11. Camili Saf Kafkas Arı Ve Bal Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu

10/08/2010 13:29

Artvin'in Borçka İlçesi'ne Bağlı Camili Köyü'nde, ''11. Camili Saf Kafkas Arı Ve Bal Festivali'' Düzenlendi.


Haber: Hayati Akbaş







Macahel Eğitim-Kültür ve Dayanışma Vakfı ile Camili Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği'nce ortaklaşa düzenlenen festivale, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, AK Parti Artvin Milletvekili Ertekin Çolak, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mehmet Nasif, İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan, DSİ 26. Bölge Müdürü Sezai Sucu, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Artvinli İşadamı Ali Nihat Gökyiğit, Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, İş Bankası Genel Müdürü ve çok sayıda davetli katıldı.

TEMA Vakfı Onursal Başkanı Nihat Gökyiğit, doğal varlıkları, biyolojik zenginliği, içinde barındırdığı eko sistemi ile yörenin yalnız bölgede yaşayanlar için değil, bütün dünya için önem taşıdığını vurguladı.

Etkinlikler kapsamında düzenlenen en iyi bal yarışmasını karakovan dalında Nazım Kahya, fenni kovan dalında ise İbrahim Kaya birinciliği kazandılar.

Festivalde, Bayar Şahin'in verdiği konserin ardından Batum Belediyesi Bayan Vokal Topluluğu ile Macahel Yaşılar Korosunun gösterileri izleyenleri adeta büyüledi.

Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu yaptığı konuşmada, Camili Bölgesinin UNESKO tarafından dünyada koruma altına alınan 503 bölgesinden birisi olması münasebetiyle bölge turizmine büyük katkılar sağladığını söyledi.

Yemlihalıoğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi :"Benim kurduğum bir cümle var. Kayseri'nin Kadir Has'ı varsa, Artvin'in Nihat Gökyiğit'i var. Değerli işadamımız Nihat Gökyiğit, Ankara'dan ve İstanbul'dan gelen değerli konuklarımız ve Değerli Macahelli hemşerilerimiz, buraya geçen yıl geldiğimizde buranın mahiyetinin ne olduğunu bilmiyorduk. Bir yıl zarfında Macahel'in, Kafkas arının, balın mahiyetini öğreniş olarak geldik. Burada bir tek bal ve arı festivali diyoruz ama, burası dünyada ki koruma altına alınan biyosfer rezerv alanlarından bir tanesi aynı zamanda. Arı ve bal çok ön planda. Bunun yanında karçal dağlarının bitkilerinin zenginliği var, çengel boynuzlu dağ keçilerimiz var. Sayamayacağımız oranda çok güzellik var. Dün, Doğu Karadeniz Turizm Odaklı Kalkınma Planı doğrultusunda hazırlamış olduğumuz Turizm Master planını Rize ilinde tartıştık. Atandığım günden bu yana söylüyorum, sokaktaki çocuğumuzun bile Turizme inanması lazım ki biz yol alalım.

