününüzü ve nevruz bayramınızı kutluyorum. " dedi.

Daha sonra, 21 Mart Dünya Ormancılık günü münasebetiyle şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, İl Jandarma Komutanı Mehmet Nasif, Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Erdinç Eldemir ve Artvin Orman Bölge Eski Müdürü Ahmet Köksal Coşkun tarafından verildi.

Vakıfbank İlköğretim Okulu öğrencisi Ayşegül Özyer ve 3 yaşındaki kardeşi Aygün Sude Özyer ormancılık günüyle ilgili şiir okudu.

Artvin Gençlik Merkezi Halk oyunları ekibi Artvin Halk oyunlarını sergiledi. Sonrasında programa katılanlar yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladılar. Nevruz ateşinin üzerinden ilk olarak İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş atladı. Milli Eğitim Müdürü Hamza Köşker, İl Çevre Orman Müdürü Ethem Boz, Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Hikmet Çakır, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mehmet Nasif ve son olarak ise Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan atladı.

Programında daha sonra, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu örsle demir dövdü. Son olarak ise Fen Lisesinin yan tarafında bulunan boş alana toplam 2 bin 335 adet fidan dikim işlemi gerçekleşti.

Vali Yemlihalıoğlu törenin ardından Artvin Fen Lisesi binasını gezerek okul müdürü İsmail Ermiş'ten okulun fiziki ve eğitim durumu hakkında bilgi aldı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.03.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...