Karadeniz'de Her Zorluğa Rağmen Ro-ro

06/10/2010 17:03

Samsun Limanı'ndan Novorossisk Ve Zonguldak Limanı'ndan Skadovsk Limanı'na Türk Nakliyecileri Taşıyan Karadeniz Ro-ro'nun En Büyük Sorunu Rusya'daki Ağır İşleyen Bürokrasi, Liman Ücretlerinin Çok Yüksek Olması Ve Hava Koşulları.


Haber: Hayati Akbaş







Karadeniz Ro-Ro Genel Müdürü Ali Gülkanat, 16 yıldan bu yana Karadenizli taşımacıların Rusya ve bölge ülkelerine açılmasını sağladıklarını söyledi. Karadeniz Ro-Ro'nun kurulduğu 1994 yılından bu yana Samsun–Novorossisk/Rusya ve Zonguldak –Skadovsk/Ukrayna hatlarında her biri 85 Tır kapasiteli M/V Ulusoy-1 ve M/V Ulusoy-2 isimli Ropax gemileri ile devam ettiğini hatırlatan Gülkanat Zonguldak-Ukrayna hattında ayda 4 sefer, Samsun-Novorossisk hattında ise ayda 5 sefer yapıldığını ifade etti. –p Uzun uzun yollar Ro-Ro ile kısalıyor

Karadeniz Ro-Ro'nun Karadeniz'de sınırı bulunan, bu bölgeye yakın olan ve Türkiye'nin yoğun bir şekilde ticaret yaptığı ülkeler olan Rusya, Ukrayna ve Kazakistan'a TIR'lar tarafından taşınan malların zahmetsizce taşınmasını sağladığına dikkat çeken Gülkanat; "Uzun ve zorluklarla dolu olan kara yollarının kısaltılması için Karadeniz çok uygun bir deniz" diyerek rotanın neden kuzeye döndüğünü anlattı.

Son dönemde Novorossisk Limanı'nın kapatılacağı söylentilerinin yoğunlaşmasına rağmen böyle bir beklentileri olmadığını vurgulayan Gülkanat; "Novorosısk limanı Rusya'nın Karadeniz'deki en önemli ticaret liman. Hem devlete, hem askeriyeye, hem de özel sektöre ait olan rıhtım, iskele, dolum tesisleri, liman sahaları olan yakıt depolamasının ve ticaretinin yapıldığı her türlü geminin hizmet aldığı tren yolu bağlantılarının olduğu bir ihracat ve ithalat limanıdır. Rusya'nın dağılmasından sonra, Novorossisk Rusya'nın Karadeniz'deki en işlek ve en önemli limanı durumuna geldi. Bu kadar donanımlı hizmet vermekte olan bir limanın alternatifi olmadan kapatılması bizlerden önce Rusya devletini ekonomik olarak olumsuz yönde etkiler. Yine de kapatılması durumunda diğer limanların gerek alt yapı gerekse lojistik bakımdan yetersiz olmaları ithalat ve ihracatı çok olumsuz yönde etkileyecektir. " diye konuştu.

Transit geçiş belgeleri bitmeyen sorun

Karadeniz Ro-Ro Genel Müdürü Ali Gülkanat, Rusya ile bitmeyen sorunlara değinmeden de edemiyor. Öncelikle transit geçiş belgelerinde her zaman bir dorun olduğunu söyleyen Gülkanat, 2010 yılı için Rusya'nın kota vermediğini, araçların ikili belge kullanabilmesi için Rus plakalı bir aracı yüklemesi gerektiğini dile getirdi. Gülkanat, yüklemesi yapılan her Rus aracı için 3 adet geçiş belgesi verilmesine rağmen, Rusya üzeri transit gidecek olan araçlar için sınırsız belge verilmesine rağmen, bu belgenin sadece tek yönlü transit geçiş için kullanılabildiğini ve Türk araçlarının dönüşte Rusya'dan yük almasına izin verilmediğini kaydetti.

Transit geçiş belgesinin de bittiğini ve Ulaştırma Bakanlığı'nın yaklaşık 1 ay önce transit belge istediğini vurgulayan Gülkanat Rusya'nın ek transit belgelerini göndermediğini belirtti.

Dünyanın en pahalı limanları

Karadeniz Ro-Ro Genel Müdürü Ali Gülkanat diğer taraftan Rusya'nın Novorossisk limanının masrafları yönünden dünyanın en pahalı limanlarından biri olduğuna dikkat çekti. Özellikle römorkör için çok yüksek bir tarifenin uygulandığını söyleyen Gülkanat yanaşma sırasında yarım saat ve kalkışta yarım saat hizmet veren römorkör Karadeniz Ro- Ro'nun sefer başı, ortalama 12 bin Dolar ödediğini ifade etti. Bu rakamı çok fahiş olarak niteleyen Gülkanat, devlet tarifesi uygulansa bu ücretin 1500–2000 Doları geçmeyeceğini savundu.

Karadeniz'de kışın hüküm süren sert hava koşullarının çok ciddi zaman ve para kayıplarına sebep olduğunun da altını çizen Gülkanat, Rusya ve Ukrayna'da bulunan limanların altyapı, saha, rıhtım ve bağlantılı karayollarının yetersiz olmasının Ro-Ro taşımacılığının gelişmesi önünde çok büyük engel olduğunu belirtti.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.10.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Hopaport Geleceğe Ümitle Bakıyor...
 » 2012 Yılı Geçiş Belgesi Dağıtım Esa...
 » Hopaport’ta Kabotaj’a Yönelik Çalış...
 » Hopaport Ülkemiz Limancılık Sektörü...
 » Türkiye Kruvaziyer Platformu Ankara...
 » Türkiye Kruvaziyer Platformu Ankara...
 » Liman Yönetimi Ve Lojistik Zirvesi...
 » Yüksek Gerilim Hatları Kuşları Öldü...
 » Hopaport’ta Konteyner Elleçleme Haz...
 » Ceyhan'dan Petrol Yükleme Başladı...
 » Başkan Cihan Ve Muhtarlardan Hopapo...
 » Artvin Belediyesi Aralık Ayı Olağan...
 » Liman Ve Lojistik Sektörü 23-24 Eki...
 » Türklim Genel Kargo Dökme Kuru Yük...
 » Gümrüklerde Fazla Çalışma Ücretleri...
 » Rusya Türk İhracatçısını Korkutuyor...
 » Dkib, Sochi'ye Alternatif Bir Liman...
 » Hopaport’tan Rusya’ya Maden İhracat...
 » Hopaport’tan Rusya’ya Maden İhracat...
 » Hopaport Ülke Ekonomisine Katkı Sun...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Ocaklı, Kafes Balıkçılığına Karşı T...
 » Bölge Odaları Samsun-sarp Demiryolu...
 » Türk Ormancılığı Artvin’de Değerlen...
 » Meb Gastronomi Festivali Ve Yemek Y...
 » Hopa’da Öğretmenler İş Bıraktı...
 » Artvin Jandarması Kaçak Ve Kaçakçıl...
 » Bayraktutan’ın Nisan Ayında Boş Geç...
 » Bayraktutan Borçka’nın Sorunlarını...
 » Hopa’da 1 Mayıs Coşkuyla Kutlandı...
 » Ziraat Odalarından Hükümete Ortak Ç...