Tabi bu tür festivaller yalnızca eğlence değil. Artvin'de bugün 7 tane festival var. Ben bugün burasını seçtim. Ben ilin valisi olarak turizm ve doğayı savunanlardan biri olduğuma inanıyorum. Dışarıdan gelen misafirlerimiz var. Yürekli Vali arıyorlarmış. Saygı duyuyorum kendilerine. Ama Borçka selinde insanlar ölürken ben o insanların yarım saat içerisinde yanlarındaydım. Şavşat'ta bir saat sonra onların yanındaydım. Tabi burada yaşadığımız olaylar hakkında dışarıdan gelen insanlar bizim kadar bilgi sahibi olamaz. Ortaköy'de kurban bayramı öncesi 18 tane evimiz yandı. Ben kırk dakika sonra yanlarındaydım ve mevsim kıştı. Orada 87 yaşında bir amcanın elini tuttum. Eli buz gibiydi. Eşofmanının yarısı yanmış, kurban bayramına üç gün kala sokakta kalmıştı. Ben, yürekli Vali olarak onların yanındaydım. Üç gün sonra Kurban Bayramı girerken o insanların ne olacağı benim derdimdi. Tekrar teşekkür ediyorum Sayın Başbakanımıza ve Başbakanlık Müsteşarına. Kendileri ile görüştüm. Artvin iline girerken korumama dedim ki bankaya bak yardım parası gelmiş mi ? Gitti banka hesabına baktı ve yardım parasının hesaba yattığını söyledi. Kırk dakikayı bulmadan para hesabımıza yatmıştı. O gece o amca da geldi, muhtar ve heyeti de geldi o gece o yardımı yangından zarar gören vatandaşlara hakkaniyetlice dağıttık. Üç günde ev yapamayız ama gereken yardımı hemen yaptık. Kurban Bayramına 87 yaşında ki amcanın mutlu girmesini sağladık. Benim meselem bu. Artvin'de yaşayan insanımız bizi biliyor. Ben yalın olarak bilime saygım sonsuz. Bizim üç hedefimiz var bu şehirde. Birincisi Üniversitemizin gelişmesi ve o bilimin ışığında yol almak istiyoruz. İkinci konu ise organik tarım yani nitelikli tarım. Çoğu insan bilmiyor. İnsanlar sırtında toprak küfesi taşıyarak tarım yapıyor ve geçim sağlıyor. En önemli konumuz ise turizm noktasında ilerlemek. TURSAB heyeti ilimizi ziyaret etti. Bağlantılarımız var bu konuda. Geçtiğimiz günde Bakanlarımızın katılımıyla Rize ilinde Turizm'i tartıştık. Bölgede neler yapılabilir diye konuştuk. Doğayı yok ederek Turizm asla mümkün değildir. Zaruri olan bazı şeyler var. HES'leri eleştirebilirsiniz saygım sonsuz. Ancak, yaşam için yol ne kadar gerekliyse enerji de o kadar gereklidir.

Almanya değil bir tek, İtalya, Portekiz, Japonya gibi ülkeler ellerinde bulunan hidroelektrik imkânlarının yüzde 90'ını kullandı. Amerika bugün yüzde 80'lerde. Üzülerek ifade ediyorum Türkiye yüzde 36'da. Burada Deriner Barajı yapılıyor. Devlet eliyle yaptığımız bir baraj. Planlanan süreden iki üç kez uzuyor. Şu an bitmediğinden dolayı orada zararımız yıllık 400 milyon dolar, güne vurduğumuz da ise her gün 2 milyon Lira devletimiz zarar ediyor.

Enerji, sırf çevre açısından olmasın demek yanlış. Ben vali olarak doğa bozulmadan yapılsın istiyorum. HES'lerde kullandığımız rakamlar yüzde 36'ların üstüne çıksın. Bilgisayar Mühendisi pırıl pırıl bir genç bana bir cümle söyledi, "Sayın Valimiz derelerimiz satılmasın" dedi. Bende sordum, kimse satıyoruz diye, o da İsrail'e dedi. Nasıl diye sorduğumda yerin altından borular döşenerek gönderilecekmiş. Bursa'da böyle konuşuluyormuş. Genç arkadaşımızla konuştuk anlattık.

Ben yanlış bilgilendirmeye karşıyım. HES'lerle sular satılıyor. Yok, böyle bir şey. Mevzuatımızı, prosedürümüzü anlatmak istiyorum. Beni dinlemek istemiyorlar. Trabzonda'ki AVM' ye de İstanbul'da ki İş Bankası binasına da elektrik lazım. Gelişme yolunda adım atıyorsak, bir elektriğimiz varsa üçe çıkarmak lazım. Muhakkak bir iş yapıyorsak doğa tahrip olur. Ancak orantılı bir şekilde. Bu ölçünün dışına çıkana cezai işlem uygulanır. Yürütmeyi durdurma da verilir.

Bugün için Artvin'de işsizlik oranı yüzde 5, 6. Deriner Barajımızda çalışan kişi 1200. Ailesiyle birlikte 4 veya 5 bin. Burada hemen Artvin'in girişinde yapılan Erenler HES var. Çok şikâyet konusu oldu. Ama inanın ki bunlardan biri çevremiz tahrip oldu diye değil. Biz ayrıca doğal yaşamı korumak için doğal geçiş alanları da yaptırıyoruz.

Eleştiren insanlara sordum. Artvin'in ne kadar elektrik tükettiğini biliyor musunuz? diye. Bilmiyorlar. Umurumuzda değil, bilmiyoruz ama İstanbul'da ki AVM'nin elektrik ihtiyacının buradan karşılanmasını istemiyoruz dediler.

Deriner barajını yaparken bir çok köyü kaldırdık. İnsanlar o topraklardan koptu. Ama bazen olmazsa olmazları var. O enerji bize lazım. Çoruh'un üst kodu ile alt kodu arasında 1450 metre fark var. Bir barajın arkasında bir baraj daha var. Bunu da eleştiriyorlar. Bu planlama 1960'larda yapılmış. Devlet olarak yeterince kaynak olmadığı için özel sektöre lisans verilmiş. Hatta devlet 1 Milyar liranın üzerinde pay aldı bu projelerden. Termik santral kurulsa çevre kirliliği oluşturuyor. Doğalgaz var ancak çok pahalı bir enerji. Bizim enerji girdimiz çok fazla o yüzden ihtiyacımız var. Küresel ısınmadan dolayı devlet olarak gölet yapılacak. Biz devlet olarak bunları yapıyoruz. HES'ler kimsenin kendi mülkü değil. Kamulaştırılan yerler devlet için kamulaştırılıyor.

Sayın vekilim söyledi. Nihat Gökyiğit geldiğinde öğrendim. Herkes eleştirebilir doğru ancak, elime gelen kaynak belli. Devletin imkânı belli. Şu an Sayın Başbakan zorladı. 14. 6 Milyon Lira daha kaynak aldık. Deriner'den dolayı 22 kilometre yolu ihale ettik. Bu yol Anadolu da olsa 10-15 milyon liraya yapılır. Burada 250 milyon lira. Yerelde tekrar önceliğimiz neresiyle toplanıp karar vereceğiz. Çalışmalarımızı yapacağız.

Geçenlerde bir muhtarımızın evine gittim. Her yeri Türk bayrağı ile donatmış. Hemen arka tarafı Gürcistan. Devlet olarak biz sizden son derece saygı görüyoruz. Ülkemizin bir başka yerinde olsa, burada yaşayan insanlar isyan edebilir. Buranın farklı bir havası var. Ben ilin valisi olarak net bir şey söylüyorum. Buradakilere ne kadar hizmet etsek azdır.

Buralarda Doğa Turizmi gelişsin ancak, bu insanımız burada yaşıyor. Bu insanımızın ekmek parasını ne kadar zor şartlarda temin ettiğini ben biliyorum. Bu yol yapılıyor ancak 4-5 ay yine kapalı olacak. Burada çığ haritaları çıkarıp çığ duvarları da yapacağız. Bu insanlar buna layık. Geçen hafta inceledik. Bu bölgeden alıp Muratlı yolu veya Hopa ile Borçka'ya indirmek için yol var. Gürcistan merkezi hükümetinin onayladığı takdirde bu yol yapılacak. Muratlı kapımızın da açılması ile ilgili görüşmelerimiz oldu. İnşallah en kısa sürede bunu yapacağız. Camili bölgesinde yaşayan insanlar için ne yaparsak az.

Artvin'de Turizm için çok büyük çalışmalarımız var. Doğa turizminde vazgeçilmez bir bölge burası. TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy'dan sözler aldık. Bunları gerçekleştireceğiz.

Son olarak orantılı bir tahribatla HES'lere ben varım. Ama orantılı tahribatla varım. Festivalin bölgeye hayır getirmesini diliyorum.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.08.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.